I poljoprivrednici najavili proteste

"Svi rade protiv poljoprivrede Bosne i Hercegovine. Privredu su već upropastili, od nje nema ništa. Sad im je preostalo da unište i poljoprivredu."

Republika Srpska 19.01.2016 | 12:58
I poljoprivrednici najavili proteste

"Ako dođe do primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mi nemamo drugog izbora nego izaći na ulice, jer zaista ne možemo raditi pod tim uslovima", ističe za BUKU Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske. "Jedino da se mi seljaci preselimo u gradove", dodaje.

"Mi nemamo nikakve šanse u ovakvoj konstelaciji snaga. Evropska unija, jer ne izvozi mlijeko u Rusiju, izdvojila je milijardu i trista miliona jednokratne pomoći svojim prizvođačima, a mi ne možemo da dobijemo ni podsticaje koji nam pripadaju propisanim pravilnikom. Oni imaju plavi dizel 50 godina, a mi ga još nemamo", ističe on.

"Sveukupna je nebriga vlasti u Sarajevu za poljoprivredu, a žele ministarstvo na državnom nivou", kaže Usorac za BUKU.

"Ako žele ministarstvo na državnom nivou, onda oni moraju nešto uraditi za proizvođače, za poljoprivrednike. Ako želite da odobrovoljite nekog, onda mu ponudite nešto. Oni su nama ponudili kamen za oko vrata da se utopimo", dodaje on.

Usorac ipak kaže da nije baš sve u Sarajevu tako crno: "Osim Ministarstva koje vodi ministar Šarović, svi ostale rade protiv poljoprivrednika. I Šarovića pritiskaju, jer ne može on biti jedini golub u jatu gavranova, moraće i on preći u gavranove."

Naš sagovornik tvrdi da svi ostali rade protiv poljoprivrede Bosne i Hercegovine.

"Privredu su već upropastili, od nje nema ništa.Sad im je preostalo da unište i poljoprivredu."

Usorac kaže da, kada je riječ o ispunjavanju uslova za izvoz u zemlje EU, ti standardi su ispunjeni.

"Mi smo tražili da se ispoštuje reciprocitet, da onoliko koliko uvezemo, toliko i izvezemo, a ne da oni stalno uvoze sve, a mi ne možemo ništa."

On kaže da su daljnji koraci poljoprivrednika vezani za ponašanje Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i pregovaračkog tima.

"Imamo podršku Vlade Republike Srpske i Federacije BiH i podršku svih građana koji su uz nas. Svi proizvođači su protiv bilo kakvih koncesija Hrvatskoj i Evropskoj uniji. Ako neko bude pokušao da uništi našu poljoprivredu, mi ćemo se preseliti u Sarajevo."

" Mi Evropskoj uniji ne trebamo kao država partner, već kao smetljište", tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac.

Šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je izjavio u Banjaluci da ima pozitivna očekivanja kada je riječ o razgovorima o adaptaciji Sporazuma, ali i da se ovdje radi o standardnoj proceduri koja se sprovodi pri pridruživanju nove zemlje.

Wigemark je svjestan da su neki, poput poljoprivrednika, zabrinuti, ali po njemu, ta zabrinutost u pojedinim slučajevima nije opravdana i rezultat je pogrešnog informisanja. Pitanja u vezi sa kojima je zabrinutost opravdana treba da budu razmatrana.

Poljoprivrednici očekuju jake institucije, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou. Kao i za sve, poljoprivrednicima trebaju jaki podsticaji iz budžeta. Sa sve tanjom kasom i podsticajima koji se isplaćuju politički podobnim proizvođačima, crna se vremena pišu za većinu poljoprivrednika u zemlji. Prvo treba krenuti u sređivanje sopstvenog dvorišta, a to je uvijek najteže, bez obzira na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

(Buka)

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

True

19.01.2016 12:10

Pored kuće se drži kanta za smeće. Mi smo pored EU.

ODGOVORITE
Name

braindamaged

19.01.2016 12:35

Rudonja nasao Usorca presudjenog trovaca da prebacuje krivicu na Sarajevo,gospodin koji bez veterinara daje kravama nedozvoljene lijekove i supstance se buni sto mu neko ne dozvoljava izvoz njegovog zatrovnog mlijeka, pa nisu sve drzave banane kao nasa pa da mozes trovati stanovnistvo i na tome zaradjivati. Zivo me interesuje da li ovoj rezimskoj podguznoj muvi kasne podsticaji i servisira li onaj milionski kredit IRB-a koji je dobio da prestane da buce protiv rezima. Najobicniji solo igrac i zastupnikiskljucivo licnih interesa, dok nije dobio kredit nije se skidao sa TV i kukao i pljuvao po rezimu, a od kako su mu nagurali milione u d..e, javlja se po potrebi da napada kadrove SzP u Savjetu ministara, optuzuje drzavni nivo za nedostatak podsticaja, a i budala zna da podsticaje isplacuju entitetska i kantonalna ministarstva poljoprivrede, zasto ne spomenu metuzalema foteljaskog Mirjanica Stevu, pita li se tog covjeka ista i tice li se njega poljoprivreda u ovoj zemlji, nit romori nit zubori nit se mijesa u svoj posao vec drugi mandat, a doveden je kao spasitelj poljoprivrede, al zato prima tri plate i Bog te pita koliko naknada, zato njegov institut za grdne pare izradjuje za ministarstva i drzavu razne studije i strategije koje ni za sta ne sluze. Ova crvena banda je organizovana kao fasisticka falanga, sve karakteristike Koza Nostre imaju, svoju privatnu policiju, svoj privatni sindikat, svoja privatna udruzenja seljaka, svoja privatna udruzenja poslodavaca, svoje privatne intelektualce i sav taj nemoralni sljam i gad potkupljuju narodnim parama da cute kad treba i da bucu na protivnike rezima kad treba, gade mi se svi odreda!

ODGOVORITE
Name

neko

19.01.2016 13:11

Nista od toga biti nece. Usorac svake godine podigne galamu prije sjetve a onda kad mu Vlad da najpovoljniji kredit on se odmah usuti do sledece godine pogledajte prosle godine narode valjda niste budale.

ODGOVORITE
Name

rob

19.01.2016 14:39

Proso zakon o radu sad su seljaci naredu

ODGOVORITE
Name

mirko Brdar

19.01.2016 15:09

Usorac sta reci odkad se on pojavi poljoprivrede nesta bez subvencija nema ni komercijalne proizvodnje

ODGOVORITE
Name

Md

19.01.2016 15:50

Ovima iz Sarajeva je dovoljno što vode računa o vehabijama njih su spremili i naouruzali a ko sisa poljoprivrednike

ODGOVORITE