AO: Sepi je ''malčice'' mučio Noleta! Fedeksova 300. GS pobjeda!

Dva lica Novaka, "bez bekhenda" dobio Sepija! Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo Australijan opena, pošto je savladao Andreasa Sepija rezultatom 6:1, 7:5, 7:6 (8-6). Treći teniser sveta Rodžer Federer ispisao je nove stranice istorije ostvarivši 300. pobedu na Gren slem turnirima. Kei Nišikori plasirao se u osminu finala Australijan opena pobedom nad Giljermom Garsijom-Lopesom. 

Tenis 22.01.2016 | 12:00
AO: Sepi je ''malčice'' mučio Noleta! Fedeksova 300. GS pobjeda!

Đoković je u ovom meču prikazao dva različita lica – odigrao je fantastičan prvi set koji je trajao samo 25 minuta, ali je onda usledio pad i mučenje u nastavku.

Bekhend mu nije funkcionisao, baš kao i ritern, dok je sa druge strane imao veoma raspoloženog protivnika.

Sepi je odlično servirao i iz bekhenda pogađao mnogo vinera. Razvio je obrazac koji je uspevao tokom čitavog meča – nekoliko bekhend dijagonala u nizu kako bi se otvorio, a onda paralela kojom je završavao poen.

Međutim, u najvažnijim trnenucima Srbin je bio koncentrisan i ostvario 11. pobedu u isto toliko međusobnih duela sa Italijanom.

Novak će u sledećem kolu igrati protiv Žila Simona koji je u tri seta izbacio Federika Delbonisa.

Mnoge priče van terena o korupciji i nameštanju pomalo su uticale na petostrukog osvajača Ozi opena koji je upisao 34 vinera i čak 37 neiznuđene greške. Sepi je imao jednu grešku više i pet direktnih poena manje.

Federer je u trećem kolu savladao Grigora Dimitrova sa 3-1 i tako postao prvi igrač kojem je za rukom pošlo da se nađe u ’klubu 300’ najvećih turnira na svetu.

Švajcarac je, osim u drugom setu, odigrao veoma sigurno protiv Bugarina i slavio posle 156 minuta igre – 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Ovo je bio peti međusobni meč dvojice tenisera i pravi Federer je ostvario isto toliko pobeda protiv ’Bejbi Feda’. Na večnoj listi ’belog sporta’ daleko iza Federera nalazi se Džimi Konors koji je ostvario 233 Gren slem pobede.

Sledi Andre Agasi sa 224 i Ivan Lendl sa 222, ali će ih sve uskoro prestići Novak Đoković – prvi igrač planete do sada je pobedio 209. puta i izvesno je da će na kraju karijere biti na drugom mestu, a možda i uspeti da sruši velikog rivala.

Sledeća ’stanica’ za Federera jeste legendarna Martina Navratilova koja je apsolutna rekorderka sa 306 trijumfa, a on je u petak postao najstariji učesnik četvrtog kola Australijan opena ikada, sa 34 godine i 146 dana.

„Bilo je veoma komplikovano. Ne znam šta se dogodilo, možda je zbog umora, ali sam uspeo da početkom trećeg seta napravim brejk i sve je krenulo nabolje“, rekao je Federer posle meča, a poprilično je bilo čudno što ga Džim Kurijer, inače oficijalni spiker na terenu, nije pitao o ovom jedinstvenom dostignuću.

Meč je počeo regularno, ali je već posle prvog gema počela da pada kiša i organizatori su zatvorili krov na Rod Lejver areni, pa je nastavljen u dvoranskim uslovima.

Trenutno 28. igrač na ATP listi dobro se držao u prvom setu – servis ga je služio i Federer sve do finiša Federer je uspeo da mu zapreti samo jednom. Pri rezultatu 3:3 odigrao je odličan gem na servis protivnika, pogodio dva pasing šota i posle greške Grigora došao do brejka koji mu je bio dovoljan za prvi set.

Drugi deo igre počeo je, na iznenađenje mnogih, nesigurnijom igrom Rodžera. Spasao je u prvom servis gemu brejk loptu, ali je već u drugom odigrao možda i najlošiji gem na meču i pretrpeo gem sa ’nulom’. Propustio je tri velike šanse da se rezultatski vrati i Dimitrov je izjednačio na 1-1.

Bugarina je zadesio peh i povreda lakta desne ruke što je umnogome doprinelo njegovom padu u drugoj polovini meča. Servis mu je opao i to je 34-godišnjak iz Bazela iskoristio – 6:1 u trećem setu.

Slična situacija kao u prvom viđena je u četvrtom setu kada je Federer oduzeo servis protivniku za vođstvo od 3:2. To mu je bilo dovoljno za konačni trijumf, iako je u poslednjih nekoliko gemova propustio šanse za ubedljiviji trijumf.

On je bio mnogo agresivniji – zabeležio je 48 vinera i 55 neiznuđenih grešaka, dok je Dimitrov ostao u ’debelom’ minusu (23:44).

U sledećoj rundi Švajcarac će igrati protiv Davida Gofana iz Belgije koji je u četiri seta eliminisao Austrijanca Dominika Tima.

Japanski teniser imao je problema sa povredom ručnog zgloba, ali je uspeo da slavi u četiri seta – 7:5, 2:6, 6:3, 6:4.

Nišikori je dobio prvi set napraviviši brejk u finišu, ali se požalio na povredu desnog ručnog zgloba i delovalo je da neće završiti meč tokom drugog seta. Igrao je posebno sa forhend strane veoma slabo, a Lopes je to iskoristio i uz dva brejka je izjednačio (6:2).

Povreda ipak nije poremetila Japanca koji je u nastavku meča u potpunosti kontrolisao dešavanja na terenu i plasirao se u osminu finala. Poslednju priliku da izbori peti set Lopes je propustio u osmom gemu kada je imao dve vezane brejk lopte. Nišikorijev naredni rival biće Žo-Vilfred Conga.

Finalista iz 2008. godine igra veoma dobro, a u trećem kolu je bio bolji od sunarodnika Pjer-Iga Erbera u tri seta. Poslednja dva seta Conga je dobio u taj-brejku i sigurno u odličnom raspoloženju čeka duel sa Japancem.

U osminu finala je prošao i David Gofan koji je slavio protiv Dominika Tima u četiri seta i popravio najbolji rezultat karijere na prvom Gren slemu. Duel je bio prilično izjednačen, Tim je bio znatno agresivniji, ali je iskoristio samo 4 od 13 brejk lopti.

Uspeo je u finišu četvrtog seta da se vrati i izjednači na 5:5, ali Gofan je dobio preostala dva gema i prošao je dalje. U borbi za četvrtfinale Belgijanac će igrati protiv Rodžera Federera ili Grigora Dimitrova.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar