Slava ili krkanluk - odlučite sami!

Srpski narod je jedini hrišćanski narod koji je praznovanje svetitelja iz crkve prenio u svoje domove. Narod koji je u svetiteljima Božijim vidio svoje porodične zaštitnike.

Republika Srpska 20.01.2016 | 19:52
Slava ili krkanluk - odlučite sami!

Porijeklom iz svete Liturgije, Krsna Slava je vijekovima prenosila liturgijski duh ugrađujući ga u svenarodnu tradiciju.

Danas ova porodična evharistijska svetkovina polako gubi svoj osvećujući karakter a zadobija neke druge vrijednosti.

U šta se to danas pretvara Krsna slava? Hoćemo li kao narod Slavu pretvoriti u porodičnu i narodnu sramotu ili ćemo se vratiti njenom izvornom Duhu?

Dilemu - Slava ili krkanluk - razrješava svako od nas pojedinačno!

Slava ili sramota - odlučite sami.

Izvor: Prijateljboziji.com

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ostoja

20.01.2016 19:33

Slava je narodno veselje a ovaj clanak ko je pisao sjedi do bakira!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

21.01.2016 14:43

Слава је древни и најстарији СРБски обичај коме је Свети Сава дао хришћанско обиљежје а Свети Петар Цетињски је забранио злоупотребу Славе за "једење и пијање". Слава је Свећа, Славски Колач и Кољиво које Домаћин приноси у част Светитеља којег Слави а за покој душа својих у Господу преминулих сродника, а од хране за Славу се спрема оно шта је Бог дао. Зато се код богати иде на Славу због гласа а код сиромашних због части. Први писани спомен Славе код СРБа потиче из Јужне СРБије или данашње Македоније из 9. вијека. Зато се на Слави пјева ДА НИКО НЕМА ШТО СРБИН ИМАДЕ, СРБИН ИМА СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ....!

Name

Saša

20.01.2016 19:44

Svima koji slave Svetog Jovana Krstitelja neka je srećna slava, koja je danas posna-pada u srijedu, a izvan je perioda tzv.trapavih sedmica.

ODGOVORITE
Name

Ima i takvih

20.01.2016 19:46

Neki danas slavu slave u restoranu.

ODGOVORITE
Name

teolog spc

20.01.2016 20:09

Po izrazima koji se koriste vidim da j ovaj tekst pisao neki priuceni novokomponovani pop koji je umislio da je i teolog.Bili su propale zanatlije a sada su propali popovi. Neka kradu pare i neka se ne mjesaju u srpstvo kad i nisu od Srba potekli. To su najveci licemjeri koji kad je njihova slava zovu konobare i imaju poslugu svaki dan a htjeli bi da narod za slavu gladuje.Kad ces jesti i veseliti se ako neces za slavu!

ODGOVORITE
Name

NNJ

20.01.2016 20:11

Da neznamo da je slava bio bi pravi krkanluk.

ODGOVORITE
Name

vuper

20.01.2016 20:15

Neznam koja je i cija uloga prilateljboziji. Samo znam da ako patrijarh podrzava i ucestvuje u takvom krkanluku, onda ta organizacija nema veze sa crkvom, ili narodu soli pamet. Isto tako znam da intencija vere nije da se grade velelepni hramovi, ko se zeli moliti i verovati u boga netrebamu neznam kolika crkva. Ali znam da je crkva zacetnik i dobra u zla na ovoj planeti

ODGOVORITE
Name

teolog spc

20.01.2016 20:18

I jos nesto da kazem svi ti izrazi: sveta Liturgija,liturgijski duh,porodična evharistijska svetkovina,svećujući karakter ....sve je to supljiranje i nista od toga ne vazi za slavu ali polupismeni popovi koriste ove narodu nepoznate izraze da bi se napravili pametni a u stvari oni su suplji na sve strane.Kad bi ovi izrazi imali veze sa slavom onda bi slavu imali svi pravoslavni narodi jer svi pravoslavni imaju sv liturgiju.Medjutim kao sto znamo slavu imaju SAMO Srbi jer ona izvire iskljucivo iz nase srpske tradicije i obicaja.Srbin se prepoznaje po slavi.

ODGOVORITE
Name

Svaka cast na komentaru

20.01.2016 23:13

Danasnji popovi su toliko nakrali pa se zanijeli u tom zlatu,namjestenim popovskim diplomama i limuzinama da su jos poceli da vjeruju kako su u najmanju ruku direktni Boziji poslanici poslati da otvore oci Srbima,a oni obicni nepismeni popovi koji mrse kada drugima govore da poste,koji sa crkvenog tasa krisom trpaju Bozije pare u svoj dzepove.

Name

Jag

20.01.2016 20:25

Odlicna emisija. Nije lako biti vjernik! Lako je na rijecima, busati se u prsa i zaklinjati na srpstvo. Kroz odricanja i saosjecanje prema bliznjima se vjera upraznjava

ODGOVORITE
Name

Slava

20.01.2016 20:26

Izgubio se smisao Slave.Sta mi to uopste proslavljamo?Danas Jovandan posna slava a koliko ih je koji poste?Ovaj video je upravo podsetnik kako Slavu treba da slavimo?

ODGOVORITE
Name

KRKANLUK

20.01.2016 20:33

NARAVNO KRKANJE,

ODGOVORITE
Name

Kiki

20.01.2016 21:13

Znam da se mnogi zaduže za slavu, znam da mnogi imaju posnu slavu. Znam da smo skloni u svemu da pretjerujemo. Ja je nemam al idem kod svih koji me zovu,malo više se prežderem i malo zapjem i veselio te Bog.

ODGOVORITE