Rusija vratila 200 milijardi $ kredita!

Uprkos ekonomskoj krizi Rusija je u poslednje dve godine vratila Zapadu više od 200 milijardi dolara duga. 

Svijet 22.01.2016 | 10:30
Rusija vratila 200 milijardi $ kredita!

Zbog toga će u finansijskoj istoriji savremene Rusije 2014. i 2015. biti zapamćene kao period najbržeg vraćanja kredita Zapadu. Spoljni dug Rusije u julu 2014. je dostigao 732,7 milijardi dolara i bio je znatno veći nego državne rezerve.

Za manje od dve godine vraćeno je 30 odsto državnog duga. Zbog toga su se na kraju 2014. devizne rezerve Rusije smanjile za 124 milijarde dolara, a samo u decembru 2014. je prebačeno na zapad 33,42 milijarde dolara.

U novembru 2015. dug Rusije prema Zapadu bio je 522 milijarde dolara.

Zbog niskih kamata u inostranstvu se zaduživala ne samo država, već i banke i velike kompanije. Zbog tih jeftinih kredita u kontinuitetu od 12 godina, ruski spoljni dug je stalno rastao. Jedan broj ruskih banaka je na toj razlici u kamatama godinama dobro živeo. Sve je to išlo dok se Krim nije vratio matici pa je zbog krize na istoku Ukrajine Zapad odlučio da kazni Rusiju uvodeći joj sankcije među kojima su bile i zabrane davanja kredita.

Rusi su shvatili da je vreme da prestanu da se rapidno zadužuju jer se taj novac ipak mora vratiti. Inače, dug ruske države, bez kompanija, iznosi oko 50 milijardi dolara što je za njen potencijal zaista veoma malo. Oko 90 odsto duga odnosi se na banke i državne korporacije gde je većinski vlasnik akcija država kao što je npr. gigant "Gasprom". Zbog niske cene nafte i gasa svako novo zaduživanje ruskih kompanija samo bi im komplikovalo život.

Ove godine ruski državni dug bi trebalo da se smanji za još 50 do 60 milijardi dolara, pa će ukupna zaduženost Rusije pasti ispod 500 milijardi.

Na ledu i Vnješprombanka

Proces zatvaranja banaka u Rusiji koje se ne drže propisanih pravila nastavljen je i u ovoj godini. Licenca za rad je u četvrtak oduzeta Vnješprombanci koja je bila među 40 najvećih u Rusiji.

Problemi te banke su počeli u decembru prošle godine jer klijenti nisu mogli da dobiju svoj novac. U toj banci Olimpijski komitet Rusije je držao novac za pripremu sportista za predstojeće olimpijske igre.

Od poznatijih lica štediše Vnješprombanke su bili supruga potpredsednika ruske vlade Dmitrija Kozaka Natalija, zatim žena ministra odbrane Sergeja Šojgua Irina, kao i članovi porodice rukovodioca Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandra Žukova.

Zbog pada cena nafte i gasa smanjen je priliv u državnu kasu pa Rusija ove godine ne namerava da daje kredite prijateljskim zemljama. Lani je takvih kredita, kako kažu u Ministarstvu finansija RF, bilo podosta.

U četvrtak je na moskovskoj berzi još jednom oboren rekord. Za jedan evro davalo se 92,5 rubalja. Poskupeo je i dolar pa se za jedan "zeleni" davalo 84 rublje. Zasad centralna banka RF ne namerava da interveniše već je pustila domaću valutu da slobodno pliva.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ludi Milojko

