Анализа: ФИБА направила хаос, али можда буде добро по Србе!

После вести да је Србија добила турнир, стигла је и незванична вест о томе како ће бити формирани шешири на жребу. Ако буде тако, посао за Ђорђевића и "орлове" биће додатно олакшан!

Кошарка 21.01.2016 | 23:45
Анализа: ФИБА направила хаос, али можда буде добро по Србе!

Ако је оно што је могло да се чује у Сазоновој 83 тачно, онда имамо још једну позитивну вест за "орлове" и љубитеље кошарке у Србији!

Али, с обзиром на то како кампањски, понекад и хаотично ФИБА доноси круцијалне одлуке, ово и даље није званично.

Дакле, након што су после одлагања, у уторак коначно донели одлуку које ће три земље организовати три паралелна квалификациона турнира за Олимпијске игре у Рију 2016. године, у ФИБА су све остало ставили "ад акта" и унели гомилу неодумица међу љубитеље кошарке широм света.

Не само да се испрва није знало када је жреб за три групе квалификација, које ће од 4. до 10. јула бити одржане у Србији, Италији и Филипинима, већ није било познато (или бар саопштено) ни по ком систему ће жреб уопште бити одржан, хоће ли бити носилаца, да ли ће носиоци бити организатори турнира или ће "шешири" бити одређени на основу ФИБА ранг листе, итд.

Да ствар буде трагикомичнија, тешко је било у први мах уопште закључити ко ће учествовати, јер је ФИБА и ту направила неке отужне компромисе, па су након проглашења Србије и Италије за домаћине турнира, Хрвати и Летонци према најавама добили "вајлд кард" за учешће, на основу пласман на претходном ЕП, али шта рећи за начин на који се Турска "умувала" међу учеснике?

Наиме, Турци су након дебакла на Европском првенству, у квалификације ушли на "мала врата" на место које је требало да припада азијској селекцији и које се отворило након што су Филипини добили организацију турнира. Али, у том случају није примењен принцип као у Европи, где су места Србије и Италије заузеле две најбоље пласиране репрезентације испод црте, Хрватска и Летонија, већ је Азија изгубила једно место – Либан је "извисио" (незванично, јер су организација и финансијска стабилност матичне кошаркашке куће проблематични), а Турска ушла.

Неизвесност око свега потрајала је до данас у подне, када је у нашој "Кући кошарке" одржана конференција за медије поводом дипломатске победе и КСС и Србије и добијања турнира који ће нас коштати 3,2 милиона евра, према речима првог човека наше кошарке, Драгана Ђиласа.

Али, оно што ни Ђилас није знао да каже новинарима био је одговор на питање – како ће бити обављен жреб у Швајцарској, 26, јануара? Јер, није исто играти у групи са Француском, Грчком, Канадом, Порториком и Хрватском (која би хипотетички могла да нам "западне" ако би жреб био одржан без икаквог слагања репрезентација по квалитету) и играти са екипама као што су Летонија, Мексико, Тунис, Јапан...

У ФИБА су, наиме, свесни да је остатак света увелико бесан након што су европске репрезентације додатно "угуране" у групу тимова који ће се борити, а ређање репрезентација по званичној ФИБА ранг листи додатно би умањило шансе за екипе из Африке и Азије да се домогну највећег спортског догађаја на планети.

Ипак, незванично, у нашој "Кући кошарке" овог поподнева говорило се о томе да ће важну улогу на жребу, ипак, имати актуелна ФИБА ранг листа, а то значи да ће носиоци бити пета Француска, шеста Србија и десета Грчка.

И ту постоји проблем који мора да буде решен у ходу, мимо стриктних правила, утолико што је Турска тренутно осма и боље је пласирана од Грчке, па се тражи начин да Турцима буде објашњено како као власници "вајлд карда" не могу да буду и носиоци на жребу, јер било би превише, зар не?

На званичном порталу ФИБА, у тренутку објаве вести, није било могуће пронаћи информацију везану за то како ће сам жреб бити одржан. "Шешири" се не помињу ни на Wикипедија страници Олимпијских игара, где су наведени домаћини три турнира и учесници квалификација, мада тамо пише да ће играти Либан, а не Турска.

Све ово требало би узети са резервом, али је сасвим јасно да се у ФИБА и даље одлучује по принципу: "Хајде да пређемо овај мост, па шта буде".

Он је додао да ће додатни трошкови износити око 700.000 евра, али да рачуна да ће тај износ покрити.

Ако, у овом правом лоби рату између богатих, мање богатих и сиромашних, на крају буде донета одлука да "ренкинг" буде пресудан (било да ће се одредити само носиоци или ће сви учесници бити рангирани у шест шешира по три тима), извесно је да на путу ка Рију нећемо моћи да се састанемо са Италијом, Филипинима, Француском и Грчком.

У том случају, репрезентације попут Канаде и Порторика било би добро заобићи на жребу.

У Београду, у пуној "Арени", здрави и комплетни "орлови" морали би да нађу начин да победе Чешку, Летонију, Хрватску, Мексико, Анголу, Тунис, Сенегал, Иран, Јапан, (азијску) Турску и Нови Зеланд.

Но, сачекајмо, све ово можда сутра ујутру неће важити...

Учесници квалификација:
Домаћини турнира: Србија, Италија, Филипини;
Европа: Француска, Грчка, Чешка, Летонија, Хрватска;
Северна и Средња Америка: Канада, Мексико, Порторико;
Африка: Ангола, Тунис, Сенегал;
Азија: Иран, Јапан, Турска (требало је Либан);
Океанија: Нови Зеланд;

ФИБА РАНГ ЛИСТА ТОП 10:
1. САД
2. Шпанија
3. Литванија
4. Аргентина
5. Француска
6. Србија
7. Русија
8. Турска
9. Бразил
10. Грчка

Коментари / 0

Оставите коментар