Novi dokazi i svjedoci Orićevih zločina

Kako se približava početak suđenja ratnom komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću sve su jači pritisci na svjedoke i Tužilaštvo. Međutim, iz Tužilaštva najavljuju i proširenje optužnice za Orića i još neke osobe koje su počinile ratni zločin nad srpskim civilma u Podrinju.

Bosna i Hercegovina 21.01.2016 | 20:36
Novi dokazi i svjedoci Orićevih zločina

Naser Orić i njegov saborac Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine počinili ratni zločin, odnosno ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca. Tužilaštvo najavljuje da će protiv Orića i Muhića svjedočiti oko 30 svjedoka, od kojih je jedan zaštićeni, a moguće je da optužnica bude i proširena.

Oriću se ne može suditi za komandnu odgovornost, jer ga je Haški tribunal po tom osnovu oslobodio, ali je Orić iza sebe ostavio krvavi trag ubijajući desetine Srba.

"Nema Naser Orić samo komandnu odgovornost. On je zločinac koji je neposredno počinio ratni zločin", tvrdi Simo Tuševljak, inspektor u Upravi za borbu protiv terorizma i ratnih zločina MUP-a Republike Srpske i dodaje: "MUP i Zužilaštvo raspolažu dokazima za krivična djela koje je počinio Orić. Lično je izvršio više ubistava. Očekujemo da će vrlo brzo doći do proširenja optužnice, te da će Orić i ostala lica koja su učestvovala u ratnom zločinu protiv srpskih civila odgovarati."

Očigledno je da su nepobitni dokazi zločina koji je počinio Naser Orić unijeli paniku u redove njegove odbrane, ali i dobrog dijela bošnjačke političke elite. Svakodnevni su pokušaju uticaja na svjedoke, ali se pokušava diskreditovati i postupajući tužilac u predmetu Mirosla Janjić, jer je predmet Orić punih šet godina ležao u fijokama Tužilaštva prije nego što ga je Janjić preuzeo.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, tvrdi da je cilj da se sa predmeta Orić skloni Janjić i postavi podoban i poslušan tužilac koji će Orića osloboditi odgovornosti. Nezvanično saznajemo da su se u pokušaj diskreditacije tužioca Janjića uključili i neki advokati, ali visokopozcionirani funkcioneri BH pravosuđa što, ako je tačno, potvrđuje nedavne navode predsjednice Suda Meddžide Kreso da u BiH postoji pravosudna mafija.

U sve to su se upetljali i pripadnici Sipe, navodno isti oni protiv kojih Janjić u Tužilaštvu BiH vodi postupak za zloupotrebu službenih ovlašćenja i namještanje konkursa u Sipi.

Da li su nečiji lični, ili stranački interesi dovoljni da se minira tužba protiv Nasera Orića i pokuša izdejstvovati oslobađajuća presuda za nekoga ko je počinio ratni zločin nad desetinama srpskih civila?

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

snouden

21.01.2016 19:42

Naravno da postoji brojne istrage su zataskane nikad nisu sprovedene u opste...Presuda mali milion sa niz nelogicnosti neutemeljenih na zakonu vec na kvazi misljenju!?sudije u postupku.

ODGOVORITE
Name

Grga

21.01.2016 23:59

Zar neko misli da ce sud u Sarajevu osuditi ovog zločinca? Daj ljudi dođite pameti! Ovo će biti još jedna provokacija i poniženje za srpski narod. Cilj je da se Srbi isprovociraju i da tako isprovocirani učine pogrešan korak što će kreatori svega ovoga poslije rata mudro da iskoriste protiv RS. Naser Orić je zločinac i to sav svijet zna samo on nije Srbin i njemu je sve oprošteno kao i Zulfi kao i mnogim zločincima muslimanima i Hrvatima. Pa imali smo Gotovinu čovjek koji je izvršio etničko čišćenje 300000 Srba i naredio ubijanje 2500 srpskih civila i šta bi ? Oslobođen!

