Istrčao pred talibane da zaštiti učenike

Profesor hemije na Univerzitetu „Bača Kan“ u Pakistanu, dao je život kako bi odbranio svoje učenike tokom napada talibana, piše AFP.

Svijet 20.01.2016 | 15:37
Istrčao pred talibane da zaštiti učenike

Sujed Hamid Husein kada je izbio napad naredio je svojim učenicima da ostanu unutra dok su talibani napali školu blizu Pešavara i izašao da se sukobi sa njima.

Studenti kažu da je profesor pucao na napadače koji su trčali po kampusu i tako dao mladim ljudima vreme da pobegnu.

„Videli smo teroriste kako viču ’Alah je veliki’ i trče ka stepenicama univerziteta. Jedan od studenata je iskočio kroz prozor učionice. Nismo posle toga videli da ustaje“, kaže jedan do svedoka.

Kako kaže, Husein je držao pištolj i pucao na napadače.

„Onda smo videli kako je pao i kad su teroristi ušli unutra pobegli smo“, dodaje on.

Student geologije Zahor Ahmed kaže da ih je profesor Husein upozorio da ne napuštaju zgradu kada je čuo da je počela pucnjava.

„Pucao je iz pištolja. Onda sam video kako ga metak pogađa. Video sam dvojicu militanata kako pucaju. Utrčao sam unutra i nakon toga uspeo da pobegnem jer sam preskočio zadnji zid“, navodi on.

„Pucali su direktno u profesora“, kaže student sociologije Muhamed Daud, ističući da je Husain bio „pravi džentlmen i poštovani profesor“.

Na Tviteru se dosta piše o tome kako se on žrtvovao, a predsednik Pakistana Mamnon Husein potvrdio je da je profesor mrtav i izrazio saučešće njegovoj porodici

Profesorima i nastavnicima u Pakistanu data je dozvola da nose oružje u učionici nakon što su talibani 2014. godine u školi u Pašavaru ubili više od 150 ljudi, uglavnom dece.

Najmanje 21 osoba, među kojima ima najviše studenata, je ubijeno, a 30 je ranjeno u napadu.

Portparol pakistanskih talibana kaže da njihovi borci nisu odgovorni za napad na univerzitet na severozapadu Pakistana, dok jedan od komandanata kaže da jesu.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

20.01.2016 18:04

ПРИМЈЕР за углед многим професорима широм свијета!

ODGOVORITE