По количини смога гори смо од Пекинга!

Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП) ентитетским хидрометеоролошким заводима у БиХ почетком ове седмице испоручене су двије нове станице за мониторинг квалитета ваздуха, а поново су у функцији двије постојеће, поправљене станице.

Република Српска 24.01.2016 | 19:58
По количини смога гори смо од Пекинга!

Међутим, то је само корак ка постепеном рјешавању проблема загађености ваздуха у БиХ. Посљедице ћемо тек осјетити у будућности, нарочито становници најугроженијих градова, Сарајева, Тузле и Лукавца, који ће, попут људи у Пекингу, остатак живота провести лијечећи се од болести узрокованих загађењем, тврде у еколошким удружењима!

"Ситуација је алармантна, поготово у градовима Тузланског кантона, у којима су ове зиме често биљежени драматични нивои загађења. Тузла је загађенија него Пекинг, гдје су у децембру 2015. биле оглашаване узбуне, док су у Тузли надлежни потпуно игнорисали постојање проблема. По медицинским истраживањима, просјечни становник Пекинга, старости 18 година, трећину свог живота провешће болестан, од неког обољења узрокованог загађењем. Према анализи Свјетске здравствене организације, БиХ годишње губи више од 21 одсто свог БДП-а због болести и раног умирања изазваног загађењем", каже за Пресс Анес Подић из сарајевског удружења "Еко-акција", које од 2013. редовно објављује вриједности индекса квалитета ваздуха за неколико градова у БиХ.

Нажалост, сматра он, институције власти нису успоставиле систем упозорења, јер само неколико мјерних станица има екране на којима се приказују измјерене вриједности, а оне су грађанима обично потпуно неразумљиве.

"Индекс квалитета ваздуха објављујемо на нашим Фејсбук и Твитер профилима, као и на страници "екоакција.орг". Мјерење вршимо по ЕПА скали, по којој се измјерене вриједности разних контамината прерачунавају у вриједности индекса квалитета ваздуха с практичним упутствима за угрожене категорије становништва", додаје Подић.

Мониторинг недовољан

Ствари су се помјериле с мртве тачке тек крајем прошле године, када су се грађани Сарајева, Какња, Тузле и Лукавца сусрели с индексима квалитета ваздуха који су означени као опасни. Становнике ових градова привремено су, како су поједини коментарисали, спасли вјетар и падавине. Међутим, брига је остала.

Почела су, више него прије, да се оглашавају и разна удружења за заштиту животне средине, која су критиковала власт, јер није имала довољно слуха да на вријеме спроводи мјере које су, како кажу, познате и врапцима на грани.

Да ли ће помоћ УН за ову намјену у БиХ, односно 459.000 долара, као и нове станице за мјерење квалитета ваздуха у Приједору и Горажду, помоћи да се стање побољша сазнаћемо највјероватније већ сљедеће зимске сезоне, када ће градове притиснути нови налети смога и загађења.

На конференцији о проблему загађености, одржаној 20. јануара ове године, на којој су учествовали представници из РС и ФБиХ, саопштено је да су у функцију поново стављене мјерне станице на Иван седлу и у Бањалуци. Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, рекао је да ће нове, али и поправљене станице за мјерење квалитета ваздуха, омогућити прецизније податке за мониторинг климатских промјена и објављивање упозорења о загађености ваздуха широј јавности.

Иначе, у оквиру овог пројекта покренута је и интернет страница www.хидрометео.ба, на којој ће сваког тренутка бити приказано очитано присуство честица, али и уобичајних параметара влажности ваздуха, вјетрова. Да неће стати само на успостављању ових станица, увјеравали су и представник УНЕП-а Пјер Карло Сандеј и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Сребренка Голић.

"Само мониторинг свакако није довољан. Морамо више учити како да постигнемо побољшање квалитета ваздуха, а разговараћемо и о могућностима ширења централног гријања у Бањалуци и Кантону Сарајево", рекао је Сандеј.

Сребренка Голић истакла је да ће управо мрежа станица омогућити да свакодневно пратимо квалитет ваздуха како бисмо знали када и гдје треба дјеловати. Како ће конкретно дјеловати још није познато. Ипак, и ово су позитивни кораци, сматрају стручњаци, јер надлежни коначно показују веће интересовање за овај проблем.

Нема законске обавезе

У Бањалуци квалитет ваздуха мјере у Институту за заштиту и екологију Републике Српске. Већа загађења за сада нису забиљежили, а квалитет ваздуха је, увјеравају, бољи него у појединим градовима Федерације БиХ.

"Наравно, и у Бањалуци постоје периоди интензивног загађења, али није ријеч о опасним индексима. Ваздух је лошијег квалитета у зимском периоду. Проблем Бањалуке јесте велики број индивидуалних ложишта, јер се на ниским температурама користи већа количина фосилних горива, што доводи до загађења ваздуха у овом периоду. Такође, код нас индекс квалитета ваздуха није законска обавеза, већ су мјеродавне граничне и толерантне вриједности ",каже за Пресс в. д. директора овог института, Предраг Илић.

Институт је прије 15 мјесеци купио нову опрему за мјерење квалитета ваздуха, а у овој години настављају с опремањем лабораторије и набавиће три нове аутоматске мјерне станице за квалитет ваздуха и метеоролошке параметре. Активан је и сајт бањалука.косава.нет, на којем би требало да буде могуће праћење квалитета ваздуха у граду, али на сајту засад постоји проблем са учитавањем података.

У наредном периоду, очекује се да се надлежни, али и грађани, много активније укључе у спровођење смјерница еко-удружења. Било је критика и на рачун грађана, који кукају када смог почне да их гуши и када морају да носе медицинске маске на лицу, а тешко се суздржавају од паљења гума за Петровдан и одласка на посао властитим возилом, при чему мало ко размишља о еко-енергентима.

Тегле са чистим ваздухом!

Крајем децембра прошле године испред сарајевске катедрале организован је необичан перформанс којим је указано на хроничну проблематику загађења ваздуха у Сарајеву.

Наиме, чланови РЕИЦ-а (Регионал Едуцатион анд Информатион Центре), невладине организације која се бави квалитетом ваздуха и енергетском ефикасношћу, дијелили су на улици тегле са чистим ваздухом са сарајевских планина. Овом тезгом са теглама жељели су, како кажу, да стимулишу грађане на одлазак на околне планине, када год је то могуће.

(Пресс.ба)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србин али прави

24.01.2016 15:01

То је највеци проблем код нас сто политицаре не интересује екологија а ми имамо стару технологију и терморцентрале које испустају толике отрове а уз то старе ауто крсеве да се не мозе дисати зимиНарод лози најлосији угаљ јер је сиромасан а политицари све богатији тако да они гледају своје интересе. Морамо се окренути соларној енергији и новим изворима енергије а ја сам вец поцео несто да радим на том плану на мојој куци у Бијељини али морамо сви заједно цувати насу земљу од зла и пропасти.Поздрав из Њемацке..

ОДГОВОРИТЕ