Čistka u javnoj upravi, opštine otpuštaju višak

Četrdeset opština u Srbiji već je podelilo otkaze, smanjilo broj zaposlenih i o tome obavestilo Vladu Srbije, saznaje „Blic”.

Srbija 22.01.2016 | 09:40
Čistka u javnoj upravi, opštine otpuštaju višak

Trećina od 120 opština koje su imale višak zaposlenih napravilo je rezove u svojim redovima deset dana pre isteka roka. Kako saznaje “Blic”, na listi opština koje su broj službenika prilagodile odluci Vlade o maksimalnom broju zaposlenih su: Kruševac, Niš, Apatin, Bečej, Loznica, Gornji Milanovac, Zrenjanin, Kanjiža...

Do 2. februara broj zaposlenih u javnoj upravi, podsetimo, treba da bude manji za 14.512 u odnosu na 31. decembar 2014, i to za 8.511 u republičkim organima, 5.751 na lokalu i 250 u Vojvodini.

"Trideset opština i gradova od ukupno 150 nije ni moralo da smanjuje broj zaposlenih, a trećina od 120 nam je dostavila odluke da su se uskladili sa odlukom", kaže izvor “Blica” Iz Vlade.

Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište, kaže da je uz otpreminu iz administracije u ovoj opštini otišlo petoro ljudi, a da se isto toliko službenika penzionisalo.

"Uz socijalni program u 2016. ide još šestoro zaposlenih. Oni po godini staža kod poslednjeg poslodavca dobijaju trećinu bruto zarade", rekao je Krstić za “Blic”.

Predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojičić kaže da se za odlazak prijavilo petoro službenika, dok je 28 ljudi iz opštine Aleksinac u poslednja tri meseca 2015. otišlo što zbog penzionisanja, što zbog gašenja lokalnog medija.

Ministarstvo za državnu upravu krenulo je u kontrolu podele otkaza po opštinama. Na teren će ići inspektori koji će upoređivati zatečeni broj zaposlenih i maksimalan broj propisan odlukom Vlade.

Kontrole i posle 2. februara

Broj zaposlenih proveravaće se i nakon 2. februara, i to na osnovu tri izvora: registra zaposlenih, zahteva za otpremnine i predatih sistematizacija, kažu za „Blic“ u kabinetu Kori Udovički.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

МИХАИЛО М.

22.01.2016 09:50

ОСТАЈУ САМО СТРАНАЧКИ ПОДОБНИ И ВУЧИЋУ ОДАНИ!

ODGOVORITE