Стране инвестиције: Тајац послије рафинерије

Стране инвестиције у Републици Српској достигле су најнижи ниво у последњих десет година, а у првом полугодишту 2015. износиле су свега 68 милиона КМ, закључак је који се може извести из Информације о стању у области страних улагања у Републици Српској у прошлој години коју је Влади Српске доставило Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Република Српска 24.01.2016 | 15:32
Стране инвестиције: Тајац послије рафинерије

У информацији се наводи да је Српска у 2014. години остварила значајан раст страних улагања у односу на 2013. годину и то 379,1 милион КМ у односу на 152,6 милиона марака. Али, "због усложњавања ситуације на глобалном политичко-економском плану", подаци за првих шест месеци 2015. године показују да Српска у 2015. неће успети да оствари обим страних улагања који је остварила у 2014. години.

Према подацима Централне банке БиХ, страна улагања у Српску од 2006. године до јуна 2015. износе укупно 4,22 милијарде марака. Од тог износа готово половина, или 1,95 милијарди КМ, у Српску је стигло 2007. године кад је приватизован "Телеком Српске".

Економски аналитичари сматрају да је "Телеком" остао симбол приватизације у Републике Српске и да се, осим ове продаје, као једна од великих и успешних приватизација може сматрати још продаја Рафинерије нафте у Броду и Рафинерије уља у Модричи.

"То су два засигурно највећа "посла" која је склопила Српска и две највеће инвестиције. Све остало може се подвести у ред мањих страних улагања, па и приватизација "Бањалучке пиваре", за коју такође важи да је једна од успешнијих", каже за "Новости" економски аналитичар Горан Радивојац.

Кад су у питању земље улагачи, највише инвестиција у Републику Српску прошле године стигло је из Србије и то 20,4 милиона КМ, Аустрије 19,6 милиона, Русије 15,5 милиона, Италије 11,9 милиона, Словеније 9,8 милиона, Велике Британије 1,7 милиона и Немачке 100.000 КМ.

Наведене земље су и традиционално највећи страни инвеститори у Српску у последњих десет година, јер је "Телеком Србије" купио "Телеком Српске", руски "Зарубежњефт" рафинерије у Броду и Модричи, а аустријска Хипо банка купила је бањалучку Кристал банку.

Међутим, економисти у Српској сматрају да није највећи проблем Српске недостатак страних инвестиција.

"Не постоји земља у свету коју су развиле стране инвестиције, а да се нису ослониле на домаћа улагања и домаће инвеститоре. То је проблем. Влада Републике Српске треба да направи дугорочне, као некада петогодишње планове, улагања из домаћих извора и да да подршку тим улагањима", каже Радивојац.

Он истиче да је пад страних инвестиција "логична последица светске економске кризе и глобалних дешавања" и да су они страни инвеститори који су имали интерес да улажу у Српску то већ урадили, јер је од завршетка рата у БиХ прошло више од 20 година.

"Саставни део сваке будуће економске политике Српске требало би да буде план домаћих инвестиција. То ће развити Српску. Немамо ми ништа од неких ад хок страних инвестиција", каже Радивојац и подсећа да су Српска и БиХ изостављене из дугорочне Стратегије развоја ЕУ и да би власти у Републици Српској и БиХ "направиле прави посао кад би нас убацили у тај програм ЕУ".

Кад су у питању сектори у које би странци још могли да улажу у Републици Српској, а да су остали атрактивни, Радивојац каже да је то свакако електроенергетски сектор, подсетивши на богатство које Српска има у овој области.

Проблеми страних инвеститора 

Међу најчешћим проблемима са којима се суочавају страни инвеститори у Републици Српској, у информацији Министарства за економске односе и регионалну сарадњу наведено је недостатак квалификоване радне снаге, проблеми са слабим напајањем електричне енергије, нерешени имовинско-правни односи, административне препреке, проблем добијања подстицаја, као и репрограм пореских дуговања неким фирмама, што ствара нелојалну конкуренцију према редовним платишама.

Улагања у 2015. години

У првом полугодишту 2015. године највећа улагања остварена су у области производње кокса и рафинираних нафтних производа и то 18,5 милиона КМ, производњи базних метала 13,1 милион КМ, трговини на велико (осим трговине моторним возилима и мотоциклима) 12,1 милион, производњи и снабдевању електричном енергијом, плином, паром и климатизација 9,7 милиона КМ.

