Kinezi presadili glavu majmunu!

Tim profesora Sijao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu na severoistoku Kine objavio je da je uspešno presadio glavu majmunu, kao i da bi takva vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Zanimljivosti 22.01.2016 | 11:00
Kinezi presadili glavu majmunu!

Nakon što su uspešno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu jednog majmuna na telo drugog.

Operacija je ocenjena kao uspešna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

„To je veliki uspeh za čovečanstvo“, ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare.

„Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula“, objasnio je Sijao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu „zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima“, naveo je profesor.

Serđo Kanavero, koji u lekarskim krugovima važi za pionira ali i za velikog čudaka, prošle godine je izazvao kontroverzu kada je najavio da želi da presadi ljudsku glavu 2017. godine.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar