Оливер Ивановић осуђен на 9 година робије

Лидер Грађанске иницијативе Оливер Ивановић проглашен је данас кривим за ратни злочин из 1999. године и осуђен на девет година затвора.

Србија 21.01.2016 | 22:46
Оливер Ивановић осуђен на 9 година робије

Ивановићу је изречена пресуда у Основном суду у Северној Митровици. Истовремено, Ивановић је ослободен за други случај убиства и покушаја убиства из 2000. године, јавља РТС.

Драгољуб Делибашић ослобођен је оптужби, јавља та телевизија.

Суђење, које је почело око 10 часова је око 10.20 сати на кратко прекинуто због техничких проблема са микрофонима. Како квар није решен, суђење је без озвучења настављено пола сата касније.

Обе капије које воде према згради суда затворене су и контролишу их припадници Косовске полиције чији су припадници у већем броју распоређени и у кругу суда.

Косовска полиција контролише прилазне улице суду, а саобраћај је затворен у пар улица које воде према згради суда у Косовској Митровици.

За данашњи догађај влада велико интересовање медија чије ће присуство у судници због простора бити ограничено па су неке од новинарских екипа испред суда биле нешто после осам сати иако суђење почиње два сата касније.

Ивановић је оптужен за кривично дело ратног злочина почињеног над цивилима током 1999. и 2000. године. Портпарол Еулекса Дане Коруга изјавио је да ће пресуда Ивановићу, Делибашићу и још тројици Срба бити изречена данас око 10 часова у Основном суду у Северној Митровици.

Оптужницом су обухваћени и пензионисани пуковник МУП-а Драгољуб Делибашић, адвокат Илија Вујачић, правник Небојша Вујачић и професор Александар Лазовић, који су оптужени за убиство и покушај убиства.

Породица очекивала ослобађајућу пресуду

Ивановићева породица очекивала је ослобађајућу пресуду. Његова супруга Милена Ивановић Поповић ракла је пред изрицање пресуде да породица и после свега верује у правду и да очекује ослобађајућу пресуду.

- Свака друга пресуда значила би скандал за Еулекс и почетак краја њихове мисије која би доношењем евентуално неке друге политичке одлуке показала да није у стању да обави свој основни задатак, а то је да свима нама обезбеди правну и сваку другу сигурност - рекла је Ивановић Поповић.

И адвокат Небојша Влајић изјавио је раније да очекује ослобађајућу пресуду, која је једино могућа у ситуацији када тужилац, како је оценио, није понудио ниједан доказ за наводе оптужнице.

Ивановић и Делибашић се налазе у кућном притвору, док остала тројица Срба суђење дочекују бранећи се са слободе.

Укупно је 81 сведок саслушан је у судском процесу који је трајао више од годину дана.

Међународним судским већем Основног суда у Косовској Митровици председава судија из Румуније Роксана Комша.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ужас

21.01.2016 11:01

Још један примјер да је Србија капитулирала... А ми се у њих уздамо, ццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.01.2016 14:15

Јадан је сваки СРБин који од СРБије помоћ очекује. Док се Вучић клете у Њемачку шиптари му народ растерују.

Name

гога

21.01.2016 11:05

Неправда па то ти је

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

21.01.2016 11:33

Јос једна у низу ЕУ и сиптарских "правди".Сиптарски злоцинци су у политци и сетају се слободно док се Србима суди само зато сто су Срби....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.01.2016 12:40

Не смијеш да се буниш док те бомбардујем! Има да ћутиш и трпиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

21.01.2016 12:44

Због овога би негде у правној дрзави пала влада... Наравно да наси водеци политицари неће коментарисати...јер се неце да месају у рад судства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

22.01.2016 06:46

Ми сви као несто дискутујемо, крив је , није крив, а уствари нико ниста незна од тога. Пустите суд да ради свој посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре перица

22.01.2016 18:23

Перице! Суд?