Oliver Ivanović osuđen na 9 godina robije

Lider Građanske inicijative Oliver Ivanović proglašen je danas krivim za ratni zločin iz 1999. godine i osuđen na devet godina zatvora.

Srbija 21.01.2016 | 22:46
Oliver Ivanović osuđen na 9 godina robije

Ivanoviću je izrečena presuda u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici. Istovremeno, Ivanović je osloboden za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine, javlja RTS.

Dragoljub Delibašić oslobođen je optužbi, javlja ta televizija.

Suđenje, koje je počelo oko 10 časova je oko 10.20 sati na kratko prekinuto zbog tehničkih problema sa mikrofonima. Kako kvar nije rešen, suđenje je bez ozvučenja nastavljeno pola sata kasnije.

Obe kapije koje vode prema zgradi suda zatvorene su i kontrolišu ih pripadnici Kosovske policije čiji su pripadnici u većem broju raspoređeni i u krugu suda.

Kosovska policija kontroliše prilazne ulice sudu, a saobraćaj je zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Za današnji događaj vlada veliko interesovanje medija čije će prisustvo u sudnici zbog prostora biti ograničeno pa su neke od novinarskih ekipa ispred suda bile nešto posle osam sati iako suđenje počinje dva sata kasnije.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Portparol Euleksa Dane Koruga izjavio je da će presuda Ivanoviću, Delibašiću i još trojici Srba biti izrečena danas oko 10 časova u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici.

Optužnicom su obuhvaćeni i penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i profesor Aleksandar Lazović, koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Porodica očekivala oslobađajuću presudu

Ivanovićeva porodica očekivala je oslobađajuću presudu. Njegova supruga Milena Ivanović Popović rakla je pred izricanje presude da porodica i posle svega veruje u pravdu i da očekuje oslobađajuću presudu.

- Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak, a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost - rekla je Ivanović Popović.

I advokat Nebojša Vlajić izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu, koja je jedino moguća u situaciji kada tužilac, kako je ocenio, nije ponudio nijedan dokaz za navode optužnice.

Ivanović i Delibašić se nalaze u kućnom pritvoru, dok ostala trojica Srba suđenje dočekuju braneći se sa slobode.

Ukupno je 81 svedok saslušan je u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Užas

21.01.2016 11:01

Još jedan primjer da je Srbija kapitulirala... A mi se u njih uzdamo, ccccc

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.01.2016 14:15

Јадан је сваки СРБин који од СРБије помоћ очекује. Док се Вучић клете у Њемачку шиптари му народ растерују.

Name

goga

21.01.2016 11:05

Nepravda pa to ti je

ODGOVORITE
Name

MD

21.01.2016 11:33

Jos jedna u nizu EU i siptarskih "pravdi".Siptarski zlocinci su u politci i setaju se slobodno dok se Srbima sudi samo zato sto su Srbi....

ODGOVORITE
Name

Hm

21.01.2016 12:40

Ne smiješ da se buniš dok te bombardujem! Ima da ćutiš i trpiš.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

21.01.2016 12:44

Zbog ovoga bi negde u pravnoj drzavi pala vlada... Naravno da nasi vodeci politicari neće komentarisati...jer se nece da mesaju u rad sudstva...

ODGOVORITE
Name

Perica

22.01.2016 06:46

Mi svi kao nesto diskutujemo, kriv je , nije kriv, a ustvari niko nista nezna od toga. Pustite sud da radi svoj posao...

ODGOVORITE
Name

re perica

22.01.2016 18:23

Perice! Sud?