Name

Nepoznat

21.01.2016 19:43

Pisi propalo nema sudjenja

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.01.2016 20:12

Суђрња ће бити на срамоту СРБа који 20 година послије рата дозвољавају ратним злочинцима над СРБским Народом слободно да се шетају. Вјероватно ће Насер као службеник ДБ и страни обавештајни служби да се нагоди са "Судом!" ВИДЕЋЕМО!

Name

re

21.01.2016 20:13

Mislim da kriminalci srbi iz istocnog dela RS cuvaju Naseru ledja,kao sto i Naser cuva njihova u Sarajevu! Prica se da Naser ima masine koje rade u jednom rudniku u istocnom delu srpske,naravno preko posrednika!! Selo PODRAVANJE opstina Milici gde su masakrirani civili,gde su pripadnike VRS pekli na raznju, Naser i Zulfo Tursun nikada nisu odgovarali!! Zulfo Tursun se nakon rata vratio u svoje selo Brda u RS iako je bio jedan od komadanata u Srebrenici u tu je i umro prirodnom smrcu!!! Niko iz opstine Milici jer selo Podravanje gde se desio zlocin pripada Milicima nije poveo postupak,niko od policije,tuzilastva, svi su cutali!!!! A svima puna usta srpstva!! A zasto su cutali,procenite sami!!!!!

ODGOVORITE
Name

tako je

21.01.2016 20:37

Nasera čuva bh. vlast u Sarajevu a on je najkrvaviji zločinac u Evropi!

Name

DB

21.01.2016 20:54

Za Vašu informaciju mjesto Podravanje ne Pripada Opštini Milići, već Opštini Srebrenica, a Policijska stanica Milići podnijela je više krivičnih prijava-izvještaja protiv Nasera i Zulfe, stvar je bila tužilaštva.

Name

Veteran.

21.01.2016 20:59

Ako krvnika ne osude treba ukinuti sva tužilaštva, i sudove u cijeloj državi .Mnogo nas koštaju, a ništa nerade.

Name

Uzviseni

21.01.2016 20:50

Kad bude u zatvoru Oric bice i Dodik,do tada gledajte Farme i Zvezde granda,osudjujte kriminal i korupciju,navijajte za Zvezdu u kosarci i Hrvatsku u nogometu. Lud zbunjen normalan za presjednika.

ODGOVORITE
Name

jkllbv

22.01.2016 10:14

U mutnom se riba lovi

Name

vrijeme kurve, fukare i budale

21.01.2016 20:56

Kreso je u pravu. Naravno da postoji sudska mafija. Medjutim, malo bih ispravio gdju Kreso naglašavajući da se ne radi o jednoj mafiji nego ima tih organizacija koliko hoćeš.

ODGOVORITE
Name

sudija

21.01.2016 21:11

Fakti ,fakti i samo fakti .Rekla kazala ne pije vode.

ODGOVORITE
Name

pošteno

21.01.2016 21:33

Ja bih da se izvrši razmjena Đenerala za Nasera

ODGOVORITE
Name

re

21.01.2016 21:43

Cinjenica da je Zulfo Tursun kao jedan od komadanata iz Srebrenice zajedno sa Naserom osumnjiceni za zlocin nad srpskim civilima u Podravanju i za zlocin nad VRS, rudnicke cete na brdu bracan,nakon rata ZULFO TURSUN se vratio u svoje selo Brda opstina Srebrenica i da je ziveo normalno!!!! I da niko nikada gonio za zlocine pocinjene u POdravanju i na brdu bracan!!!! I danas se moze potegnuti pitanje zasto Tursun nije procesuiran a koji je bio na dohvat srpskim vlastima,covek ziveo u RS!! Bio je zasticen kao beli medved!!!

ODGOVORITE
Name

pa zar nije

22.01.2016 10:09

Mi smo svi sudije tuzioci advokati itd, ne kaze se dzaba da se sudske odluke ne komentarisu, pravo nije isto sto i pravda, sve to sto pisete je mozda istina a mozda i nije, ako ste vidjeli da je nesto uradio prijavite se za svjedoka, a ako niste cutite i ne pripremajte teren za ne daj boze nove zlocine.

ODGOVORITE