Русија вратила 200 милијарди $ кредита!

Упркос економској кризи Русија је у последње две године вратила Западу више од 200 милијарди долара дуга. 

Свијет 22.01.2016 | 10:30
Русија вратила 200 милијарди $ кредита!

Због тога ће у финансијској историји савремене Русије 2014. и 2015. бити запамћене као период најбржег враћања кредита Западу. Спољни дуг Русије у јулу 2014. је достигао 732,7 милијарди долара и био је знатно већи него државне резерве.

За мање од две године враћено је 30 одсто државног дуга. Због тога су се на крају 2014. девизне резерве Русије смањиле за 124 милијарде долара, а само у децембру 2014. је пребачено на запад 33,42 милијарде долара.

У новембру 2015. дуг Русије према Западу био је 522 милијарде долара.

Због ниских камата у иностранству се задуживала не само држава, већ и банке и велике компаније. Због тих јефтиних кредита у континуитету од 12 година, руски спољни дуг је стално растао. Један број руских банака је на тој разлици у каматама годинама добро живео. Све је то ишло док се Крим није вратио матици па је због кризе на истоку Украјине Запад одлучио да казни Русију уводећи јој санкције међу којима су биле и забране давања кредита.

Руси су схватили да је време да престану да се рапидно задужују јер се тај новац ипак мора вратити. Иначе, дуг руске државе, без компанија, износи око 50 милијарди долара што је за њен потенцијал заиста веома мало. Око 90 одсто дуга односи се на банке и државне корпорације где је већински власник акција држава као што је нпр. гигант "Гаспром". Због ниске цене нафте и гаса свако ново задуживање руских компанија само би им компликовало живот.

Ове године руски државни дуг би требало да се смањи за још 50 до 60 милијарди долара, па ће укупна задуженост Русије пасти испод 500 милијарди.

На леду и Вњешпромбанка

Процес затварања банака у Русији које се не држе прописаних правила настављен је и у овој години. Лиценца за рад је у четвртак одузета Вњешпромбанци која је била међу 40 највећих у Русији.

Проблеми те банке су почели у децембру прошле године јер клијенти нису могли да добију свој новац. У тој банци Олимпијски комитет Русије је држао новац за припрему спортиста за предстојеће олимпијске игре.

Од познатијих лица штедише Вњешпромбанке су били супруга потпредседника руске владе Дмитрија Козака Наталија, затим жена министра одбране Сергеја Шојгуа Ирина, као и чланови породице руководиоца Олимпијског комитета Русије Александра Жукова.

Због пада цена нафте и гаса смањен је прилив у државну касу па Русија ове године не намерава да даје кредите пријатељским земљама. Лани је таквих кредита, како кажу у Министарству финансија РФ, било подоста.

У четвртак је на московској берзи још једном оборен рекорд. За један евро давало се 92,5 рубаља. Поскупео је и долар па се за један "зелени" давало 84 рубље. Засад централна банка РФ не намерава да интервенише већ је пустила домаћу валуту да слободно плива.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Луди Милојко

22.01.2016 10:01

Бас сам се био забринуо ових дана да нико ниста не писе о Путину у којег се сви куну како це он једини помоци Србима а Путин нас све полако пуста низ воду и кода смо ми неко и несто за њега, а уствари смо нико и ниста. Ето фино нас и сутнусе и прекидосе уговор о пројекту изградње плиновода "Јужни ток" са компанијом Газпром, а наси одма запјене цим се Путиново име спомене кода нам сунце сија само због њег. Али такви смо ми само се несто надамо умјесто да се окренемо око себе и погледамо ствари онако како стоје. Ми само зивимо у некој заблуди. Теско нама са овим насим политицарима који нам само сервирају мрзњу и свадју кода се од тога зиви. Али све док смо за њих само овце за сисање њима је добро и сто смо висе гладни него сити они су све богатији и богатији. Мозда нам тако и треба , заслузили смо све док не отворимо оци и док не будемо гледали својим оцима, а не њиховим. Добро су рекли не требамо да се бринемоо за насу будуцност јер је нецемо ни имати. Него зиви и трпи и гледај да презивис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разлика је,

22.01.2016 12:35

Милојко, разлика је измедју нас и оваца за сисање, то није исто. Овце се сисају јер дају вуну а нас нико не сиса, јер немамо вуне.

Name

ВРС РВИ

23.01.2016 12:04

Милојко, што се Русије тиче помјешао си бабе и жабе. Нема нигдје објешених комада. Колико је само руских делегација долазило у Србију да побољашају сарадњу и склопе нове уговоре, па и војне. Колико Србија а и Р. Српска извози пољопривредних производа. Русија купује све што одговара њиховим стандардима. Па ето, зашто онда Усорац и остали штрајкују због извоза у ЕУ умјесто да се прилагоде условима руског тржишта. Шта сада, сви мисле да требамо лежати а да нас Руси издражавају?! Много је глупих људи којима то никако не можеш избити из главе, а и зашто би се неко трудио. Нека живе са својим ограничењима. За други дио си подпуно у праву.

Name

Научни институт

22.01.2016 10:14

А зашто би Русија Западу враћала безвредно наштампани долар у Федерлним резервама. Ко је још луд да за безвредни папир враћа робе које мора произвести. Цео Запад се смеје лудим Русима који стварно верују да је тих 732,7 милијарди долара стварно негде нешто произведено и зарађено. Да тих 732,7 милијарди долара има покриће у злату и робама. Ајде да замислимо следећу ситуацију, да Руси штампају безвредно рубљу и дају је Американцима у виду кредита, које они морају враћати произведеном робама. Поручујем свим народим и државама, које су постале жртве економских убица ца одбију да враћају тај безвредни новац и да га више посуђују. Само ослонац на своје снаге, своје ресурсе и своју индустрију и науку може спасити народе. Нема живота на кредит. Живи се од рада и производње. Живи се у складу са својим могућностима. Данас је у свету наштампано 9 пута више новца него што има произведених роба. Где ће тај новац завршити? Пирордно је да тај безвредни новац без покрића мора да заврши у задужености држава и народа. А онда ће банкари да заробе те државе и народе да раде само за њих да морају убити свој народ порезима док враћају тај кредит, а често народу раде само за камату на те кредите. Таквој издајничкој влади која диже те кредите мора бити суђена за валеиздају и прекомерно задуживање безвредним новце. Кредитори, наштампају безведни новац који дају као кредит и онда дражаве раде, а њих, производе за тај безвредни новац реалне материјалне вредности, које морају извозити да би враћали лажни фалсификовани новац који им је утрпан као кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

22.01.2016 12:00

По Милојку и институту, СВЕ ЈЕ У АУТУ...

Name

ре

22.01.2016 20:25

@науцни Институт. Брзо посаљи свој коментар Путину, вероватно то није знао па га зезнусе и њега и јос 150 милиона Руса плус низ осталих дрзава... Цовеце најзалосније је то сто ти верујес у то сто писес.

Name

циталац

22.01.2016 19:28

Овде се коментарисе само наслов, нико не цита текст.

ОДГОВОРИТЕ