Чистка у јавној управи, општине отпуштају вишак

Четрдесет општина у Србији већ је поделило отказе, смањило број запослених и о томе обавестило Владу Србије, сазнаје „Блиц”.

Србија 22.01.2016 | 09:40
Чистка у јавној управи, општине отпуштају вишак

Трећина од 120 општина које су имале вишак запослених направило је резове у својим редовима десет дана пре истека рока. Како сазнаје “Блиц”, на листи општина које су број службеника прилагодиле одлуци Владе о максималном броју запослених су: Крушевац, Ниш, Апатин, Бечеј, Лозница, Горњи Милановац, Зрењанин, Кањижа...

До 2. фебруара број запослених у јавној управи, подсетимо, треба да буде мањи за 14.512 у односу на 31. децембар 2014, и то за 8.511 у републичким органима, 5.751 на локалу и 250 у Војводини.

"Тридесет општина и градова од укупно 150 није ни морало да смањује број запослених, а трећина од 120 нам је доставила одлуке да су се ускладили са одлуком", каже извор “Блица” Из Владе.

Ненад Крстић, председник општине Трговиште, каже да је уз отпремину из администрације у овој општини отишло петоро људи, а да се исто толико службеника пензионисало.

"Уз социјални програм у 2016. иде још шесторо запослених. Они по години стажа код последњег послодавца добијају трећину бруто зараде", рекао је Крстић за “Блиц”.

Председник општине Лајковац Живорад Бојичић каже да се за одлазак пријавило петоро службеника, док је 28 људи из општине Алексинац у последња три месеца 2015. отишло што због пензионисања, што због гашења локалног медија.

Министарство за државну управу кренуло је у контролу поделе отказа по општинама. На терен ће ићи инспектори који ће упоређивати затечени број запослених и максималан број прописан одлуком Владе.

Контроле и после 2. фебруара

Број запослених провераваће се и након 2. фебруара, и то на основу три извора: регистра запослених, захтева за отпремнине и предатих систематизација, кажу за „Блиц“ у кабинету Кори Удовички.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО М.

22.01.2016 09:50

ОСТАЈУ САМО СТРАНАЧКИ ПОДОБНИ И ВУЧИЋУ ОДАНИ!

ОДГОВОРИТЕ