АО: Сепи је ''малчице'' мучио Нолета! Федексова 300. ГС побједа!

Два лица Новака, "без бекхенда" добио Сепија! Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у четврто коло Аустралијан опена, пошто је савладао Андреаса Сепија резултатом 6:1, 7:5, 7:6 (8-6). Трећи тенисер света Роџер Федерер исписао је нове странице историје остваривши 300. победу на Грен слем турнирима. Кеи Нишикори пласирао се у осмину финала Аустралијан опена победом над Гиљермом Гарсијом-Лопесом. 

Тенис 22.01.2016 | 12:00
АО: Сепи је ''малчице'' мучио Нолета! Федексова 300. ГС побједа!

Ђоковић је у овом мечу приказао два различита лица – одиграо је фантастичан први сет који је трајао само 25 минута, али је онда уследио пад и мучење у наставку.

Бекхенд му није функционисао, баш као и ритерн, док је са друге стране имао веома расположеног противника.

Сепи је одлично сервирао и из бекхенда погађао много винера. Развио је образац који је успевао током читавог меча – неколико бекхенд дијагонала у низу како би се отворио, а онда паралела којом је завршавао поен.

Међутим, у најважнијим трненуцима Србин је био концентрисан и остварио 11. победу у исто толико међусобних дуела са Италијаном.

Новак ће у следећем колу играти против Жила Симона који је у три сета избацио Федерика Делбониса.

Многе приче ван терена о корупцији и намештању помало су утицале на петоструког освајача Ози опена који је уписао 34 винера и чак 37 неизнуђене грешке. Сепи је имао једну грешку више и пет директних поена мање.

Федерер је у трећем колу савладао Григора Димитрова са 3-1 и тако постао први играч којем је за руком пошло да се нађе у ’клубу 300’ највећих турнира на свету.

Швајцарац је, осим у другом сету, одиграо веома сигурно против Бугарина и славио после 156 минута игре – 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Ово је био пети међусобни меч двојице тенисера и прави Федерер је остварио исто толико победа против ’Бејби Феда’. На вечној листи ’белог спорта’ далеко иза Федерера налази се Џими Конорс који је остварио 233 Грен слем победе.

Следи Андре Агаси са 224 и Иван Лендл са 222, али ће их све ускоро престићи Новак Ђоковић – први играч планете до сада је победио 209. пута и извесно је да ће на крају каријере бити на другом месту, а можда и успети да сруши великог ривала.

Следећа ’станица’ за Федерера јесте легендарна Мартина Навратилова која је апсолутна рекордерка са 306 тријумфа, а он је у петак постао најстарији учесник четвртог кола Аустралијан опена икада, са 34 године и 146 дана.

„Било је веома компликовано. Не знам шта се догодило, можда је због умора, али сам успео да почетком трећег сета направим брејк и све је кренуло набоље“, рекао је Федерер после меча, а поприлично је било чудно што га Џим Куријер, иначе официјални спикер на терену, није питао о овом јединственом достигнућу.

Меч је почео регуларно, али је већ после првог гема почела да пада киша и организатори су затворили кров на Род Лејвер арени, па је настављен у дворанским условима.

Тренутно 28. играч на АТП листи добро се држао у првом сету – сервис га је служио и Федерер све до финиша Федерер је успео да му запрети само једном. При резултату 3:3 одиграо је одличан гем на сервис противника, погодио два пасинг шота и после грешке Григора дошао до брејка који му је био довољан за први сет.

Други део игре почео је, на изненађење многих, несигурнијом игром Роџера. Спасао је у првом сервис гему брејк лопту, али је већ у другом одиграо можда и најлошији гем на мечу и претрпео гем са ’нулом’. Пропустио је три велике шансе да се резултатски врати и Димитров је изједначио на 1-1.

Бугарина је задесио пех и повреда лакта десне руке што је умногоме допринело његовом паду у другој половини меча. Сервис му је опао и то је 34-годишњак из Базела искористио – 6:1 у трећем сету.

Слична ситуација као у првом виђена је у четвртом сету када је Федерер одузео сервис противнику за вођство од 3:2. То му је било довољно за коначни тријумф, иако је у последњих неколико гемова пропустио шансе за убедљивији тријумф.

Он је био много агресивнији – забележио је 48 винера и 55 неизнуђених грешака, док је Димитров остао у ’дебелом’ минусу (23:44).

У следећој рунди Швајцарац ће играти против Давида Гофана из Белгије који је у четири сета елиминисао Аустријанца Доминика Тима.

Јапански тенисер имао је проблема са повредом ручног зглоба, али је успео да слави у четири сета – 7:5, 2:6, 6:3, 6:4.

Нишикори је добио први сет направивиши брејк у финишу, али се пожалио на повреду десног ручног зглоба и деловало је да неће завршити меч током другог сета. Играо је посебно са форхенд стране веома слабо, а Лопес је то искористио и уз два брејка је изједначио (6:2).

Повреда ипак није пореметила Јапанца који је у наставку меча у потпуности контролисао дешавања на терену и пласирао се у осмину финала. Последњу прилику да избори пети сет Лопес је пропустио у осмом гему када је имао две везане брејк лопте. Нишикоријев наредни ривал биће Жо-Вилфред Цонга.

Финалиста из 2008. године игра веома добро, а у трећем колу је био бољи од сународника Пјер-Ига Ербера у три сета. Последња два сета Цонга је добио у тај-брејку и сигурно у одличном расположењу чека дуел са Јапанцем.

У осмину финала је прошао и Давид Гофан који је славио против Доминика Тима у четири сета и поправио најбољи резултат каријере на првом Грен слему. Дуел је био прилично изједначен, Тим је био знатно агресивнији, али је искористио само 4 од 13 брејк лопти.

Успео је у финишу четвртог сета да се врати и изједначи на 5:5, али Гофан је добио преостала два гема и прошао је даље. У борби за четвртфинале Белгијанац ће играти против Роџера Федерера или Григора Димитрова.

 

Коментари / 0

Оставите коментар