Слава или крканлук - одлучите сами!

Српски народ је једини хришћански народ који је празновање светитеља из цркве пренио у своје домове. Народ који је у светитељима Божијим видио своје породичне заштитнике.

Република Српска 20.01.2016 | 19:52
Слава или крканлук - одлучите сами!

Поријеклом из свете Литургије, Крсна Слава је вијековима преносила литургијски дух уграђујући га у свенародну традицију.

Данас ова породична евхаристијска светковина полако губи свој освећујући карактер а задобија неке друге вриједности.

У шта се то данас претвара Крсна слава? Хоћемо ли као народ Славу претворити у породичну и народну срамоту или ћемо се вратити њеном изворном Духу?

Дилему - Слава или крканлук - разрјешава свако од нас појединачно!

Слава или срамота - одлучите сами.

Извор: Пријатељбозији.цом

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Остоја

20.01.2016 19:33

Слава је народно весеље а овај цланак ко је писао сједи до бакира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

21.01.2016 14:43

Слава је древни и најстарији СРБски обичај коме је Свети Сава дао хришћанско обиљежје а Свети Петар Цетињски је забранио злоупотребу Славе за "једење и пијање". Слава је Свећа, Славски Колач и Кољиво које Домаћин приноси у част Светитеља којег Слави а за покој душа својих у Господу преминулих сродника, а од хране за Славу се спрема оно шта је Бог дао. Зато се код богати иде на Славу због гласа а код сиромашних због части. Први писани спомен Славе код СРБа потиче из Јужне СРБије или данашње Македоније из 9. вијека. Зато се на Слави пјева ДА НИКО НЕМА ШТО СРБИН ИМАДЕ, СРБИН ИМА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ....!

Name

Саша

20.01.2016 19:44

Свима који славе Светог Јована Крститеља нека је срећна слава, која је данас посна-пада у сриједу, а изван је периода тзв.трапавих седмица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има и таквих

20.01.2016 19:46

Неки данас славу славе у ресторану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

теолог спц

20.01.2016 20:09

По изразима који се користе видим да ј овај текст писао неки приуцени новокомпоновани поп који је умислио да је и теолог.Били су пропале занатлије а сада су пропали попови. Нека краду паре и нека се не мјесају у српство кад и нису од Срба потекли. То су највеци лицемјери који кад је њихова слава зову конобаре и имају послугу сваки дан а хтјели би да народ за славу гладује.Кад цес јести и веселити се ако нецес за славу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЊ

20.01.2016 20:11

Да незнамо да је слава био би прави крканлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

20.01.2016 20:15

Незнам која је и ција улога прилатељбозији. Само знам да ако патријарх подрзава и уцествује у таквом крканлуку, онда та организација нема везе са црквом, или народу соли памет. Исто тако знам да интенција вере није да се граде велелепни храмови, ко се зели молити и веровати у бога нетребаму незнам колика црква. Али знам да је црква зацетник и добра у зла на овој планети

ОДГОВОРИТЕ
Name

теолог спц

20.01.2016 20:18

И јос несто да казем сви ти изрази: света Литургија,литургијски дух,породична евхаристијска светковина,свећујући карактер ....све је то супљирање и ниста од тога не вази за славу али полуписмени попови користе ове народу непознате изразе да би се направили паметни а у ствари они су супљи на све стране.Кад би ови изрази имали везе са славом онда би славу имали сви православни народи јер сви православни имају св литургију.Медјутим као сто знамо славу имају САМО Срби јер она извире искљуциво из насе српске традиције и обицаја.Србин се препознаје по слави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст на коментару

20.01.2016 23:13

Данасњи попови су толико накрали па се занијели у том злату,намјестеним поповским дипломама и лимузинама да су јос поцели да вјерују како су у најмању руку директни Бозији посланици послати да отворе оци Србима,а они обицни неписмени попови који мрсе када другима говоре да посте,који са црквеног таса крисом трпају Бозије паре у свој дзепове.

Name

Јаг

20.01.2016 20:25

Одлицна емисија. Није лако бити вјерник! Лако је на ријецима, бусати се у прса и заклињати на српство. Кроз одрицања и саосјецање према близњима се вјера упразњава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

20.01.2016 20:26

Изгубио се смисао Славе.Ста ми то уопсте прослављамо?Данас Јовандан посна слава а колико их је који посте?Овај видео је управо подсетник како Славу треба да славимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРКАНЛУК

20.01.2016 20:33

НАРАВНО КРКАЊЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

20.01.2016 21:13

Знам да се многи задуже за славу, знам да многи имају посну славу. Знам да смо склони у свему да претјерујемо. Ја је немам ал идем код свих који ме зову,мало више се преждерем и мало запјем и веселио те Бог.

ОДГОВОРИТЕ