БиХ је данас била најхладнија у Европи

Хладноће узимају све више маха па је тако најнижа температура ове зиме измјерена данас на Купресу и то великих -20. Поред ове, информација која сигурно изазива још више забринутости је да је Босна и Херцеговина данас била најхладнија у Европи.

Босна и Херцеговина 19.01.2016 | 19:33
БиХ је данас била најхладнија у Европи

Активиран је метеоаларм и издато наранџасто упозорење, залеђено је више језера и ријеке, а саобраћај је блокиран на више дионица.

Најнижа температура на Старом континенту измјерена је у БиХ. На Купресу је измјерено -20, на Бјелашници -16, а у Бањалуци и Сарајеву по -11. Купрес је тако за један степен био хладнији од најхладнијег европског главног града - Букурешта.

Ниске температуре узеле су данак ионако старим и лошим јавним превозним средствима па је тако данас у подневним сатима дошло до квара тролејбуса на Скендерији у Сарајеву. Из надлежног предузећа ГРАС су казали да је у питању квар, али новинари на лицу мјеста су се увјерили како се тролејбус заледио, то јест одређени механизми за покретање.

Медицински радници савјетовали су грађане да припреме топлу одјећу и обућу, да уносе доста течности те да не излазе из куће без пријеке потребе. Старије особе и хроничне болеснике упозорили су да се придржавају терапија.

Према прогнозама, очекују нас још два дана изразито хладног времена с још нижим температурама, након чега слиједи затопљење.

Због сњежних сметова дошло је и до прекида саобраћаја на регионалном путу Кланци - Улог у дужини од 25 километара, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске. Због санације клизишта и поправки коловоза на регионалном путу Вијака два - Разбој возила су саобраћала једном траком.

Екипе путних служби посипају путне правце, али због веома ниске температуре успорено је дјеловање посипног материјала, па се возачима савјетује опрезна вожња прилагођену стању и условима на путу, као и обавезно посједовање зимске опреме. Поледица је могућа на свим мокрим или влажним дионицама, посебно на ширем подручју сарајевско-романијске регије, као и на другим дионицама у вишим предјелима и преко превоја.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

васо

20.01.2016 14:22

А иначе је најгора и најнестабилнија!Углавном,увијек у врху!

ОДГОВОРИТЕ