Analiza: FIBA napravila haos, ali možda bude dobro po Srbe!

Posle vesti da je Srbija dobila turnir, stigla je i nezvanična vest o tome kako će biti formirani šeširi na žrebu. Ako bude tako, posao za Đorđevića i "orlove" biće dodatno olakšan!

Košarka 21.01.2016 | 23:45
Analiza: FIBA napravila haos, ali možda bude dobro po Srbe!

Ako je ono što je moglo da se čuje u Sazonovoj 83 tačno, onda imamo još jednu pozitivnu vest za "orlove" i ljubitelje košarke u Srbiji!

Ali, s obzirom na to kako kampanjski, ponekad i haotično FIBA donosi krucijalne odluke, ovo i dalje nije zvanično.

Dakle, nakon što su posle odlaganja, u utorak konačno doneli odluku koje će tri zemlje organizovati tri paralelna kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre u Riju 2016. godine, u FIBA su sve ostalo stavili "ad akta" i uneli gomilu neodumica među ljubitelje košarke širom sveta.

Ne samo da se isprva nije znalo kada je žreb za tri grupe kvalifikacija, koje će od 4. do 10. jula biti održane u Srbiji, Italiji i Filipinima, već nije bilo poznato (ili bar saopšteno) ni po kom sistemu će žreb uopšte biti održan, hoće li biti nosilaca, da li će nosioci biti organizatori turnira ili će "šeširi" biti određeni na osnovu FIBA rang liste, itd.

Da stvar bude tragikomičnija, teško je bilo u prvi mah uopšte zaključiti ko će učestvovati, jer je FIBA i tu napravila neke otužne kompromise, pa su nakon proglašenja Srbije i Italije za domaćine turnira, Hrvati i Letonci prema najavama dobili "vajld kard" za učešće, na osnovu plasman na prethodnom EP, ali šta reći za način na koji se Turska "umuvala" među učesnike?

Naime, Turci su nakon debakla na Evropskom prvenstvu, u kvalifikacije ušli na "mala vrata" na mesto koje je trebalo da pripada azijskoj selekciji i koje se otvorilo nakon što su Filipini dobili organizaciju turnira. Ali, u tom slučaju nije primenjen princip kao u Evropi, gde su mesta Srbije i Italije zauzele dve najbolje plasirane reprezentacije ispod crte, Hrvatska i Letonija, već je Azija izgubila jedno mesto – Liban je "izvisio" (nezvanično, jer su organizacija i finansijska stabilnost matične košarkaške kuće problematični), a Turska ušla.

Neizvesnost oko svega potrajala je do danas u podne, kada je u našoj "Kući košarke" održana konferencija za medije povodom diplomatske pobede i KSS i Srbije i dobijanja turnira koji će nas koštati 3,2 miliona evra, prema rečima prvog čoveka naše košarke, Dragana Đilasa.

Ali, ono što ni Đilas nije znao da kaže novinarima bio je odgovor na pitanje – kako će biti obavljen žreb u Švajcarskoj, 26, januara? Jer, nije isto igrati u grupi sa Francuskom, Grčkom, Kanadom, Portorikom i Hrvatskom (koja bi hipotetički mogla da nam "zapadne" ako bi žreb bio održan bez ikakvog slaganja reprezentacija po kvalitetu) i igrati sa ekipama kao što su Letonija, Meksiko, Tunis, Japan...

U FIBA su, naime, svesni da je ostatak sveta uveliko besan nakon što su evropske reprezentacije dodatno "ugurane" u grupu timova koji će se boriti, a ređanje reprezentacija po zvaničnoj FIBA rang listi dodatno bi umanjilo šanse za ekipe iz Afrike i Azije da se domognu najvećeg sportskog događaja na planeti.

Ipak, nezvanično, u našoj "Kući košarke" ovog popodneva govorilo se o tome da će važnu ulogu na žrebu, ipak, imati aktuelna FIBA rang lista, a to znači da će nosioci biti peta Francuska, šesta Srbija i deseta Grčka.

I tu postoji problem koji mora da bude rešen u hodu, mimo striktnih pravila, utoliko što je Turska trenutno osma i bolje je plasirana od Grčke, pa se traži način da Turcima bude objašnjeno kako kao vlasnici "vajld karda" ne mogu da budu i nosioci na žrebu, jer bilo bi previše, zar ne?

Na zvaničnom portalu FIBA, u trenutku objave vesti, nije bilo moguće pronaći informaciju vezanu za to kako će sam žreb biti održan. "Šeširi" se ne pominju ni na Wikipedija stranici Olimpijskih igara, gde su navedeni domaćini tri turnira i učesnici kvalifikacija, mada tamo piše da će igrati Liban, a ne Turska.

Sve ovo trebalo bi uzeti sa rezervom, ali je sasvim jasno da se u FIBA i dalje odlučuje po principu: "Hajde da pređemo ovaj most, pa šta bude".

On je dodao da će dodatni troškovi iznositi oko 700.000 evra, ali da računa da će taj iznos pokriti.

Ako, u ovom pravom lobi ratu između bogatih, manje bogatih i siromašnih, na kraju bude doneta odluka da "renking" bude presudan (bilo da će se odrediti samo nosioci ili će svi učesnici biti rangirani u šest šešira po tri tima), izvesno je da na putu ka Riju nećemo moći da se sastanemo sa Italijom, Filipinima, Francuskom i Grčkom.

U tom slučaju, reprezentacije poput Kanade i Portorika bilo bi dobro zaobići na žrebu.

U Beogradu, u punoj "Areni", zdravi i kompletni "orlovi" morali bi da nađu način da pobede Češku, Letoniju, Hrvatsku, Meksiko, Angolu, Tunis, Senegal, Iran, Japan, (azijsku) Tursku i Novi Zeland.

No, sačekajmo, sve ovo možda sutra ujutru neće važiti...

Učesnici kvalifikacija:
Domaćini turnira: Srbija, Italija, Filipini;
Evropa: Francuska, Grčka, Češka, Letonija, Hrvatska;
Severna i Srednja Amerika: Kanada, Meksiko, Portoriko;
Afrika: Angola, Tunis, Senegal;
Azija: Iran, Japan, Turska (trebalo je Liban);
Okeanija: Novi Zeland;

FIBA RANG LISTA TOP 10:
1. SAD
2. Španija
3. Litvanija
4. Argentina
5. Francuska
6. Srbija
7. Rusija
8. Turska
9. Brazil
10. Grčka

Komentari / 0

Ostavite komentar