Крај сезоне за Свиндала послије пада у Кицбилу!

Норвешки скијаш Аксел Лунд Свиндал завршио је сезону пошто је покидао предњи укрштени лигамент колена у паду током спуста у Кицбилу. Фил покорио опасан Штрајф, сумрак фаворита! Италијански скијаш Петер Фил тријумфовао је на престижном спусту у Кицбилу, који је обележио велики број падова, и тако остварио други тријумф у каријери.

Остали спортови 24.01.2016 | 17:20
Крај сезоне за Свиндала послије пада у Кицбилу!

Свиндал је тренутно водећи у генералном пласману Светског купа, али је због тешке повреде његов поход на велики Кристални глобус окончан.

„Аксел је покидао предњи укрштени лигамент десног колена. Мораће на операцију и његова сезона је завршена“, рекао је званичник Скијашке федерације Норвешке Клаус Ристе.

Двоструки освајач Светског купа ће морати да паузира између девет и 12 месеци, али би требало да буде спреман за наредну сезону.

Свиндал је био један од фаворита пред најтежу трку у скијању, али је један од тројице скијаша који су имали тешке падове на истом месту на легендарној стази Штрајф. Исто као и Аустријанци Ханес Рајхелт и Георг Штрајтбергер, Свиндал је изгубио контролу у доњем делу стазе и полетео право у заштитну ограду.

И док су аустријски скијаши евакулисани са стазе хеликоптером, Свиндал је могао да одшета после удеса, да би неколико сати касније у Инсбруку била установљена природа његове повреде.

33-годишњи Свиндал је остварио седам победе ове сезоне и део је сјајног норвешког тима који је уписао 13 тријумфа на 22 трке од почетка такмичења у Светском купу.

Норвежанин је у петак тријумфовао на супервелеслалому у Кицбилу и сада има 107 бодова више од главног ривала у борби за Светски куп Марсела Хиршера. Међутим, извесно је да ће Аустријанац ускоро претећи Свиндала, пошто следе трке у слалому у Кицбилу и Шладмингу, пред које је актуелни освајач Кристалног глобуса фаворит.

На овогодишњем издању легендарног спуста тријумфовао је италијански скијаш Петер Фил.

Фил покорио опасан Штрајф, сумрак фаворита! Италијански скијаш Петер Фил тријумфовао је на престижном спусту у Кицбилу, који је обележио велики број падова, и тако остварио други тријумф у каријери.

Фил је до прве победе још од новембра 2008. године дошао у времену од 1:52.37 минута, направивши велико изненађење у тешким условима на стази Штрајф.

Друго место, са 37 стотинки заостатка, заузео је Швајцарац Беат Фојц, док је трећи био његов сународник Карло Јанка.

Спуст на Штрајфу сматра се најпрестижнијом трком у свету скијања, а многи га пореде са Вимблдоном у тенису, Супербоулом у америчком фудбалу или трком у Монте Карлу Формуле 1.

Ове године организатори су имали велике проблеме са временским условима, па је старт неколико пута померан због магле и снега на врху планине Ханенкам. Решење је пронађено у померању старта за око 75 метара, па скок на Маусефалеу, најопаснијем делу стазе, није изгледао толико застрашујућ, али се испоставило да је други део стазе у ствари опасан.

Већ на самом старту трке виђено је неколико падова, али је изгледало да је све у реду. Јанка је први постигао време достојно борбе за тријумф, да би га Фојц претекао, а потом и Фил за шест и по десетинки. Тада је дошао ред на фаворите, а тада су и почели падови на истом делу стазе, у другој половини, а редом су падали Георг Штрајтбергер, Ханес Рајхелт и Аксел Лунд Свиндал.

Сва тројица су завршила у заштитној огради, из које су морали да их извлаче редари и лекарско особље, а најгоре је прошао Штрајтбергер, који је пребачен у болницу са повредом колена. Свиндал је зарадио посекотину носа и угруван је, исто као Рајхелт, а када фаворити тако заврше трку онда вам је јасно да нешто није у реду.

Трка је упркос томе настављена, али нико од скијаша није успео ни да се приближи временима најбоље тројице. Организатори су сачекали да се 30 скијаша нађе на стази и онда су прекинули трку, наводећи безбедносне разлоге. На тај начин, резултати трке су постали званични, без обзира на то што услови на стази практично нису били регуларни.

Унутар једне секунде од Фила био је још само Франуз Јохан Клари, а следили су га Марк Гисин из Швајцарске, Норвежанин Александер Омот Килде и најбољи од домаћих такмичара Винсент Крихмајр. Најбољу десеторицу комплетирали су Французи Адријен Тео и Давид Поазон, односно Отмар Штридингер из Аустрије.

Свиндал и даље води у генералном пласману са 916 бодова, а прати га Аустријанац Марсел Хиршер са 809. У поретку спуста, Свиндал је први са 436 бодова, а следи га Фил са 291.

Коментари / 0

Оставите коментар