Што прије увести контролу цијена лијекова

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић и вршилац дужности директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак нагласили су да БиХ, због непостојања правилника о начину контроле цијене лијекова, годишње губи десетине милиона марака, а њени грађани плаћају највише цијене лијекова у региону.

Босна и Херцеговина 19.01.2016 | 16:54
Што прије увести контролу цијена лијекова

Саговорници су сагласни да је од изузетног значаја усвајања правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ који је недавно измијењен.

Османовић је истакао да је неопходно да се Правилник у што краћем року нађе пред Савјетом министара БиХ како би што прије почела његова примјена у пракси, што би за грађане на годишњем нивоу значило уштеду на десетине милиона КМ.

Нови правилник о лијековима требало би да буде усвојен до 1. марта, а грађани ће његове погодности осјетити за неколико мјесеци, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Османовић је рекао да приоритет у раду Агенције за лијекове и медицинска средства треба да буде и доношење есенцијалне листе лијекова на нивоу БиХ, а према стандардима Свјетске здравствене организације.

Он је изразио очекивање да ће добра сарадња са Агенцијом за лијекове и медицинска средства БиХ бити настављена и у будућности.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

србин

19.01.2016 16:06

Ово питање се мора под хитно ријесити јер неко узима дебеле паре на лијековима. У Србији исти лијек као код нас је јефтинији од 2-3 пута него овде код нас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

19.01.2016 16:45

Десице се само козметицке промјрне,систем остаје исти,зато су поставили вд директора да би га лаксе контролисали!!

Name

гиле

19.01.2016 18:48

Зна се ко је узимао и узима дебеле паре!

Name

Никола

20.01.2016 02:41

Нема Министарство цивилних послова са ципелама пуно везе, више имају министарства здравља.Овај састанак је више у циљу да Золак замоли Азила Османцевица да заобиђе услове конкурса за директора Агенције за лијекове

ОДГОВОРИТЕ