Хоби: Од олупина прави уникатна возила

Тузлак Мирзет Халиловић од старих олупина прави уникатна возила, која након рестаурације изгледају као право умјетничко дјело. Дјела која су продукт Мирзетовог несвакидашњег хобија представљана су на многим сајмовима у свијету.

Босна и Херцеговина 24.01.2016 | 19:54
Хоби: Од олупина прави уникатна возила

У разговору за Клиx.ба Мирзет истиче да се рестаурацијом возила бави већ 10 година, а све је почело сређивањем једног "Фиће".

Наводи да је давно купио "Фићу" који потјече из 1961. године, којег је затим рестаурирао. И данас је у возном стању. За свој први пројекат "Фићу", каже да му је био велики изазов, изгледао је веома непривлачно.

"Оживјети нешто што је умрло, зар није дивно? Вратити му сјај је непроцјењиво", каже саговорник.

У задње вријеме каже да углавном преуређује стара ВW комби возила, а посљедњег који је преуредио планира продати у Њемачку.

Каже да путем интернета набавља опрему и све што је потребно за уређење својих уникатних покретних "умјетничких дјела", додавши да није превелик број аутомобила која је рестаурирао.

Доста посла око рестаурације обавља сам, али каже да му помаже екипа, која је задужена да свако понаособ угради дјелић себе у израду новог аутомобила.

"Ја напримјер тапетару кажем - ти уради сједишта каква желиш, допустим да и он унесе нешто своје. Доста ми помажу други", прича Мирзет.

Мирзет је са својим уникатима посјетио многе сајмове, али истиче да је за њега најважнији сајам у Минхену. На питање да ли успије зарадити од свог необичног занимања, одговара да то није професија, већ хоби.

"Ако нешто успијем продати, онда средства иду за покривање основних трошкова", каже Мирзет и закључује да се може бити на позитивној нули од продаје возила.

Тврди да је цијену уникатног рестаурираног аутомобила тешко одредити.

"Када средим неко старо ауто, некако ми је душа пуна, када видим како је од гомиле отпада настало нешто лијепо и другачије, што ће људи ипак користити", прича саговорник. Додаје да увијек размишља о новим подухватима и изазовима.

"Када неко каже да је одређено ауто немогуће поново средити, ја се бацам на посао, јер је изазов велики, а волим изазове", каже Мирзет, додавши да хоби често код људи постане страст и да занимљив хоби нема цијену.

"Сваким новим изазовом побјеђујем себе. Ако побиједимо друге јаки смо, ако побиједимо себе моћни смо", закључује саговорник, нагласивши за крај разговора да је рестаурација аутомобила ручни рад, и да је таква врста посла сама по себи антистрес терапија.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нн

24.01.2016 21:12

Свака час Мирзете!

ОДГОВОРИТЕ