ЕУ потрошила три и по милиона КМ на реформу јавне управе у БИХ

Европска унија протекле двије године финасирала је са више од милион и 700 хиљада евра пројекат под називом "Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби". Циљ и активности пројекта усклађени су са Стратегијом реформе јавне управе у БиХ, једном од кључних фактора за успјешан процес европских интеграција.

Босна и Херцеговина 22.01.2016 | 22:51
ЕУ потрошила три и по милиона КМ на реформу јавне управе у БИХ

Више од 700 државних службеника на нивоу Заједничких институција и ентитета обучавани су за квалитетнији и транспарентнији рад, израду нових правилника о радним мјестима, квалитетан избор службеника и провођење конкурсних процедура.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан каже да је циљ пројекта био да се идентификује тачан број радних мјеста и потреба за радном снагом сваке институције, те да се добије јасна категоризација. "Треба доћи до квалитетног државног службеника кроз транспарентан избор, методологијом која подразумијева праксу развијених земаља, а тога нажалост нема у БиХ", каже Ћузулан.

"Управљање људским ресурсима изузетно је важно за све које желе да буду дио Европске уније. Унија има јасне стандарде које морају достићи све земље које би да јој се придруже, а БиХ објективно има дуг пут пред собом када је ово подручје у питању", истиче Мелвин Асин, шеф Кооперација у Делегацији Европске уније у БиХ.

Један од највећих проблема јавне управе на свим нивоима власти у БиХ је тзв. партијско запошљавање, а не запошљавање на основу струке и знања. Нажалост, представници власти не признају да тај проблем постоји.

"У Републици Српској систем запошљавања је унапријеђен још 2008. године када је донесен Закон о државним службеницима.Тада је уређена област запошљавања и сви државни службеници радни однос заснивају по законом прописаној процедури и на основу јавног конкурса", тврди Радана Даљевић, помоћник министра управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске.

Пројекат модернизације управљања људским ресурсима у државној служби БиХ, на који је Европска унија потрошила више од милион и 700 хиљада евра, неће имати никаквог ефекта уколико законодавни ниво власти не усвоји пратеће законске акте. На то их обавезује и реформска агенда коју су, подсјећамо, прихватили и потписали представници свих нивоа власти у БиХ.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

22.01.2016 19:11

Та ЕУ је или недобронамјерна или су они баш блентави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Бик који Краде"

22.01.2016 20:10

Медјународна заједница, по свему као ради "дасковито-вјетровито" и слицно, те требала је примити лијек против бруцелозе. Боље би то било за њу, али и за овдје нормалан народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.01.2016 20:18

Добар коментар ..хм.

ОДГОВОРИТЕ