Kraj sezone za Svindala poslije pada u Kicbilu!

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal završio je sezonu pošto je pokidao prednji ukršteni ligament kolena u padu tokom spusta u Kicbilu. Fil pokorio opasan Štrajf, sumrak favorita! Italijanski skijaš Peter Fil trijumfovao je na prestižnom spustu u Kicbilu, koji je obeležio veliki broj padova, i tako ostvario drugi trijumf u karijeri.

Ostali sportovi 24.01.2016 | 17:20
Kraj sezone za Svindala poslije pada u Kicbilu!

Svindal je trenutno vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa, ali je zbog teške povrede njegov pohod na veliki Kristalni globus okončan.

„Aksel je pokidao prednji ukršteni ligament desnog kolena. Moraće na operaciju i njegova sezona je završena“, rekao je zvaničnik Skijaške federacije Norveške Klaus Riste.

Dvostruki osvajač Svetskog kupa će morati da pauzira između devet i 12 meseci, ali bi trebalo da bude spreman za narednu sezonu.

Svindal je bio jedan od favorita pred najtežu trku u skijanju, ali je jedan od trojice skijaša koji su imali teške padove na istom mestu na legendarnoj stazi Štrajf. Isto kao i Austrijanci Hanes Rajhelt i Georg Štrajtberger, Svindal je izgubio kontrolu u donjem delu staze i poleteo pravo u zaštitnu ogradu.

I dok su austrijski skijaši evakulisani sa staze helikopterom, Svindal je mogao da odšeta posle udesa, da bi nekoliko sati kasnije u Insbruku bila ustanovljena priroda njegove povrede.

33-godišnji Svindal je ostvario sedam pobede ove sezone i deo je sjajnog norveškog tima koji je upisao 13 trijumfa na 22 trke od početka takmičenja u Svetskom kupu.

Norvežanin je u petak trijumfovao na superveleslalomu u Kicbilu i sada ima 107 bodova više od glavnog rivala u borbi za Svetski kup Marsela Hiršera. Međutim, izvesno je da će Austrijanac uskoro preteći Svindala, pošto slede trke u slalomu u Kicbilu i Šladmingu, pred koje je aktuelni osvajač Kristalnog globusa favorit.

Na ovogodišnjem izdanju legendarnog spusta trijumfovao je italijanski skijaš Peter Fil.

Fil pokorio opasan Štrajf, sumrak favorita! Italijanski skijaš Peter Fil trijumfovao je na prestižnom spustu u Kicbilu, koji je obeležio veliki broj padova, i tako ostvario drugi trijumf u karijeri.

Fil je do prve pobede još od novembra 2008. godine došao u vremenu od 1:52.37 minuta, napravivši veliko iznenađenje u teškim uslovima na stazi Štrajf.

Drugo mesto, sa 37 stotinki zaostatka, zauzeo je Švajcarac Beat Fojc, dok je treći bio njegov sunarodnik Karlo Janka.

Spust na Štrajfu smatra se najprestižnijom trkom u svetu skijanja, a mnogi ga porede sa Vimbldonom u tenisu, Superboulom u američkom fudbalu ili trkom u Monte Karlu Formule 1.

Ove godine organizatori su imali velike probleme sa vremenskim uslovima, pa je start nekoliko puta pomeran zbog magle i snega na vrhu planine Hanenkam. Rešenje je pronađeno u pomeranju starta za oko 75 metara, pa skok na Mausefaleu, najopasnijem delu staze, nije izgledao toliko zastrašujuć, ali se ispostavilo da je drugi deo staze u stvari opasan.

Već na samom startu trke viđeno je nekoliko padova, ali je izgledalo da je sve u redu. Janka je prvi postigao vreme dostojno borbe za trijumf, da bi ga Fojc pretekao, a potom i Fil za šest i po desetinki. Tada je došao red na favorite, a tada su i počeli padovi na istom delu staze, u drugoj polovini, a redom su padali Georg Štrajtberger, Hanes Rajhelt i Aksel Lund Svindal.

Sva trojica su završila u zaštitnoj ogradi, iz koje su morali da ih izvlače redari i lekarsko osoblje, a najgore je prošao Štrajtberger, koji je prebačen u bolnicu sa povredom kolena. Svindal je zaradio posekotinu nosa i ugruvan je, isto kao Rajhelt, a kada favoriti tako završe trku onda vam je jasno da nešto nije u redu.

Trka je uprkos tome nastavljena, ali niko od skijaša nije uspeo ni da se približi vremenima najbolje trojice. Organizatori su sačekali da se 30 skijaša nađe na stazi i onda su prekinuli trku, navodeći bezbednosne razloge. Na taj način, rezultati trke su postali zvanični, bez obzira na to što uslovi na stazi praktično nisu bili regularni.

Unutar jedne sekunde od Fila bio je još samo Franuz Johan Klari, a sledili su ga Mark Gisin iz Švajcarske, Norvežanin Aleksander Omot Kilde i najbolji od domaćih takmičara Vinsent Krihmajr. Najbolju desetoricu kompletirali su Francuzi Adrijen Teo i David Poazon, odnosno Otmar Štridinger iz Austrije.

Svindal i dalje vodi u generalnom plasmanu sa 916 bodova, a prati ga Austrijanac Marsel Hiršer sa 809. U poretku spusta, Svindal je prvi sa 436 bodova, a sledi ga Fil sa 291.

Komentari / 0

Ostavite komentar