"Новак би могао да постане Мајкл Џордан тениса"!

Не, овај наслов није написао нико ко субјективно гледа на најбољег српског спортисту у историји. Ово је наслов америчког "Вашингтон поста".

Тенис 20.01.2016 | 00:00
"Новак би могао да постане Мајкл Џордан тениса"!

Недуго после демолирања Рафаела Надала у финалу турнира у Дохи, колумниста ЕСПН Хауард Брајант упоредио је доминацију Ђоковића са, по многима, најбољим спортистом у историји Мајклом Џорданом.

"Ђоковић изгледа као НБА 80-их и 90-их година прошлог века. Прво су ту били Бирд, Меџик, Ајзеа и Џордан. Онда је остао само Џордан. Ђоковић постаје Џордан", написао је Хауард на Твитеру.

"Да, то је Мајкл Џордан, освајач шест НБА титула и епт пута најкориснији играч лиге. То није поређење које се прави тек тако, посебно јер Ђоковић игра у ери са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, двојицом најбољих играча у историји", наводи аутор чланка.

Ђоковић још увек није сустигао Надала и Федерера када су у питању освојени Грен слемови. Има 10 највећих трофеја у тенису, четири мање од Надала и седам мање од Федерера.

"Он има најбољу шансу да их стигне. Иако Рафа има четири Грен слема више, мислим да Ђоковић има бољу шансу да освоји седам него Надал три. Ствар која би заиста могла да пружи Ђоковићу приликлу да обори ове рекорде је да у овом тренутку нико није на његовом нивоу", додаје Брајант.

Новак је, као и Мајкл Џордан 80-их година прошлог века, дуго био у сенци великих звезда. Освојио је први Грен слем 2008. године, али је тек три године касније успео да се пробије на прво место.

"Федерер је Меџик (Џонсон), Лари Бирд је Надал, а Ђоковић је Џордан. Ко је освајао НБА титуле 80-их година прошлог века? Меџик и Бирд. Ко им је био за петама али није могао до титуле? Делује да се Ђоковић подиже док остала двојица падају", истиче Брајант.

Али, он није једини који схвата значај Новакове доминације последњих година. Тениски аналитичар ЕСПН Бред Гилберт каже да никада није видео комплетнијег играча.

"Мислим да је начин на који Ђоковић доминира посебно упечатљив. И он то ради у правом тренутку. Ово у сваком случају није слаба ера у тенису", сматра Гилберт.

Иако је Федерер још увек власник многих рекорда у тенису, оно што су сви истицали, посбено после финала у Дохи, је да никада нико није играо тенис на нивоу на којем је Ђоковић тренутно.

„Ђоковић игра на нивоу који буквално није виђен у овом спорту, чак је изнад Федерера од пре десет година“, кажу Карл Биалик и Бенџамин Морис који пишу за портал ’фиветхиртyеигхт’.

Ђоковић има 22-22 у међусобним дуелима са Федерером, а ротив Надала води са 24-23. Током пет сезона у којима је завршавао на првом месту, Федерер је имао скор 376-36 (91,3%). Ђоковић је у четири сезоне у којима је завршио као први имао 288-32 (90%), а Надал је у три сезоне у којима је био први имао 228-28 (89,1%). Ђоковић ипак има предност када су у питању дуели са Топ10 играчима – 66,7%, наспрам Федерерових 65,7% и Надалових 65,4%.

Крис Еверт, освајачица 18 Грен слемова, очекује да Ђоковић барем буде у конкуренцији када је у питању најбољи тенисер у историји.

„Ако овако настави, Новак ће бити уз раме са Роџером Федерером као најбољи у историји. Свакако делује да ће бити тако ако остане мотивисан.“

Остаје да се види да ли ће Новак заиста постати Мајкл Џордан тениса, али Брајант свакако верује у то.

„Погледајте каријеру Мајкла Џордана. Од 1993. до 1998. је сам доминирао и нико га није изазвао. У овом тренутку не постоји нико у такозваној следећој генерацији ко би могао да уплаши Новака Ђоковића.“

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сале

19.01.2016 23:08

Не заборавимо: Косарка је тимски рад и захтијева уцесце саиграца док је тенис строго индивидуални рад и нема да ти саиграц добацује лопту или ти њему

ОДГОВОРИТЕ