Po količini smoga gori smo od Pekinga!

Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) entitetskim hidrometeorološkim zavodima u BiH početkom ove sedmice isporučene su dvije nove stanice za monitoring kvaliteta vazduha, a ponovo su u funkciji dvije postojeće, popravljene stanice.

Republika Srpska 24.01.2016 | 19:58
Po količini smoga gori smo od Pekinga!

Međutim, to je samo korak ka postepenom rješavanju problema zagađenosti vazduha u BiH. Posljedice ćemo tek osjetiti u budućnosti, naročito stanovnici najugroženijih gradova, Sarajeva, Tuzle i Lukavca, koji će, poput ljudi u Pekingu, ostatak života provesti liječeći se od bolesti uzrokovanih zagađenjem, tvrde u ekološkim udruženjima!

"Situacija je alarmantna, pogotovo u gradovima Tuzlanskog kantona, u kojima su ove zime često bilježeni dramatični nivoi zagađenja. Tuzla je zagađenija nego Peking, gdje su u decembru 2015. bile oglašavane uzbune, dok su u Tuzli nadležni potpuno ignorisali postojanje problema. Po medicinskim istraživanjima, prosječni stanovnik Pekinga, starosti 18 godina, trećinu svog života provešće bolestan, od nekog oboljenja uzrokovanog zagađenjem. Prema analizi Svjetske zdravstvene organizacije, BiH godišnje gubi više od 21 odsto svog BDP-a zbog bolesti i ranog umiranja izazvanog zagađenjem", kaže za Press Anes Podić iz sarajevskog udruženja "Eko-akcija", koje od 2013. redovno objavljuje vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha za nekoliko gradova u BiH.

Nažalost, smatra on, institucije vlasti nisu uspostavile sistem upozorenja, jer samo nekoliko mjernih stanica ima ekrane na kojima se prikazuju izmjerene vrijednosti, a one su građanima obično potpuno nerazumljive.

"Indeks kvaliteta vazduha objavljujemo na našim Fejsbuk i Tviter profilima, kao i na stranici "ekoakcija.org". Mjerenje vršimo po EPA skali, po kojoj se izmjerene vrijednosti raznih kontaminata preračunavaju u vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha s praktičnim uputstvima za ugrožene kategorije stanovništva", dodaje Podić.

Monitoring nedovoljan

Stvari su se pomjerile s mrtve tačke tek krajem prošle godine, kada su se građani Sarajeva, Kaknja, Tuzle i Lukavca susreli s indeksima kvaliteta vazduha koji su označeni kao opasni. Stanovnike ovih gradova privremeno su, kako su pojedini komentarisali, spasli vjetar i padavine. Međutim, briga je ostala.

Počela su, više nego prije, da se oglašavaju i razna udruženja za zaštitu životne sredine, koja su kritikovala vlast, jer nije imala dovoljno sluha da na vrijeme sprovodi mjere koje su, kako kažu, poznate i vrapcima na grani.

Da li će pomoć UN za ovu namjenu u BiH, odnosno 459.000 dolara, kao i nove stanice za mjerenje kvaliteta vazduha u Prijedoru i Goraždu, pomoći da se stanje poboljša saznaćemo najvjerovatnije već sljedeće zimske sezone, kada će gradove pritisnuti novi naleti smoga i zagađenja.

Na konferenciji o problemu zagađenosti, održanoj 20. januara ove godine, na kojoj su učestvovali predstavnici iz RS i FBiH, saopšteno je da su u funkciju ponovo stavljene mjerne stanice na Ivan sedlu i u Banjaluci. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, rekao je da će nove, ali i popravljene stanice za mjerenje kvaliteta vazduha, omogućiti preciznije podatke za monitoring klimatskih promjena i objavljivanje upozorenja o zagađenosti vazduha široj javnosti.

