"Zakoni o gasu moraju biti harmonizovani"

Sa početkom godine Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje Energetskom zajednicom iako pod sankcijama zbog neispunjavanja obaveza iz Drugog energetskog paketa za gas.

Bosna i Hercegovina 23.01.2016 | 16:38
"Zakoni o gasu moraju biti harmonizovani"

Prema odluci sankcije će se primjenjivati ​​u razdoblju od jedne godine.

Jedan od razloga za uvođenje mjera za BiH je i neusvajanje Zakona o gasu na nivou države, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti gasa za cijelu BiH.

BiH je ulaskom u Energetsku zajednicu dobila zadatak da mora preuzeti evropske direktive, koje se, prije svega, tiču električne energije i gasa, kao energetskih resursa koji se najviše koriste.

"Kada su u pitanju obaveze koje smo preuzeli ulaskom u Energetsku zajednicu, među najvažnijim je pitanje gasa. Dužni smo riješiti pitanje gasnog regulatora i operatora u skladu s evropskim direktivama" rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović kaže da se protiv BiH vodi pet procesa pokrenutih kroz otvoreno pismo od Energetske zajednice na posljednjoj ministarskoj konferenciji.

"Procesi se odnose na pitanja implementacije obaveza koja proizlaze iz Trećeg energetskog paketa, a to su pitanja koja se odnose na gas i gasnu problematiku u zemlji, pitanja koja se odnose na zajednički dokument iz oblasti energetike i pitanja o neusvajanju akcionog plana o obnovljivim izvorima energije i energetske efikasnosti", objasnio je Šarović.

Šarović je naglasio da su se entitetski ministri složili oko dva akciona plana energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te da postoje modaliteti da preko predstavnika entitetskih ministarstva dođu do usvajanja ovih dokumenata.

Kada je u pitanju gas, osnovni problem je da li će to biti jedan zakon o gasu na nivou BiH ili će biti dva entetitetska, što je izvijesnije, s obzirom na to da Republika Srpska trenutno ima taj zakon koji je u dobroj mjeri, ali ne u potpusnosti usaglašen sa direktivama EU.

"Državni nivo će podržati svaki dogovor. Dosad dogovora o jedinstvenom zakonu nema i ukoliko ga ne bude neophodno je da entitetski zakoni budu potpuno harmonizovani, ako ne i identični, što znači da na isti način moraju preuzeti evropske direktive koje se tiču gasa", rekao je nedavno Šarović.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

23.01.2016 18:11

Издржа народе док шева запјева и трава нарасте. Ускоро ће пролеће!

ODGOVORITE