Два мјесеца до ФИБА-ине "Лиге шампиона"!

Светска кошаркашка федерација одредила је датум промоције новог клупског такмичења, које је и даље обавијено велом мистерије.

Кошарка 23.01.2016 | 14:20
Два мјесеца до ФИБА-ине "Лиге шампиона"!

Тренутно најмоћнији европски клубови од следеће сезоне ће играти Евролигу која ће по много чему бити другачија од актуелне, а најважније промене су смањење броја учесника са 24 на 16 и укидање група.

Након што није успела да после 15 година врати елитно такмичење под своју јурисдикцију, ФИБА је одлучила да ипак истраје са пројектом "Лиге шампиона", чије детаље тренутно усаглашава са представницима домаћих лига.

Као што смо писали раније, на састанку одржаном 10. децембра у Минхену формиране су две радне групе, једна која се бави спортским делом такмичења и друга за организационо-административна питања.

ФИБА није открила докле се стигло са реализацијом пројекта, нити је дала назнаке како ће изгледати "Лига шампиона" (проходност у такмичење, број учесника, формат...), али је у саопштењу са последње седнице свог Извршног одбора навела да ће ново такмичење бити представљено 20. и 21. марта у Паризу, као и да ће све бити спремно за "прво подбацивање" у сезони 2016/17.

Остаје да се види да ли ће Бертомеуова Евролига до тада открити још неку "карту", у првом реду како ће попунити преосталих пет места, која су према првобитном концепту резервисана за прваке три домаће лиге (још се не зна које, АБА лига се нада позиву), победника Еврокупа и победника квалификација.

Рецимо, ако ФИБА успе да привуче све клубове "друге лиге", незадовољне што за њих више нема места у "приватној" Евролиги, Бертомеу би лако могао да одустане од квалификација, јер је питање ко би у њима онда учествовао? Вероватно клубови који су далеко од нивоа Реала, Барселоне, ЦСКА, Олимпијакоса, Панатинаикоса, Макабија и других носилаца "А" лиценце (укупно их је 11), потписника десетогодишњих уговора о учествовању.

ФИБА је прошле недеље саопштила да ће клубови из Француске и Италије играти само такмичења у њеној организацији и да се од других "очекује да следе тај пример", али је пропустила да каже да су Италијани одобрили Арманију да игра Бертомеуову Евролигу.

То значи да би у пракси могло да буде још изузетака од правила и да се, уствари, и даље ништа не може поуздано тврдити...

Коментари / 0

Оставите коментар