15. februara zahtjev za članstvo u EU

BiH je dobila datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Istorisjki dan za BiH je 15. februar 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Bosna i Hercegovina 23.01.2016 | 09:30
15. februara zahtjev za članstvo u EU

Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada, još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Najveći je ovo događaj kada su u pitanju evropske integracije, ali i svi drugi procesi kada je riječ o BiH.

Nakon niza teških godina, kada je BiH nazadovala, konačno je učinjen napredak, prije svega, prošle godine koja je značila prekretnicu.

Uručenje zahtjeva

U ime Holandije, zemlje predsjedavajuće EU, stiglo je službeno obavještenje s potvrdom datuma u čijem smo posjedu i ekskluzivno donosimo njezin sadržaj, piše Večernji list BiH.

“S obzirom na vaše pismo od 14. januara 2016. godine, mogu vas obavijestiti kako će ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Bert Koenders rado primiti zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo uime Evropske unije, Predsjedništva Savjeta Evropske unije. Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim razinama između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, u Briselu”, stoji, između ostaloga, u pismu koje je u ime Holandije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, potpisao Pieter de Gooijer, stalni predstavnik Kraljevine Holandije.

Uz to, detaljno je precizirano i mjesto i vrijeme uručenja zahtjeva za članstvo BiH u Europsku uniju. U ime Bosne i Hercegovine zahtjev će predati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a, planirano je, kako stoji i u pismu, da zahtjev u ime Holandije primi ministar spoljnih poslova Bert Koenders.

Prema saznanjima, 15. februara, tokom predaje zahtjeva za članstvo, uz Čovića i Koendersa, biće i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjdnik EU komisije Federika Mogerini te povjerenik za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Toga dana, 15. februara 2016. godine, u Briselu se održava i ministarski sastanak, tako da je ovaj datum time i važniji, te prilika za razgovore. Uprkos snažnim otporima, kako iz BiH tako i od dijela evropskih lidera, predstavnici BiH su uspjeli izboriti datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU i time otvoriti novu stranicu istorije za BiH, onu evropsku.

Prema saznanjima iz Brisela, EU očekuje od BiH da do datuma predaje zahtjeva za članstvo pokaže vidnu radnu aktivnost za rješavanje pitanja Koordinacionog mehanizma i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu), piše Večernji list BiH.

Prema saznanjima, predstavnici vlasti u BiH užurbano rade na rješavanju ovih pitanja, kako Predsjedništvo s jedne strane tako i Savjet ministara s druge.

Iduće sedmice bi svi ovi detalji trebali biti posloženi.

Nakon predaje zahtjeva u ponedjeljak, 15. februara, u Briselu za BiH tek slijedi težak posao.

Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje evropskim standardima...

Jer zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Savjetu koje potom od Komisije traži mišljenje o tome je li država podnosilac zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhagenske kriterijume koji uključuju tržišnu privredu, stabilnu demokratiju i vladavinu prava te prihvatanje cijelog zakonodavstva EU i evro.

NN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

PERO

23.01.2016 08:40

UCICEMO U EU KAD NA VRBI RODI GRODJE STO ZNACI NIKAD

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

23.01.2016 09:11

A mozda ni tad !

Name

marko samardzic

23.01.2016 09:16

Ako se rjesimo bagre poput ovog na slici I sl!

Name

r.p

23.01.2016 09:26

Sa ovakvim politickim lopovima nikad,cast nekima iz svakog naroda u koje vjerujem da ce BIH uvesti u EU.

Name

Xl

23.01.2016 09:38

Sa lamijem i kompanijom sigurno ne pa dragi narode dobro razmisli te !?

Name

Mali

23.01.2016 10:09

Hehe, pa ko vam još hoće u EU, pa vi niste normalni. Ovo je samo da bi se eto pohvalili kako nešto tobože rade.

ODGOVORITE
Name

Geography

23.01.2016 10:20

Dobar vic za početak dana. Ako ovaj hoštapler i lopov predaje aplikaciju ovi u EU trebaju paziti da im ne ukrade olovku dok budu potpisivali mada sumnjam u sve sto kaže ovaj sijedi lisac. A i da predaju čisto sumnjam da će EU prihvatiti tu aplikaciju jer vjerujem da i oni kao i ja ne vide nikakav napredak da je ostvaren što ovi pričaju jedono ako nisam slijep pored očiju pa ne vidim. Nisu ljudi u EU kao u BiH da vjeruju na riječ ovoj bandi. Jedino ako imaju neki plan sa nama što mi ne znamo recimo da ovdje dolaze izbjeglice umjesto u zemlje zapadne Evrope pa tako da Evropa nešto nudi zauzvrat nešto kao Turskoj

ODGOVORITE
Name

sarajlija

23.01.2016 10:47

Turska podnjela zahtjev 1987i ni metar nije bliže EU a za nas je država u svakom smislu riječi.Makedonija predala zahtjev 2004 a albanija 2009.I čemu onda bombastične najave i obećanja?

ODGOVORITE
Name

Sistem

23.01.2016 10:53

Nismo mi u poziciji praktično od ikoga išta zahtijevati. Možemo podnijeti samo molbu a da li ćemo udovoljiti svim zahtjevima nekoga ko o tome odlučuje, to je druga stvar.

ODGOVORITE
Name

Mmm

23.01.2016 11:01

Ja i dalje ne kontam šta smo mi to uradili, pa da nas kao sada primaju, ovo je očigledno stah od prisustva Rusa na ovaj region, te brzo stavljanje države pod zajednicku spoljnu politiku EU i NATO, kao sto su uradili sa Bugarskom i Rumunijom. Sve u svemu dobra stvar jer ce doći lova od pristupnih fondova, a sto se tice ulaska, ja bih to na tenane ili nikad nebo ni ušao kao Turska, trosis fondove,a ne ulazis u EU, Hr imaju pasose, Imace i Srbi kad udje Srbija, tako da ko hoće posla vani može otići....Još nešto..ako udjemo u paketu Srb, Bih, Mne i Mkd eto nam ponovo Jjugoslavije, džabe ste ratovali Haha ....

ODGOVORITE
Name

Brle

23.01.2016 11:16

Gluposti, za mene će biti istorijski dan kada se Evropa raspadne.

ODGOVORITE
Name

Osvit

23.01.2016 11:20

Prvi pozitivan dogadaj poslije dugog vremena,koji daje nadu da cemo graditi pravnu drzavu i usvajati najvise civilizacijske standarde a ne zivjeti u varvarskom feudalizmu klanovskog tipa.

ODGOVORITE
Name

Olafa čekajući

23.01.2016 12:47

Nema od ovoga ništa ako RS ne bude na tom putu "vidljiva" i ako aplikacija ne bude "kredibilna". I naravno ako se zaobiđe, izbjegne, oprosti poglavlje 23.

ODGOVORITE
Name

Ja

23.01.2016 13:33

Ja sam za referendum!? Ja glasam veliko NE!

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

13.02.2016 14:43

Papir je strpljiv. Papir ist gedudig. Papir je nekada prljav Papir ist manchmal schmutzig

ODGOVORITE