22.01.2016 10:01

Bas sam se bio zabrinuo ovih dana da niko nista ne pise o Putinu u kojeg se svi kunu kako ce on jedini pomoci Srbima a Putin nas sve polako pusta niz vodu i koda smo mi neko i nesto za njega, a ustvari smo niko i nista. Eto fino nas i sutnuse i prekidose ugovor o projektu izgradnje plinovoda "Južni tok" sa kompanijom Gazprom, a nasi odma zapjene cim se Putinovo ime spomene koda nam sunce sija samo zbog njeg. Ali takvi smo mi samo se nesto nadamo umjesto da se okrenemo oko sebe i pogledamo stvari onako kako stoje. Mi samo zivimo u nekoj zabludi. Tesko nama sa ovim nasim politicarima koji nam samo serviraju mrznju i svadju koda se od toga zivi. Ali sve dok smo za njih samo ovce za sisanje njima je dobro i sto smo vise gladni nego siti oni su sve bogatiji i bogatiji. Mozda nam tako i treba , zasluzili smo sve dok ne otvorimo oci i dok ne budemo gledali svojim ocima, a ne njihovim. Dobro su rekli ne trebamo da se brinemoo za nasu buducnost jer je necemo ni imati. Nego zivi i trpi i gledaj da prezivis.

ODGOVORITE
Name

razlika je,

22.01.2016 12:35

Milojko, razlika je izmedju nas i ovaca za sisanje, to nije isto. Ovce se sisaju jer daju vunu a nas niko ne sisa, jer nemamo vune.

Name

VRS RVI

23.01.2016 12:04

Milojko, što se Rusije tiče pomješao si babe i žabe. Nema nigdje obješenih komada. Koliko je samo ruskih delegacija dolazilo u Srbiju da poboljašaju saradnju i sklope nove ugovore, pa i vojne. Koliko Srbija a i R. Srpska izvozi poljoprivrednih proizvoda. Rusija kupuje sve što odgovara njihovim standardima. Pa eto, zašto onda Usorac i ostali štrajkuju zbog izvoza u EU umjesto da se prilagode uslovima ruskog tržišta. Šta sada, svi misle da trebamo ležati a da nas Rusi izdražavaju?! Mnogo je glupih ljudi kojima to nikako ne možeš izbiti iz glave, a i zašto bi se neko trudio. Neka žive sa svojim ograničenjima. Za drugi dio si podpuno u pravu.

Name

Naučni institut

22.01.2016 10:14

A zašto bi Rusija Zapadu vraćala bezvredno naštampani dolar u Federlnim rezervama. Ko je još lud da za bezvredni papir vraća robe koje mora proizvesti. Ceo Zapad se smeje ludim Rusima koji stvarno veruju da je tih 732,7 milijardi dolara stvarno negde nešto proizvedeno i zarađeno. Da tih 732,7 milijardi dolara ima pokriće u zlatu i robama. Ajde da zamislimo sledeću situaciju, da Rusi štampaju bezvredno rublju i daju je Amerikancima u vidu kredita, koje oni moraju vraćati proizvedenom robama. Poručujem svim narodim i državama, koje su postale žrtve ekonomskih ubica ca odbiju da vraćaju taj bezvredni novac i da ga više posuđuju. Samo oslonac na svoje snage, svoje resurse i svoju industriju i nauku može spasiti narode. Nema života na kredit. Živi se od rada i proizvodnje. Živi se u skladu sa svojim mogućnostima. Danas je u svetu naštampano 9 puta više novca nego što ima proizvedenih roba. Gde će taj novac završiti? Pirordno je da taj bezvredni novac bez pokrića mora da završi u zaduženosti država i naroda. A onda će bankari da zarobe te države i narode da rade samo za njih da moraju ubiti svoj narod porezima dok vraćaju taj kredit, a često narodu rade samo za kamatu na te kredite. Takvoj izdajničkoj vladi koja diže te kredite mora biti suđena za valeizdaju i prekomerno zaduživanje bezvrednim novce. Kreditori, naštampaju bezvedni novac koji daju kao kredit i onda dražave rade, a njih, proizvode za taj bezvredni novac realne materijalne vrednosti, koje moraju izvoziti da bi vraćali lažni falsifikovani novac koji im je utrpan kao kredit.

ODGOVORITE
Name

***

22.01.2016 12:00

Po Milojku i institutu, SVE JE U AUTU...

Name

re

22.01.2016 20:25

@naucni Institut. Brzo posalji svoj komentar Putinu, verovatno to nije znao pa ga zeznuse i njega i jos 150 miliona Rusa plus niz ostalih drzava... Covece najzalosnije je to sto ti verujes u to sto pises.

Name

citalac

22.01.2016 19:28

Ovde se komentarise samo naslov, niko ne cita tekst.

ODGOVORITE