Шверцују корњаче и замрзнуте птице

Пушке, пиштољи те бомбе, тек су дио арсенала оружја из подужег списка ствари које је лани заплијенила Гранична полиција БиХ, а вишегодишња искуства показују да се грађани усуде шверцовати дословно све, укључујући чак и отрове, али и корњаче, те замрзнуте птице.

Босна и Херцеговина 20.01.2016 | 08:50
Шверцују корњаче и замрзнуте птице

Ипак, иако се граничари и цариници током контрола нагледају свачега, међу одузетом робом углавном се не налазе тако необични артикли, већ управо они који се лако уновче, попут дуванских и техничких производа.

Кријумчарење је, судећи по информацијама за девет мјесеци прошле године, поприлично учестала појава, о чему свједочи и податак да су у том периоду припадници Граничне полиције БиХ одузели чак 165.292 техничка производа.

"ГП БиХ привремено је одузела и 18.018 кутија цигарета, око 716 килограма резаног духана, 10 комада крупне и 71 комад ситне стоке, као и 14.534 текстилна производа, те 15 литара алкохола", навела је Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ.

То, међутим, није све, јер је од јануара до септембра заплијењен и велики број убојитих справа. Прецизније, одузето је пет пушака, девет пиштоља, 14 комада хладног оружја, двије бомбе, те више од 650 метака.

Али граничари су, по свему судећи, били и више него изненађени током протеклих година видјевши шта су све грађани спремни да покушају прошверцовати.

"Полицијски службеници Јединице Граничне полиције Дољани су крајем марта 2014. године на Граничном прелазу за погранични промет Унка, на излазу из БиХ, у пртљажнику опела, регистарских ознака Хрватске, открили четири кутије са 640 барских корњача", истичу из ГП БиХ.

Слично су искуство, али у септембру 2013. године, имали припадници Јединице Граничне полиције Градишка, који су спријечили кријумчарење 400 замрзнутих птица различитих врста, а које су откривене у ФИАТ-у италијанских регистарских ознака.

"Откривене птице покушао је у Италију прокријумчарити држављанин те земље, који је изјавио да су уловљене на територији БиХ", наводе из ГП БиХ.

Свакако један од најнеобичнијих случајева догодио се у марту 2014. године, када су припадници Јединице за подршку и контролу Теренске канцеларије Исток Вишеград, у граничном појасу на подручју општине Зворник, спријечили кријумчарење 65 литара хербицида фурадан, који спада у прву групу отрова.

Поред граничара, с несвакидашњим покушајима кријумчарења сусрећу се и цариници Управе за индиректно опорезивање БиХ, па је било и кријумчара који су намјеравали да виагру прошверцују скривајући је у дјечје торбе, јер су вјероватно мислили да тако неће бити откривени.

"Међу одузетом робом су цигарете, козметика попут парфема, мобилни телефони и опрема за њих и слично", наводи Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.

Предмет шверца су, како нам је потврдио, неријетко и стимуланси попут виагре и камагре, као и сатови, а лани је забиљежен и покушај непријављеног уноса скупоцјеног ролекса, тешког ни мање ни више него 15.000 марака.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Птицар

20.01.2016 10:05

Док слепери пролазе ви хватате кокосаре и пилицаре које не стити странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.01.2016 10:10

НАРОД МОРА ОД НЕЧЕГА ДА ЖИВИ! Није Народу држава обезбједила запослење и зато гранична полиција и царинарници на Народ нетребају да се љуте. Народ се сналази. Црна економија у сиромашним земљама као што је Босна одувјек је била извор зараде од које су многи живјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.01.2016 15:27

И гдје то све иде ?? У праве мафијашке руке а ова биједа нек се учи

ОДГОВОРИТЕ