И пољопривредници најавили протесте

"Сви раде против пољопривреде Босне и Херцеговине. Привреду су већ упропастили, од ње нема ништа. Сад им је преостало да униште и пољопривреду."

Република Српска 19.01.2016 | 12:58
И пољопривредници најавили протесте

"Ако дође до примјене Споразума о стабилизацији и придруживању, ми немамо другог избора него изаћи на улице, јер заиста не можемо радити под тим условима", истиче за БУКУ Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске. "Једино да се ми сељаци преселимо у градове", додаје.

"Ми немамо никакве шансе у оваквој констелацији снага. Европска унија, јер не извози млијеко у Русију, издвојила је милијарду и триста милиона једнократне помоћи својим призвођачима, а ми не можемо да добијемо ни подстицаје који нам припадају прописаним правилником. Они имају плави дизел 50 година, а ми га још немамо", истиче он.

"Свеукупна је небрига власти у Сарајеву за пољопривреду, а желе министарство на државном нивоу", каже Усорац за БУКУ.

"Ако желе министарство на државном нивоу, онда они морају нешто урадити за произвођаче, за пољопривреднике. Ако желите да одобровољите неког, онда му понудите нешто. Они су нама понудили камен за око врата да се утопимо", додаје он.

Усорац ипак каже да није баш све у Сарајеву тако црно: "Осим Министарства које води министар Шаровић, сви остале раде против пољопривредника. И Шаровића притискају, јер не може он бити једини голуб у јату гавранова, мораће и он прећи у гавранове."

Наш саговорник тврди да сви остали раде против пољопривреде Босне и Херцеговине.

"Привреду су већ упропастили, од ње нема ништа.Сад им је преостало да униште и пољопривреду."

Усорац каже да, када је ријеч о испуњавању услова за извоз у земље ЕУ, ти стандарди су испуњени.

"Ми смо тражили да се испоштује реципроцитет, да онолико колико увеземо, толико и извеземо, а не да они стално увозе све, а ми не можемо ништа."

Он каже да су даљњи кораци пољопривредника везани за понашање Предсједништва БиХ, Савјета министара и преговарачког тима.

"Имамо подршку Владе Републике Српске и Федерације БиХ и подршку свих грађана који су уз нас. Сви произвођачи су против било каквих концесија Хрватској и Европској унији. Ако неко буде покушао да уништи нашу пољопривреду, ми ћемо се преселити у Сарајево."

" Ми Европској унији не требамо као држава партнер, већ као сметљиште", тврди предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, Владимир Усорац.

Шеф делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гуннар Wигемарк је изјавио у Бањалуци да има позитивна очекивања када је ријеч о разговорима о адаптацији Споразума, али и да се овдје ради о стандардној процедури која се спроводи при придруживању нове земље.

Wигемарк је свјестан да су неки, попут пољопривредника, забринути, али по њему, та забринутост у појединим случајевима није оправдана и резултат је погрешног информисања. Питања у вези са којима је забринутост оправдана треба да буду разматрана.

Пољопривредници очекују јаке институције, како на ентитетском, тако и на државном нивоу. Као и за све, пољопривредницима требају јаки подстицаји из буџета. Са све тањом касом и подстицајима који се исплаћују политички подобним произвођачима, црна се времена пишу за већину пољопривредника у земљи. Прво треба кренути у сређивање сопственог дворишта, а то је увијек најтеже, без обзира на Споразум о стабилизацији и придруживању.

(Бука)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Труе

19.01.2016 12:10

Поред куће се држи канта за смеће. Ми смо поред ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

19.01.2016 12:35

Рудоња насао Усорца пресудјеног троваца да пребацује кривицу на Сарајево,господин који без ветеринара даје кравама недозвољене лијекове и супстанце се буни сто му неко не дозвољава извоз његовог затровног млијека, па нису све дрзаве банане као наса па да мозес тровати становниство и на томе зарадјивати. Зиво ме интересује да ли овој резимској подгузној муви касне подстицаји и сервисира ли онај милионски кредит ИРБ-а који је добио да престане да буце против резима. Најобицнији соло играц и заступникискљуциво лицних интереса, док није добио кредит није се скидао са ТВ и кукао и пљувао по резиму, а од како су му нагурали милионе у д..е, јавља се по потреби да напада кадрове СзП у Савјету министара, оптузује дрзавни ниво за недостатак подстицаја, а и будала зна да подстицаје исплацују ентитетска и кантонална министарства пољопривреде, засто не спомену метузалема фотељаског Мирјаница Стеву, пита ли се тог цовјека иста и тице ли се њега пољопривреда у овој земљи, нит ромори нит зубори нит се мијеса у свој посао вец други мандат, а доведен је као спаситељ пољопривреде, ал зато прима три плате и Бог те пита колико накнада, зато његов институт за грдне паре израдјује за министарства и дрзаву разне студије и стратегије које ни за ста не слузе. Ова црвена банда је организована као фасистицка фаланга, све карактеристике Коза Ностре имају, своју приватну полицију, свој приватни синдикат, своја приватна удрузења сељака, своја приватна удрузења послодаваца, своје приватне интелектуалце и сав тај неморални сљам и гад поткупљују народним парама да цуте кад треба и да буцу на противнике резима кад треба, гаде ми се сви одреда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

19.01.2016 13:11

Ниста од тога бити неце. Усорац сваке године подигне галаму прије сјетве а онда кад му Влад да најповољнији кредит он се одмах усути до следеце године погледајте просле године народе ваљда нисте будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

19.01.2016 14:39

Просо закон о раду сад су сељаци нареду

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко Брдар

19.01.2016 15:09

Усорац ста реци одкад се он појави пољопривреде неста без субвенција нема ни комерцијалне производње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.01.2016 15:50

Овима из Сарајева је довољно што воде рачуна о вехабијама њих су спремили и наоурузали а ко сиса пољопривреднике

ОДГОВОРИТЕ