Умиру чекајући правду

После успостављања Дејтонског мировног споразума, вредност уништене српске имовине у општинама Федерације БиХ, прелази износ од милијарду евра, каже за Вељко Стевановић, председник Удружења избеглих и расељених из 78 општина Ф БиХ који живе у Републици Српској.

Босна и Херцеговина 21.01.2016 | 09:00
Умиру чекајући правду

Он истиче да само у бијељинском крају живи око 70.000 прогнаних и избеглих Срба из Федерације БиХ, "који чине и пола становништва Републике Српске".

Преосталу имовину, могуће је продати по ценама, које су, по његовим речима, "најблаже речено увредљиве".

Тако, примера ради, читаво српско имање удаљено свега четири километра од центра Тузле не може да буде продато ни за 20.000 КМ! У удаљенијим местима, на сцени је бесцење, "а јасно је да је повратак Срба у ФБиХ, како искуства сведоче, неодржив и да се враћају једино пензионери".

Један од повратника недавно је убијен на кућном прагу, а кривци још нису пронађени.

- Поднели смо само у једном "пакету" више од 3.000 тужби за накнаду имовине у Федерацији БиХ, али због опструкција разне врсте, и са свих страна, никаква права нису остварена, а у међувремену, умрло је чак 80 одсто наших људи који су подносили захтеве - прича Стевановић.

Академик Драгољуб Драго Мирковић, привредник из Бијељине, чијој је породици узето све у Тузли, од стана до једне од најмодернијих фабрика, каже да, "сва је прилика сулуда времена, нажалост, нису прошлост".

- Република Српска би морала да стане иза свих који су оштећени у Федерацији. Без те подршке и оно што је остало српског грунта у Федерацији БиХ, отићи ће у бесцење или ће, на волшебан начин, бити заробљена и даље - уверен је Мирковић.

Славко Новаковић, одборник у Скупштини Бијељине, који је, осим што је остао без имовине у Тузли, као жртва у Тузланској колони постао стопроцентни инвалид, каже да је други део БиХ Србима јасно рекао да за наш народ у ФБиХ нема места, а о одрживом повратку да се и не сања.

(Новости)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалуцанин

21.01.2016 08:26

И ја умирем у Републици Српској! Отели су мојој породици имовине у вриједности ца. 4 милиона у центру Бањалуке! Једном сам добио од Зградољуба понуду од 500 хиљада! Или то или ниста! Наравно испало је велико ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

22.01.2016 06:51

Ајде, цијели центар био твој ....

Name

липа

21.01.2016 10:13

Ста ради институција. ВСТС....БиХ.Засто цути о овим и другим проблемима...

ОДГОВОРИТЕ