15. фебруара захтјев за чланство у ЕУ

БиХ је добила датум за предају захтјева за чланство у ЕУ. Историсјки дан за БиХ је 15. фебруар 2016. године, пише Вечерњи лист БиХ.

Босна и Херцеговина 23.01.2016 | 09:30
15. фебруара захтјев за чланство у ЕУ

Овим је БиХ направила највећи искорак до сада, још од потписивања Дејтонског споразума 1995. године. Највећи је ово догађај када су у питању европске интеграције, али и сви други процеси када је ријеч о БиХ.

Након низа тешких година, када је БиХ назадовала, коначно је учињен напредак, прије свега, прошле године која је значила прекретницу.

Уручење захтјева

У име Холандије, земље предсједавајуће ЕУ, стигло је службено обавјештење с потврдом датума у чијем смо посједу и ексклузивно доносимо њезин садржај, пише Вечерњи лист БиХ.

“С обзиром на ваше писмо од 14. јануара 2016. године, могу вас обавијестити како ће министар спољних послова Краљевине Холандије Берт Коендерс радо примити захтјев Босне и Херцеговине за чланство уиме Европске уније, Предсједништва Савјета Европске уније. Вријеме пријаве је опсежно расправљано на највишим разинама између наших земаља и предлажемо да се формално подношење захтјева уприличи у понедјељак, 15. фебруара 2016. године, у Бриселу”, стоји, између осталога, у писму које је у име Холандије, земље која предсједава Европском унијом, потписао Пиетер де Гооијер, стални представник Краљевине Холандије.

Уз то, детаљно је прецизирано и мјесто и вријеме уручења захтјева за чланство БиХ у Еуропску унију. У име Босне и Херцеговине захтјев ће предати предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, а, планирано је, како стоји и у писму, да захтјев у име Холандије прими министар спољних послова Берт Коендерс.

Према сазнањима, 15. фебруара, током предаје захтјева за чланство, уз Човића и Коендерса, биће и висока представница Европске уније за спољне послове и безбједносну политику и потпредсјдник ЕУ комисије Федерика Могерини те повјереник за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Тога дана, 15. фебруара 2016. године, у Бриселу се одржава и министарски састанак, тако да је овај датум тиме и важнији, те прилика за разговоре. Упркос снажним отпорима, како из БиХ тако и од дијела европских лидера, представници БиХ су успјели изборити датум за предају захтјева за чланство у ЕУ и тиме отворити нову страницу историје за БиХ, ону европску.

Према сазнањима из Брисела, ЕУ очекује од БиХ да до датума предаје захтјева за чланство покаже видну радну активност за рјешавање питања Координационог механизма и прилагодбе Споразума о стабилизацији и придруживању (у дијелу који се односи на традиционалну трговину), пише Вечерњи лист БиХ.

Према сазнањима, представници власти у БиХ ужурбано раде на рјешавању ових питања, како Предсједништво с једне стране тако и Савјет министара с друге.

Идуће седмице би сви ови детаљи требали бити посложени.

Након предаје захтјева у понедјељак, 15. фебруара, у Бриселу за БиХ тек слиједи тежак посао.

Важне реформе, испуњавање преосталих обвеза, прилагођавање европским стандардима...

Јер земља која жели приступити ЕУ подноси захтјев за чланство Савјету које потом од Комисије тражи мишљење о томе је ли држава подносилац захтјева способна испунити Копенхагенске критеријуме који укључују тржишну привреду, стабилну демократију и владавину права те прихватање цијелог законодавства ЕУ и евро.

НН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ПЕРО

23.01.2016 08:40

УЦИЦЕМО У ЕУ КАД НА ВРБИ РОДИ ГРОДЈЕ СТО ЗНАЦИ НИКАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

23.01.2016 09:11

А мозда ни тад !

Name

марко самардзиц

23.01.2016 09:16

Ако се рјесимо багре попут овог на слици И сл!

Name

р.п

23.01.2016 09:26

Са оваквим политицким лоповима никад,цаст некима из сваког народа у које вјерујем да це БИХ увести у ЕУ.

Name

23.01.2016 09:38

Са ламијем и компанијом сигурно не па драги народе добро размисли те !?

Name

Мали

23.01.2016 10:09

Хехе, па ко вам још хоће у ЕУ, па ви нисте нормални. Ово је само да би се ето похвалили како нешто тобоже раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

23.01.2016 10:20

Добар виц за почетак дана. Ако овај хоштаплер и лопов предаје апликацију ови у ЕУ требају пазити да им не украде оловку док буду потписивали мада сумњам у све сто каже овај сиједи лисац. А и да предају чисто сумњам да ће ЕУ прихватити ту апликацију јер вјерујем да и они као и ја не виде никакав напредак да је остварен што ови причају једоно ако нисам слијеп поред очију па не видим. Нису људи у ЕУ као у БиХ да вјерују на ријеч овој банди. Једино ако имају неки план са нама што ми не знамо рецимо да овдје долазе избјеглице умјесто у земље западне Европе па тако да Европа нешто нуди заузврат нешто као Турској

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

23.01.2016 10:47

Турска подњела захтјев 1987и ни метар није ближе ЕУ а за нас је држава у сваком смислу ријечи.Македонија предала захтјев 2004 а албанија 2009.И чему онда бомбастичне најаве и обећања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем

23.01.2016 10:53

Нисмо ми у позицији практично од икога ишта захтијевати. Можемо поднијети само молбу а да ли ћемо удовољити свим захтјевима некога ко о томе одлучује, то је друга ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

23.01.2016 11:01

Ја и даље не контам шта смо ми то урадили, па да нас као сада примају, ово је очигледно стах од присуства Руса на овај регион, те брзо стављање државе под заједницку спољну политику ЕУ и НАТО, као сто су урадили са Бугарском и Румунијом. Све у свему добра ствар јер це доћи лова од приступних фондова, а сто се тице уласка, ја бих то на тенане или никад небо ни ушао као Турска, тросис фондове,а не улазис у ЕУ, Хр имају пасосе, Имаце и Срби кад удје Србија, тако да ко хоће посла вани може отићи....Још нешто..ако удјемо у пакету Срб, Бих, Мне и Мкд ето нам поново Јјугославије, џабе сте ратовали Хаха ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

23.01.2016 11:16

Глупости, за мене ће бити историјски дан када се Европа распадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

23.01.2016 11:20

Први позитиван догадај послије дугог времена,који даје наду да цемо градити правну дрзаву и усвајати највисе цивилизацијске стандарде а не зивјети у варварском феудализму клановског типа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

23.01.2016 12:47

Нема од овога ништа ако РС не буде на том путу "видљива" и ако апликација не буде "кредибилна". И наравно ако се заобиђе, избјегне, опрости поглавље 23.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.01.2016 13:33

Ја сам за референдум!? Ја гласам велико НЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

13.02.2016 14:43

Папир је стрпљив. Папир ист гедудиг. Папир је некада прљав Папир ист манцхмал сцхмутзиг

ОДГОВОРИТЕ