Кинези пресадили главу мајмуну!

Тим професора Сијао Пинг Рена са Медицинског факултета у Харбину на североистоку Кине објавио је да је успешно пресадио главу мајмуну, као и да би таква врста трансплантације ускоро могла да се изводи и на људима.

Занимљивости 22.01.2016 | 11:00
Кинези пресадили главу мајмуну!

Након што су успешно обавили неколико трансплантација глава мишева, кинески истраживачи су пресадили главу једног мајмуна на тело другог.

Операција је оцењена као успешна јер је мајмун одржан у животу наредних 20 сати.

„То је велики успех за човечанство“, усхићено је изјавио италијански неурохирург Серђо Канаверо, који је учествовао у захвату.

Према писању француског научног часописа Сциенцес ет Авенир, оваква операција би могла бити спасоносна за парализоване особе, посебно за квадриплегичаре.

„Мајмуна смо одржали у животу 20 сати. Наш циљ је био да докажемо да је могуће сачувати мозак. Стратегија заштите мозга подразумева хипотермију и укрштену циркулацију крви између донора и примаоца системом канула“, објаснио је Сијао Пинг Рен.

Мајмун није дуже одржаван у животу „због етичких закона који не дозвољавају да се животиња држи дуже у експерименталним условима“, навео је професор.

Серђо Канаверо, који у лекарским круговима важи за пионира али и за великог чудака, прошле године је изазвао контроверзу када је најавио да жели да пресади људску главу 2017. године.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар