Истрчао пред талибане да заштити ученике

Професор хемије на Универзитету „Бача Кан“ у Пакистану, дао је живот како би одбранио своје ученике током напада талибана, пише АФП.

Свијет 20.01.2016 | 15:37
Истрчао пред талибане да заштити ученике

Сујед Хамид Хусеин када је избио напад наредио је својим ученицима да остану унутра док су талибани напали школу близу Пешавара и изашао да се сукоби са њима.

Студенти кажу да је професор пуцао на нападаче који су трчали по кампусу и тако дао младим људима време да побегну.

„Видели смо терористе како вичу ’Алах је велики’ и трче ка степеницама универзитета. Један од студената је искочио кроз прозор учионице. Нисмо после тога видели да устаје“, каже један до сведока.

Како каже, Хусеин је држао пиштољ и пуцао на нападаче.

„Онда смо видели како је пао и кад су терористи ушли унутра побегли смо“, додаје он.

Студент геологије Захор Ахмед каже да их је професор Хусеин упозорио да не напуштају зграду када је чуо да је почела пуцњава.

„Пуцао је из пиштоља. Онда сам видео како га метак погађа. Видео сам двојицу милитаната како пуцају. Утрчао сам унутра и након тога успео да побегнем јер сам прескочио задњи зид“, наводи он.

„Пуцали су директно у професора“, каже студент социологије Мухамед Дауд, истичући да је Хусаин био „прави џентлмен и поштовани професор“.

На Твитеру се доста пише о томе како се он жртвовао, а председник Пакистана Мамнон Хусеин потврдио је да је професор мртав и изразио саучешће његовој породици

Професорима и наставницима у Пакистану дата је дозвола да носе оружје у учионици након што су талибани 2014. године у школи у Пашавару убили више од 150 људи, углавном деце.

Најмање 21 особа, међу којима има највише студената, је убијено, а 30 је рањено у нападу.

Портпарол пакистанских талибана каже да њихови борци нису одговорни за напад на универзитет на северозападу Пакистана, док један од команданата каже да јесу.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

20.01.2016 18:04

ПРИМЈЕР за углед многим професорима широм свијета!

ОДГОВОРИТЕ