"Закони о гасу морају бити хармонизовани"

Са почетком године Босна и Херцеговина је преузела предсједавање Енергетском заједницом иако под санкцијама због неиспуњавања обавеза из Другог енергетског пакета за гас.

Босна и Херцеговина 23.01.2016 | 16:38
"Закони о гасу морају бити хармонизовани"

Према одлуци санкције ће се примјењивати ​​у раздобљу од једне године.

Један од разлога за увођење мјера за БиХ је и неусвајање Закона о гасу на нивоу државе, којим би се успоставио јединствени регулатор у области гаса за цијелу БиХ.

БиХ је уласком у Енергетску заједницу добила задатак да мора преузети европске директиве, које се, прије свега, тичу електричне енергије и гаса, као енергетских ресурса који се највише користе.

"Када су у питању обавезе које смо преузели уласком у Енергетску заједницу, међу најважнијим је питање гаса. Дужни смо ријешити питање гасног регулатора и оператора у складу с европским директивама" рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић каже да се против БиХ води пет процеса покренутих кроз отворено писмо од Енергетске заједнице на посљедњој министарској конференцији.

"Процеси се односе на питања имплементације обавеза која произлазе из Трећег енергетског пакета, а то су питања која се односе на гас и гасну проблематику у земљи, питања која се односе на заједнички документ из области енергетике и питања о неусвајању акционог плана о обновљивим изворима енергије и енергетске ефикасности", објаснио је Шаровић.

Шаровић је нагласио да су се ентитетски министри сложили око два акциона плана енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије те да постоје модалитети да преко представника ентитетских министарства дођу до усвајања ових докумената.

Када је у питању гас, основни проблем је да ли ће то бити један закон о гасу на нивоу БиХ или ће бити два ентетитетска, што је извијесније, с обзиром на то да Република Српска тренутно има тај закон који је у доброј мјери, али не у потпусности усаглашен са директивама ЕУ.

"Државни ниво ће подржати сваки договор. Досад договора о јединственом закону нема и уколико га не буде неопходно је да ентитетски закони буду потпуно хармонизовани, ако не и идентични, што значи да на исти начин морају преузети европске директиве које се тичу гаса", рекао је недавно Шаровић.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

23.01.2016 18:11

Издржа народе док шева запјева и трава нарасте. Ускоро ће пролеће!

ОДГОВОРИТЕ