Muževi prijete: Završićete kao Mica!

Za oko dva meseca u varvarinskoj opštini odigralo se nekoliko drastičnih slučajeva nasilja u porodici. Celu Srbiju potresla je priča o ubistvu Milice Pavlović (60), žrtve dugogodišnjeg maltretiranja, koju je suprug Nebojša 16. novembra zaklao kasapskim nožem. A, posle ovog ubistva nasilnici su, kako saznajemo, dodatno pripretili ženama!

Srbija 22.01.2016 | 10:00
Muževi prijete: Završićete kao Mica!

Kada je javnost saznala šta se dogodilo, žene su se uplašile, a muškarcima to kao da je "dalo" vetar u leđa, pa smo u okviru 12 prijava imali žalbe žena koje su nam ispričale da su im muževi pretili da mogu da "završe kao Mica" - otkriva, za "Novosti", Ivanka Milenković, rukovodilac Centra za socijalni rad u Varvarinu.

Budući da je reč o specifičnom mentalitetu, svetu koji je u dobroj meri sujeveran, čim je objavljeno da je osumnjičeni preminuo u Okružnom zatvoru, prestale su i pretnje.

Naša sagovornica napominje da je Varvarinu došlo do širenja nasilja u porodici pre svega usled dugogodišnjih poremećenih odnosa među srodnicima ili supružnicima, ali da je tokom praznika i slava, "okidač" za incidente bio i alkohol.

"Imamo godinama sličan broj prijava, jedan ili dva slučaja kasnije se procesuira na sudu", iznosi Milenković. "Dovoljno je, međutim, samo jedno nezgodno pijanstvo i da nasilje eksalira kod osoba koje imaju hroničan problem. Uz to, dostupnost alkohola na slavljima je velika, a lečenje od alkoholozima dobrovoljno".

Iako je Obrež godinama važio za jedno od "nasilnijih" sela, selo Varvarin nadomak istoimene opštine bilo je poprište više drama. Meštanin Goran N. (44) napao je 5. januara posle podne suprugu S. N. (43), i to sekirom! Nož je u istom selu krajem jeseni "upotrebio" iskusni kasapin Nebojša Pavlović (61).

"Baka je trpela nasilje, a pred smrt je predosećala da će nešto loše da se dogodi, pričala je u čemu bi volela da je sahranimo", priseća se unuka Snežana, koja živi u Varvarinu.

Niko nije bolje od same pokojnice opisao život sa nasilnikom.

"Sada imam 60 godina, ali samo se pitam kako sam još živa", pisala je nesrećna Milica.

"Dok me tuče, ne smem da ga pitam zašto me tuče. Njegova majka me moli da odem, ona mora da trpi nasilje, da ne trpim i ja. Bila sam mlada i ljubav je bila jača od mene i uvek sam se nadala doći će bolje vreme. Verovala ili ne, to nikada nije došlo, zato i pišem sada ovo da olakšam dušu i da dam savet ženama da nema bolje sutra kod takvih ljudi".

U Varvarinu, prema podacima do kojih su došle "Novosti", zločini nisu retki. Nezaposlenost, kriza, poroci, bolest ili klasična patologija neki su od razloga ubistava. Pre četiri godine je u Varvarinu M. M. (44) usmrtila nevenčanog supruga N. A. (48) sa više udaraca sekirom u glavu. Jedan od težih zločina dogodio se u martu 2007. u selu Bošnjane, kada je T. M. (58) nožem usmrtio strica Miroslava (74) i strinu Branku (74), posle čega se obesio.

U udruženju žena "Peščanik", čije su članice u dva navrata protestovale nakon ubistva Varvarinke Milice Pavlović, ističu da oko 30 posto poziva na S.O.S. telefon udruženja upravo stiže od žrtava nasilja u porodici iz manjih sredina, poput Varvarina.

Poremećeni porodični odnosi zbog imovine mogu da eskaliraju do te mere da i žene u godinama potegnu pištolj. I ovaj slučaj je "proslavio" Varvarin krajem prošlog decembra. Baba Milica Matić (79) "ciljala" je u bivšu snaju Dragicu Radonjić, ali je hicem iz pištolja ranila bravara Gorana Brašića (40) u centru sela Obrež.

"Kada sam je izgurala iz kuće, gađala me je čekićem", priča, za "Novosti", Dragica, koja je majstora angažovala kako bi zamenila bravu na kući, čije pravo korišćenja ima dok traje sudski spor.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

22.01.2016 09:48

Насиље над женама стаће само од себе када жене постану побожније и моралније, породици оданије а мужу своме вијерније!

ODGOVORITE
Name

Janjic

22.01.2016 10:30

E moj Mikicu tvoj nijedan komentar nije promisljen....ZASTO LI SAMO NOSIS GLAVU?Zasta su tebi zene da lijece tvoje slabosti koje mi muskarci nemate hrabrosti da uzvratite na pravom mjestu nego vam zato treba neko BOLESNO ZENSKO !!! KO TREBA DA VAM CISTI, PERE, KUHA, DONESE PLATU NA KRAJU MJESECA I JOS TRPI TAKVE BOLESNIKE....TAKVE BIA USTROJILA PA IM NE BI TREBALO VISE TO MALO MUSKOSTI AKO JE IMAS...?

Name

nista lose,

22.01.2016 13:10

Mihailo nije rekao da zena bude pobozna, moralna, odana porodici i muzu vjerna, izuzev ovo poslednje ako ne smeta?

Name

Михаило Микић

22.01.2016 14:44

ЈАЊИЋУ, ја нисам политичар попут тебе да будем промишљен и паметан само за себе већ истину кажем. Када СРБски нарид буде побожније него што јесте насиље у породици нестаће само од себе!