Propala i registracija gazdinstava u Srpskoj!

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 25.01.2016 | 07:23
Propala i registracija gazdinstava u Srpskoj!

Afera "Šezdeset dva" 

„Propast obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava!“

Projekat obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, pokrenut 01.11.2013. godine, doživio je fijasko. Iako se poljoprivrednici i dan danas mogu registrovati u poslovnicama Agencije za posredničke i finansijske usluge, niko od njih ne zna šta ih očekuje nakon registracije, kada je u pitanju uplata doprinosa, što mogu da „zahvale“ nesposobnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Gromoglasno najavljivana obnova registracije, koja je trebalo da zamijeni registraciju započetu 2008. godine, kreirana je sa ciljem da se „težište podrške iz agrarnog budžeta prvenstveno usmjeri na one mjere kojima se daje veća podrška proizvodnji u vidu podizanja obima, kvaliteta i promjene strukture proizvodnje“. Ukratko, mjere agrarnog budžeta i u Pravilniku o podsticajima trebalo je da se razvrstaju posebno za komercijalna, a posebno za nekomercijalna gazdinstva.

Sve je to bilo lijepo zamišljeno, ali su praktični rezultati obnove registracije katastrofalni! Povećanja obima i kvaliteta proizvodnje nema! To se može zahvaliti neprincipijelnosti Ministarstva poljoprivrede i loše pripremljenim Pravilnicima o podsticajima za 2014. i 2015. godinu, koji nisu dale rezultate očekivane obnovom registracije gazdinstava.

Do početka 2016. godine obnovu registracije izvršilo je oko 30.000 gazdinstava, što je za 5.000 manje, u odnosu na stari Registar. Međutim, katastrofa se ogleda u tome što je nekomercijalnih gazdinstava više od 25.000, a komercijalnih, nešto manje od 5.000!!! Kako se može očekivati povećanje proizvodnje, kvaliteta proizvoda, prinosa i uopšte brži razvoj agrara u Republici Srpskoj sa svega 16 % registrovanih poljoprivrednih gazdinstava?

Još jedan dokaz nesposobnosti vladajućeg režima i njegove želje da, usljed nedostatka novca, pljačka narod svim sredstvima je u činjenici da su, donedavno, nakon izvršene obnove registracije, nosioci komercijalnih gazdinstava, bili obavezni, mjesečno, plaćati doprinose za penziono (74 KM) i zdravstveno osiguranje (48 KM) čak i ukoliko su prethodno zdravstveno osigurani po drugom osnovu (zaposleni, penzioneri), što nema nigdje u regionu i svijetu. Nosioci nekomercijalnih gazdinstava trebalo je da plaćaju 48 KM za zdravstveno osiguranje. Za godinu dana, od decembra 2013. do decembra 2014. godine, poljoprivrednici su za osiguranja uplatili u budžet Republike Srpske svega oko 350.000 KM!

Ništa novo neće donijeti ni „kozmetičke“ izmjene Zakona o doprinosima od 04.12.2015. godine. Komercijalna gazdinstva, umjesto 123 KM, mjesečno bi trebalo da plaćaju 118 KM, a nekomercijalna 29 KM. Suština je u tome što ogromna većina poljoprivrednika nema dovoljno novca za uplatu doprinosa jer su podsticaji resornog Ministarstva neredovni i nedovoljni za opstanak na tržištu. Poljoprivrednike niko ne kontroliše i ne znaju kada će morati početi da uplaćuju doprinose i da li će morati da ih uplaćuju retroaktivno, kao i zašto im se isplaćuju podsticaji, ako nisu ispunili obaveze u vidu uplate doprinosa?

Neopravdano je što su uopšte dovedeni u takvu situaciju i što duple doprinose treba da uplaćuje neko ko je već osiguran i ko se ne bavi samo poljoprivredom!

Partija demokratskog progresa

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milos

25.01.2016 06:41

Sve su unistili,samo su svoj kapital sto puta uvecali!?

ODGOVORITE
Name

Mile pupak

25.01.2016 06:53

Uzeli seljaci pare pa utrosi li u kupovinu besnih automobila I stanova

Name

Михаило Микић

25.01.2016 09:11

Имали у РС осим криминала ичега лијепог и вредног о чему може да се пише и говори?

Name

Samo tako

25.01.2016 09:41

Pa zivela nam TAKVA RS !!?

Name

namjerno

25.01.2016 07:11

U svim oblastima pravi se ili je već napravljen namjerno ustrojen sistem koji ne dozvoljava nikakkav napredak,samo ubiranje taksi i nameta. Da li je posrijedi veleizdajnička klika koja radi za vanjskog ili unutrašnjeg neprijatelja RS ? Sta sledi?

ODGOVORITE
Name

Ortodox

25.01.2016 07:17

U ministarstvu poljoprivrede je najveci kriminal, pravilnici o posticaju se prave tako da sto veci broj poljoprivrednika izvedu iz prava, da se toliko ukomplikuje procedura aplikacije da odustanem od posticaja kad vidim koliko dana treba da ganjam papire...

ODGOVORITE
Name

crni milojko

25.01.2016 10:22

Ma bitno je da nema bosanskog za ostalo vas boli ku..c

ODGOVORITE
Name

normalno

25.01.2016 11:23

Volio bi umrijeti, skapati od gladi ali bi sretan umro, nego da Republici Srpskoj za koju sam se izborio nema ništa "bosansko"!

Name

dt

25.01.2016 10:30

U strategiji ministarstva piše da konji pripadaju preživarima, toliko o stručnosti i savjesno odrađenom poslu

ODGOVORITE