Нови докази и свједоци Орићевих злочина

Како се приближава почетак суђења ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу све су јачи притисци на свједоке и Тужилаштво. Међутим, из Тужилаштва најављују и проширење оптужнице за Орића и још неке особе које су починиле ратни злочин над српским цивилма у Подрињу.

Босна и Херцеговина 21.01.2016 | 20:36
Нови докази и свједоци Орићевих злочина

Насер Орић и његов саборац Сабахудин Мухић оптужени су да су 1992. године починили ратни злочин, односно убили три заробљеника српске националности на подручју Сребренице и Братунца. Тужилаштво најављује да ће против Орића и Мухића свједочити око 30 свједока, од којих је један заштићени, а могуће је да оптужница буде и проширена.

Орићу се не може судити за командну одговорност, јер га је Хашки трибунал по том основу ослободио, али је Орић иза себе оставио крвави траг убијајући десетине Срба.

"Нема Насер Орић само командну одговорност. Он је злочинац који је непосредно починио ратни злочин", тврди Симо Тушевљак, инспектор у Управи за борбу против тероризма и ратних злочина МУП-а Републике Српске и додаје: "МУП и Зужилаштво располажу доказима за кривична дјела које је починио Орић. Лично је извршио више убистава. Очекујемо да ће врло брзо доћи до проширења оптужнице, те да ће Орић и остала лица која су учествовала у ратном злочину против српских цивила одговарати."

Очигледно је да су непобитни докази злочина који је починио Насер Орић унијели панику у редове његове одбране, али и доброг дијела бошњачке политичке елите. Свакодневни су покушају утицаја на свједоке, али се покушава дискредитовати и поступајући тужилац у предмету Миросла Јањић, јер је предмет Орић пуних шет година лежао у фијокама Тужилаштва прије него што га је Јањић преузео.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина, тврди да је циљ да се са предмета Орић склони Јањић и постави подобан и послушан тужилац који ће Орића ослободити одговорности. Незванично сазнајемо да су се у покушај дискредитације тужиоца Јањића укључили и неки адвокати, али високопозционирани функционери БХ правосуђа што, ако је тачно, потврђује недавне наводе предсједнице Суда Медџиде Кресо да у БиХ постоји правосудна мафија.

У све то су се упетљали и припадници Сипе, наводно исти они против којих Јањић у Тужилаштву БиХ води поступак за злоупотребу службених овлашћења и намјештање конкурса у Сипи.

Да ли су нечији лични, или страначки интереси довољни да се минира тужба против Насера Орића и покуша издејствовати ослобађајућа пресуда за некога ко је починио ратни злочин над десетинама српских цивила?

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

сноуден

21.01.2016 19:42

Наравно да постоји бројне истраге су затаскане никад нису спроведене у опсте...Пресуда мали милион са низ нелогицности неутемељених на закону вец на квази мисљењу!?судије у поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

21.01.2016 23:59

Зар неко мисли да це суд у Сарајеву осудити овог злочинца? Дај људи дођите памети! Ово ће бити још једна провокација и понижење за српски народ. Циљ је да се Срби испровоцирају и да тако испровоцирани учине погрешан корак што ће креатори свега овога послије рата мудро да искористе против РС. Насер Орић је злочинац и то сав свијет зна само он није Србин и њему је све опроштено као и Зулфи као и многим злочинцима муслиманима и Хрватима. Па имали смо Готовину човјек који је извршио етничко чишћење 300000 Срба и наредио убијање 2500 српских цивила и шта би ? Ослобођен!

Name

Непознат

21.01.2016 19:43

Писи пропало нема судјења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:12

Суђрња ће бити на срамоту СРБа који 20 година послије рата дозвољавају ратним злочинцима над СРБским Народом слободно да се шетају. Вјероватно ће Насер као службеник ДБ и страни обавештајни служби да се нагоди са "Судом!" ВИДЕЋЕМО!

Name

ре

21.01.2016 20:13

Мислим да криминалци срби из истоцног дела РС цувају Насеру ледја,као сто и Насер цува њихова у Сарајеву! Прица се да Насер има масине које раде у једном руднику у истоцном делу српске,наравно преко посредника!! Село ПОДРАВАЊЕ опстина Милици где су масакрирани цивили,где су припаднике ВРС пекли на разњу, Насер и Зулфо Турсун никада нису одговарали!! Зулфо Турсун се након рата вратио у своје село Брда у РС иако је био један од комаданата у Сребреници у ту је и умро природном смрцу!!! Нико из опстине Милици јер село Подравање где се десио злоцин припада Милицима није повео поступак,нико од полиције,тузиластва, сви су цутали!!!! А свима пуна уста српства!! А засто су цутали,процените сами!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

21.01.2016 20:37

Насера чува бх. власт у Сарајеву а он је најкрвавији злочинац у Европи!

Name

ДБ

21.01.2016 20:54

За Вашу информацију мјесто Подравање не Припада Општини Милићи, већ Општини Сребреница, а Полицијска станица Милићи поднијела је више кривичних пријава-извјештаја против Насера и Зулфе, ствар је била тужилаштва.

Name

Ветеран.

21.01.2016 20:59

Ако крвника не осуде треба укинути сва тужилаштва, и судове у цијелој држави .Много нас коштају, а ништа нераде.

Name

Узвисени

21.01.2016 20:50

Кад буде у затвору Ориц бице и Додик,до тада гледајте Фарме и Звезде гранда,осудјујте криминал и корупцију,навијајте за Звезду у косарци и Хрватску у ногомету. Луд збуњен нормалан за пресједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јкллбв

22.01.2016 10:14

У мутном се риба лови

Name

вријеме курве, фукаре и будале

21.01.2016 20:56

Кресо је у праву. Наравно да постоји судска мафија. Медјутим, мало бих исправио гдју Кресо наглашавајући да се не ради о једној мафији него има тих организација колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

21.01.2016 21:11

Факти ,факти и само факти .Рекла казала не пије воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поштено

21.01.2016 21:33

Ја бих да се изврши размјена Ђенерала за Насера

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.01.2016 21:43

Цињеница да је Зулфо Турсун као један од комаданата из Сребренице заједно са Насером осумњицени за злоцин над српским цивилима у Подравању и за злоцин над ВРС, рудницке цете на брду брацан,након рата ЗУЛФО ТУРСУН се вратио у своје село Брда опстина Сребреница и да је зивео нормално!!!! И да нико никада гонио за злоцине поцињене у ПОдравању и на брду брацан!!!! И данас се мозе потегнути питање засто Турсун није процесуиран а који је био на дохват српским властима,цовек зивео у РС!! Био је застицен као бели медвед!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

па зар није

22.01.2016 10:09

Ми смо сви судије тузиоци адвокати итд, не казе се дзаба да се судске одлуке не коментарису, право није исто сто и правда, све то сто писете је мозда истина а мозда и није, ако сте видјели да је несто урадио пријавите се за свједока, а ако нисте цутите и не припремајте терен за не дај бозе нове злоцине.

ОДГОВОРИТЕ