"Novak bi mogao da postane Majkl Džordan tenisa"!

Ne, ovaj naslov nije napisao niko ko subjektivno gleda na najboljeg srpskog sportistu u istoriji. Ovo je naslov američkog "Vašington posta".

Tenis 20.01.2016 | 00:00
"Novak bi mogao da postane Majkl Džordan tenisa"!

Nedugo posle demoliranja Rafaela Nadala u finalu turnira u Dohi, kolumnista ESPN Hauard Brajant uporedio je dominaciju Đokovića sa, po mnogima, najboljim sportistom u istoriji Majklom Džordanom.

"Đoković izgleda kao NBA 80-ih i 90-ih godina prošlog veka. Prvo su tu bili Bird, Medžik, Ajzea i Džordan. Onda je ostao samo Džordan. Đoković postaje Džordan", napisao je Hauard na Tviteru.

"Da, to je Majkl Džordan, osvajač šest NBA titula i ept puta najkorisniji igrač lige. To nije poređenje koje se pravi tek tako, posebno jer Đoković igra u eri sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, dvojicom najboljih igrača u istoriji", navodi autor članka.

Đoković još uvek nije sustigao Nadala i Federera kada su u pitanju osvojeni Gren slemovi. Ima 10 najvećih trofeja u tenisu, četiri manje od Nadala i sedam manje od Federera.

"On ima najbolju šansu da ih stigne. Iako Rafa ima četiri Gren slema više, mislim da Đoković ima bolju šansu da osvoji sedam nego Nadal tri. Stvar koja bi zaista mogla da pruži Đokoviću priliklu da obori ove rekorde je da u ovom trenutku niko nije na njegovom nivou", dodaje Brajant.

Novak je, kao i Majkl Džordan 80-ih godina prošlog veka, dugo bio u senci velikih zvezda. Osvojio je prvi Gren slem 2008. godine, ali je tek tri godine kasnije uspeo da se probije na prvo mesto.

"Federer je Medžik (Džonson), Lari Bird je Nadal, a Đoković je Džordan. Ko je osvajao NBA titule 80-ih godina prošlog veka? Medžik i Bird. Ko im je bio za petama ali nije mogao do titule? Deluje da se Đoković podiže dok ostala dvojica padaju", ističe Brajant.

Ali, on nije jedini koji shvata značaj Novakove dominacije poslednjih godina. Teniski analitičar ESPN Bred Gilbert kaže da nikada nije video kompletnijeg igrača.

"Mislim da je način na koji Đoković dominira posebno upečatljiv. I on to radi u pravom trenutku. Ovo u svakom slučaju nije slaba era u tenisu", smatra Gilbert.

Iako je Federer još uvek vlasnik mnogih rekorda u tenisu, ono što su svi isticali, posbeno posle finala u Dohi, je da nikada niko nije igrao tenis na nivou na kojem je Đoković trenutno.

„Đoković igra na nivou koji bukvalno nije viđen u ovom sportu, čak je iznad Federera od pre deset godina“, kažu Karl Bialik i Bendžamin Moris koji pišu za portal ’fivethirtyeight’.

Đoković ima 22-22 u međusobnim duelima sa Federerom, a rotiv Nadala vodi sa 24-23. Tokom pet sezona u kojima je završavao na prvom mestu, Federer je imao skor 376-36 (91,3%). Đoković je u četiri sezone u kojima je završio kao prvi imao 288-32 (90%), a Nadal je u tri sezone u kojima je bio prvi imao 228-28 (89,1%). Đoković ipak ima prednost kada su u pitanju dueli sa Top10 igračima – 66,7%, naspram Federerovih 65,7% i Nadalovih 65,4%.

Kris Evert, osvajačica 18 Gren slemova, očekuje da Đoković barem bude u konkurenciji kada je u pitanju najbolji teniser u istoriji.

„Ako ovako nastavi, Novak će biti uz rame sa Rodžerom Federerom kao najbolji u istoriji. Svakako deluje da će biti tako ako ostane motivisan.“

Ostaje da se vidi da li će Novak zaista postati Majkl Džordan tenisa, ali Brajant svakako veruje u to.

„Pogledajte karijeru Majkla Džordana. Od 1993. do 1998. je sam dominirao i niko ga nije izazvao. U ovom trenutku ne postoji niko u takozvanoj sledećoj generaciji ko bi mogao da uplaši Novaka Đokovića.“

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sale

19.01.2016 23:08

Ne zaboravimo: Kosarka je timski rad i zahtijeva ucesce saigraca dok je tenis strogo individualni rad i nema da ti saigrac dobacuje loptu ili ti njemu

ODGOVORITE