Пропала и регистрација газдинстава у Српској!

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 25.01.2016 | 07:23
Пропала и регистрација газдинстава у Српској!

Афера "Шездесет два" 

„Пропаст обнове регистрације пољопривредних газдинстава!“

Пројекат обнове регистрације пољопривредних газдинстава на комерцијална и некомерцијална, покренут 01.11.2013. године, доживио је фијаско. Иако се пољопривредници и дан данас могу регистровати у пословницама Агенције за посредничке и финансијске услуге, нико од њих не зна шта их очекује након регистрације, када је у питању уплата доприноса, што могу да „захвале“ неспособности ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Громогласно најављивана обнова регистрације, која је требало да замијени регистрацију започету 2008. године, креирана је са циљем да се „тежиште подршке из аграрног буџета првенствено усмјери на оне мјере којима се даје већа подршка производњи у виду подизања обима, квалитета и промјене структуре производње“. Укратко, мјере аграрног буџета и у Правилнику о подстицајима требало је да се разврстају посебно за комерцијална, а посебно за некомерцијална газдинства.

Све је то било лијепо замишљено, али су практични резултати обнове регистрације катастрофални! Повећања обима и квалитета производње нема! То се може захвалити непринципијелности Министарства пољопривреде и лоше припремљеним Правилницима о подстицајима за 2014. и 2015. годину, који нису дале резултате очекиване обновом регистрације газдинстава.

До почетка 2016. године обнову регистрације извршило је око 30.000 газдинстава, што је за 5.000 мање, у односу на стари Регистар. Међутим, катастрофа се огледа у томе што је некомерцијалних газдинстава више од 25.000, а комерцијалних, нешто мање од 5.000!!! Како се може очекивати повећање производње, квалитета производа, приноса и уопште бржи развој аграра у Републици Српској са свега 16 % регистрованих пољопривредних газдинстава?

Још један доказ неспособности владајућег режима и његове жеље да, усљед недостатка новца, пљачка народ свим средствима је у чињеници да су, донедавно, након извршене обнове регистрације, носиоци комерцијалних газдинстава, били обавезни, мјесечно, плаћати доприносе за пензионо (74 КМ) и здравствено осигурање (48 КМ) чак и уколико су претходно здравствено осигурани по другом основу (запослени, пензионери), што нема нигдје у региону и свијету. Носиоци некомерцијалних газдинстава требало је да плаћају 48 КМ за здравствено осигурање. За годину дана, од децембра 2013. до децембра 2014. године, пољопривредници су за осигурања уплатили у буџет Републике Српске свега око 350.000 КМ!

Ништа ново неће донијети ни „козметичке“ измјене Закона о доприносима од 04.12.2015. године. Комерцијална газдинства, умјесто 123 КМ, мјесечно би требало да плаћају 118 КМ, а некомерцијална 29 КМ. Суштина је у томе што огромна већина пољопривредника нема довољно новца за уплату доприноса јер су подстицаји ресорног Министарства нередовни и недовољни за опстанак на тржишту. Пољопривреднике нико не контролише и не знају када ће морати почети да уплаћују доприносе и да ли ће морати да их уплаћују ретроактивно, као и зашто им се исплаћују подстицаји, ако нису испунили обавезе у виду уплате доприноса?

Неоправдано је што су уопште доведени у такву ситуацију и што дупле доприносе треба да уплаћује неко ко је већ осигуран и ко се не бави само пољопривредом!

Партија демократског прогреса

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милос

25.01.2016 06:41

Све су унистили,само су свој капитал сто пута увецали!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле пупак

25.01.2016 06:53

Узели сељаци паре па утроси ли у куповину бесних аутомобила И станова

Name

Михаило Микић

25.01.2016 09:11

Имали у РС осим криминала ичега лијепог и вредног о чему може да се пише и говори?

Name

Само тако

25.01.2016 09:41

Па зивела нам ТАКВА РС !!?

Name

намјерно

25.01.2016 07:11

У свим областима прави се или је већ направљен намјерно устројен систем који не дозвољава никаккав напредак,само убирање такси и намета. Да ли је посриједи велеиздајничка клика која ради за вањског или унутрашњег непријатеља РС ? Ста следи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ортодоx

25.01.2016 07:17

У министарству пољопривреде је највеци криминал, правилници о постицају се праве тако да сто веци број пољопривредника изведу из права, да се толико укомпликује процедура апликације да одустанем од постицаја кад видим колико дана треба да гањам папире...

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни милојко

25.01.2016 10:22

Ма битно је да нема босанског за остало вас боли ку..ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално

25.01.2016 11:23

Волио би умријети, скапати од глади али би сретан умро, него да Републици Српској за коју сам се изборио нема ништа "босанско"!

Name

дт

25.01.2016 10:30

У стратегији министарства пише да коњи припадају преживарима, толико о стручности и савјесно одрађеном послу

ОДГОВОРИТЕ