У области телекомуникација стране инвестиције су износиле 800.000 КМ, а у производњи готових металних производа, осим машина и опреме, 400.000 КМ.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

борко_церовина

24.01.2016 09:28

А на коју банку да инвеститор остави паре кад зна да це ту банку Баја опухат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

24.01.2016 09:30

Ко би нормалан досао да улазе у проклету авлију!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аризона

24.01.2016 09:36

Само Кинези могу инвестират у своје радње. Нема се гдје инвестират лопов криминал мрзња превара и лаз. У таку средину се не доноси новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

24.01.2016 10:31

Требате се ви ријесити политике коју воде људи који немају везе са логиком, нити здравим разумом. Нпр. СНСД: како мозе постојати "савез независних" овако цврсто везан за једног цовјека? Или, некакви социјал-демократи који су ултра десно оријентисани? РС це се гуси у сопственом блату, а са собом вуце и Федерацију. Савез за промјене има једну битну разлику у односу на СНСД и њему подредјене: оно сто је добро за РС или цијелу дрзаву је добро. За СНСД је све лосе сто је добро за дрзаву, без обзира коју корист има РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витко

24.01.2016 10:37

Колика ја дневна производња ове рафинерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боx

24.01.2016 11:32

Производња је смањена на минимум.Имају највеце цјене у окрузењу.Вецина домацих фирми иде у СЛовенију и Хрватску. Врате пдв :)

Name

Драган

24.01.2016 10:56

Који год бизнис да се почне, са ма колико пара, за 2 године треба кредит само за ликвидност. Како паре уђу у систем то им је суђено да заврше код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.01.2016 11:03

Највеца препрека за страна улагања су криминал и корупција и њени носици политицке елите. У посљедње вријеме и оно мало домацег капитала због сулуде ситуације су земљи се инвестира у иностранству,а вец отворени призводни погони се дислоцирају на друге дестинације. За то вријеме наси политицари се баве собом и планетарним успјехом владе прогласавају задузивање у земљи и иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

24.01.2016 11:04

ОПОЗИЦИЈА ПОСТАЈЕ АПСОЛУТНО НЕУВЈЕРЉИВА, ЈЕР СВА ЊЕНА ПРИЧА О КРИМИНАЛУ И КОРУПЦИЈИ СЕ СВОДИ НА ОБИЧНИ ТРАЧ! ПОСЕБНО У ТОМЕ ПРЕДЊАЧЕ БОСИЋ И МЕКТИЋ. НИ ОНИ САМИ НЕ ВЈЕРУЈУ У ОНО ШТО ПРИЧАЈУ, А КАМОЛИ НАРОД?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

24.01.2016 15:04

Управо тако.Него што Вукота заћута.

Name

Геограпхy

24.01.2016 12:17

Ко ће улагати у подручје гдје краду и власт и полиција, тамо гдје не постоји закон државе него влада закон познанстава, кумства, родбибских и страначких веза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па сад

24.01.2016 15:00

Није да нема улагања, биће ТЕ Станари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрон

24.01.2016 15:01

ПДВ је уведен да политицари имају сигурну пару,ста год урадис ,услугу или тргујес са било цим +ПДВ.Па и није им пуно битно извоз, увоз ,фабрике...клима за инвеститоре нула,100%губис и неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дип. инг. мас.

24.01.2016 16:11

Ала људи из БН-а, када вец објављујете несто сто је везано за рафинериу нафте "Брод" онда усликајте фришку слику и поставите. А не ову стару слику, која је стара око 5 година. На жалост фирма "4. Септембар" из Теслица, у задње године нема никакав ангазман у изводјењу монтазних и ремонтних радова на постројењима у Броду, а и иза ових радника са слике прије 3 године монтирана је "колона 31 Б" тако да овај овде дио постројења сада изгледа тотално другације него до сада сто је било изградјено јос из времена друга Тита... Сто се политике тице, не бавим се њом и не подрзавам нити једну политицку опцију у РС а нисам цлан нити једне политицке странке, тако да су за мене и сви остали једнаки лопови и криминалци по велицини као сто је то и сам Милокрад Додик... Поздрав свима....

ОДГОВОРИТЕ