Inače, u okviru ovog projekta pokrenuta je i internet stranica www.hidrometeo.ba, na kojoj će svakog trenutka biti prikazano očitano prisustvo čestica, ali i uobičajnih parametara vlažnosti vazduha, vjetrova. Da neće stati samo na uspostavljanju ovih stanica, uvjeravali su i predstavnik UNEP-a Pjer Karlo Sandej i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić.

"Samo monitoring svakako nije dovoljan. Moramo više učiti kako da postignemo poboljšanje kvaliteta vazduha, a razgovaraćemo i o mogućnostima širenja centralnog grijanja u Banjaluci i Kantonu Sarajevo", rekao je Sandej.

Srebrenka Golić istakla je da će upravo mreža stanica omogućiti da svakodnevno pratimo kvalitet vazduha kako bismo znali kada i gdje treba djelovati. Kako će konkretno djelovati još nije poznato. Ipak, i ovo su pozitivni koraci, smatraju stručnjaci, jer nadležni konačno pokazuju veće interesovanje za ovaj problem.

Nema zakonske obaveze

U Banjaluci kvalitet vazduha mjere u Institutu za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Veća zagađenja za sada nisu zabilježili, a kvalitet vazduha je, uvjeravaju, bolji nego u pojedinim gradovima Federacije BiH.

"Naravno, i u Banjaluci postoje periodi intenzivnog zagađenja, ali nije riječ o opasnim indeksima. Vazduh je lošijeg kvaliteta u zimskom periodu. Problem Banjaluke jeste veliki broj individualnih ložišta, jer se na niskim temperaturama koristi veća količina fosilnih goriva, što dovodi do zagađenja vazduha u ovom periodu. Takođe, kod nas indeks kvaliteta vazduha nije zakonska obaveza, već su mjerodavne granične i tolerantne vrijednosti ",kaže za Press v. d. direktora ovog instituta, Predrag Ilić.

Institut je prije 15 mjeseci kupio novu opremu za mjerenje kvaliteta vazduha, a u ovoj godini nastavljaju s opremanjem laboratorije i nabaviće tri nove automatske mjerne stanice za kvalitet vazduha i meteorološke parametre. Aktivan je i sajt banjaluka.kosava.net, na kojem bi trebalo da bude moguće praćenje kvaliteta vazduha u gradu, ali na sajtu zasad postoji problem sa učitavanjem podataka.

U narednom periodu, očekuje se da se nadležni, ali i građani, mnogo aktivnije uključe u sprovođenje smjernica eko-udruženja. Bilo je kritika i na račun građana, koji kukaju kada smog počne da ih guši i kada moraju da nose medicinske maske na licu, a teško se suzdržavaju od paljenja guma za Petrovdan i odlaska na posao vlastitim vozilom, pri čemu malo ko razmišlja o eko-energentima.

Tegle sa čistim vazduhom!

Krajem decembra prošle godine ispred sarajevske katedrale organizovan je neobičan performans kojim je ukazano na hroničnu problematiku zagađenja vazduha u Sarajevu.

Naime, članovi REIC-a (Regional Education and Information Centre), nevladine organizacije koja se bavi kvalitetom vazduha i energetskom efikasnošću, dijelili su na ulici tegle sa čistim vazduhom sa sarajevskih planina. Ovom tezgom sa teglama željeli su, kako kažu, da stimulišu građane na odlazak na okolne planine, kada god je to moguće.

(Press.ba)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbin ali pravi

24.01.2016 15:01

To je najveci problem kod nas sto politicare ne interesuje ekologija a mi imamo staru tehnologiju i termorcentrale koje ispustaju tolike otrove a uz to stare auto krseve da se ne moze disati zimiNarod lozi najlosiji ugalj jer je siromasan a politicari sve bogatiji tako da oni gledaju svoje interese. Moramo se okrenuti solarnoj energiji i novim izvorima energije a ja sam vec poceo nesto da radim na tom planu na mojoj kuci u Bijeljini ali moramo svi zajedno cuvati nasu zemlju od zla i propasti.Pozdrav iz Njemacke..

ODGOVORITE