EU potrošila tri i po miliona KM na reformu javne uprave u BIH

Evropska unija protekle dvije godine finasirala je sa više od milion i 700 hiljada evra projekat pod nazivom "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi". Cilj i aktivnosti projekta usklađeni su sa Strategijom reforme javne uprave u BiH, jednom od ključnih faktora za uspješan proces evropskih integracija.

Bosna i Hercegovina 22.01.2016 | 22:51
EU potrošila tri i po miliona KM na reformu javne uprave u BIH

Više od 700 državnih službenika na nivou Zajedničkih institucija i entiteta obučavani su za kvalitetniji i transparentniji rad, izradu novih pravilnika o radnim mjestima, kvalitetan izbor službenika i provođenje konkursnih procedura.

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan kaže da je cilj projekta bio da se identifikuje tačan broj radnih mjesta i potreba za radnom snagom svake institucije, te da se dobije jasna kategorizacija. "Treba doći do kvalitetnog državnog službenika kroz transparentan izbor, metodologijom koja podrazumijeva praksu razvijenih zemalja, a toga nažalost nema u BiH", kaže Ćuzulan.

"Upravljanje ljudskim resursima izuzetno je važno za sve koje žele da budu dio Evropske unije. Unija ima jasne standarde koje moraju dostići sve zemlje koje bi da joj se pridruže, a BiH objektivno ima dug put pred sobom kada je ovo područje u pitanju", ističe Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Jedan od najvećih problema javne uprave na svim nivoima vlasti u BiH je tzv. partijsko zapošljavanje, a ne zapošljavanje na osnovu struke i znanja. Nažalost, predstavnici vlasti ne priznaju da taj problem postoji.

"U Republici Srpskoj sistem zapošljavanja je unaprijeđen još 2008. godine kada je donesen Zakon o državnim službenicima.Tada je uređena oblast zapošljavanja i svi državni službenici radni odnos zasnivaju po zakonom propisanoj proceduri i na osnovu javnog konkursa", tvrdi Radana Daljević, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske.

Projekat modernizacije upravljanja ljudskim resursima u državnoj službi BiH, na koji je Evropska unija potrošila više od milion i 700 hiljada evra, neće imati nikakvog efekta ukoliko zakonodavni nivo vlasti ne usvoji prateće zakonske akte. Na to ih obavezuje i reformska agenda koju su, podsjećamo, prihvatili i potpisali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

22.01.2016 19:11

Ta EU je ili nedobronamjerna ili su oni baš blentavi.

ODGOVORITE
Name

"Bik koji Krade"

22.01.2016 20:10

Medjunarodna zajednica, po svemu kao radi "daskovito-vjetrovito" i slicno, te trebala je primiti lijek protiv bruceloze. Bolje bi to bilo za nju, ali i za ovdje normalan narod!

ODGOVORITE
Name

nn

22.01.2016 20:18

Dobar komentar ..hm.

ODGOVORITE