Мужеви пријете: Завршићете као Мица!

За око два месеца у варваринској општини одиграло се неколико драстичних случајева насиља у породици. Целу Србију потресла је прича о убиству Милице Павловић (60), жртве дугогодишњег малтретирања, коју је супруг Небојша 16. новембра заклао касапским ножем. А, после овог убиства насилници су, како сазнајемо, додатно припретили женама!

Србија 22.01.2016 | 10:00
Мужеви пријете: Завршићете као Мица!

Када је јавност сазнала шта се догодило, жене су се уплашиле, а мушкарцима то као да је "дало" ветар у леђа, па смо у оквиру 12 пријава имали жалбе жена које су нам испричале да су им мужеви претили да могу да "заврше као Мица" - открива, за "Новости", Иванка Миленковић, руководилац Центра за социјални рад у Варварину.

Будући да је реч о специфичном менталитету, свету који је у доброј мери сујеверан, чим је објављено да је осумњичени преминуо у Окружном затвору, престале су и претње.

Наша саговорница напомиње да је Варварину дошло до ширења насиља у породици пре свега услед дугогодишњих поремећених односа међу сродницима или супружницима, али да је током празника и слава, "окидач" за инциденте био и алкохол.

"Имамо годинама сличан број пријава, један или два случаја касније се процесуира на суду", износи Миленковић. "Довољно је, међутим, само једно незгодно пијанство и да насиље ексалира код особа које имају хроничан проблем. Уз то, доступност алкохола на слављима је велика, а лечење од алкохолозима добровољно".

Иако је Обреж годинама важио за једно од "насилнијих" села, село Варварин надомак истоимене општине било је поприште више драма. Мештанин Горан Н. (44) напао је 5. јануара после подне супругу С. Н. (43), и то секиром! Нож је у истом селу крајем јесени "употребио" искусни касапин Небојша Павловић (61).

"Бака је трпела насиље, а пред смрт је предосећала да ће нешто лоше да се догоди, причала је у чему би волела да је сахранимо", присећа се унука Снежана, која живи у Варварину.

Нико није боље од саме покојнице описао живот са насилником.

"Сада имам 60 година, али само се питам како сам још жива", писала је несрећна Милица.

"Док ме туче, не смем да га питам зашто ме туче. Његова мајка ме моли да одем, она мора да трпи насиље, да не трпим и ја. Била сам млада и љубав је била јача од мене и увек сам се надала доћи ће боље време. Веровала или не, то никада није дошло, зато и пишем сада ово да олакшам душу и да дам савет женама да нема боље сутра код таквих људи".

У Варварину, према подацима до којих су дошле "Новости", злочини нису ретки. Незапосленост, криза, пороци, болест или класична патологија неки су од разлога убистава. Пре четири године је у Варварину М. М. (44) усмртила невенчаног супруга Н. А. (48) са више удараца секиром у главу. Један од тежих злочина догодио се у марту 2007. у селу Бошњане, када је Т. М. (58) ножем усмртио стрица Мирослава (74) и стрину Бранку (74), после чега се обесио.

У удружењу жена "Пешчаник", чије су чланице у два наврата протестовале након убиства Варваринке Милице Павловић, истичу да око 30 посто позива на С.О.С. телефон удружења управо стиже од жртава насиља у породици из мањих средина, попут Варварина.

Поремећени породични односи због имовине могу да ескалирају до те мере да и жене у годинама потегну пиштољ. И овај случај је "прославио" Варварин крајем прошлог децембра. Баба Милица Матић (79) "циљала" је у бившу снају Драгицу Радоњић, али је хицем из пиштоља ранила бравара Горана Брашића (40) у центру села Обреж.

"Када сам је изгурала из куће, гађала ме је чекићем", прича, за "Новости", Драгица, која је мајстора ангажовала како би заменила браву на кући, чије право коришћења има док траје судски спор.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

22.01.2016 09:48

Насиље над женама стаће само од себе када жене постану побожније и моралније, породици оданије а мужу своме вијерније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јањиц

22.01.2016 10:30

Е мој Микицу твој ниједан коментар није промисљен....ЗАСТО ЛИ САМО НОСИС ГЛАВУ?Заста су теби зене да лијеце твоје слабости које ми мускарци немате храбрости да узвратите на правом мјесту него вам зато треба неко БОЛЕСНО ЗЕНСКО !!! КО ТРЕБА ДА ВАМ ЦИСТИ, ПЕРЕ, КУХА, ДОНЕСЕ ПЛАТУ НА КРАЈУ МЈЕСЕЦА И ЈОС ТРПИ ТАКВЕ БОЛЕСНИКЕ....ТАКВЕ БИА УСТРОЈИЛА ПА ИМ НЕ БИ ТРЕБАЛО ВИСЕ ТО МАЛО МУСКОСТИ АКО ЈЕ ИМАС...?

Name

ниста лосе,

22.01.2016 13:10

Михаило није рекао да зена буде побозна, морална, одана породици и музу вјерна, изузев ово последње ако не смета?

Name

Михаило Микић

22.01.2016 14:44

ЈАЊИЋУ, ја нисам политичар попут тебе да будем промишљен и паметан само за себе већ истину кажем. Када СРБски нарид буде побожније него што јесте насиље у породици нестаће само од себе!