Мајке и труднице данас протестују у Бањалуци

Мајке и труднице данас организују мирно окупљање у Бањалуци у 13 часова у парку “Петар Кочић”. Ово су захтјеви мајки и трудница и сматрају да оно што траже није неоствариво.

Република Српска 19.01.2016 | 10:37
Мајке и труднице данас протестују у Бањалуци

Труднице и мајке најавиле су за данас мирно протестно окупљање како би исказале незадовљство због угрожавања њихових права. Окупљање је заказано у 13 часова у парку "Петар Кочић" у Бањалуци.

Мајке и труднице су измежу осталог незадовољне због кашњења исплате једнократне новчане накнаде за треће и четврто дијете, коју су мајке које су родиле у другој половини марта од тада чекале. Ова накнада је јуче исплаћена, али мајке и труднице из Бањалуке не одистају од протеста, јер су незадовољне и многим другим стварима на које желе да укажу.

Ведрана Чамџић, једна од чланица Фацебоок групе “Маме Бањауке”, гдје је и потекла идеја о организовању протеста рекла је да су они као први захтјев тражиле што хитније исплате из Фонда за треће и четврто дијете, а јуче су обавијештене да је исплата ових накнада почела.

“Сада ће први захтијев гласити умјесто што хитније да исплате из Фонда за треће и четврто дијете буду редовне. Остали захтјеви су да се укине цензус и повећа дјечији доплатак, да на додатак имају једнака права сва дјеца у РС без обзира на радни статус оба родитеља. Да се укине ПДВ и смање цијене на основне потрепштине за бебе, као што су пелене, млијеко и адаптирана храна”, рекла је за БУКУ Ведрана Чамџић.

Поред наведеног мајке и труднице траже и да се смање цијене основних лијекова за одржавање трудноће и лијекова за дјецу, као што су на примјер фолна киселина и Пренатал, који се наравно плаћају, а уколико дође до неких компликација све масти, креме, вагиналете и други лијекови се такође плаћају.

“Када су у питању лијекови за дјецу тражимо да се смање или укине плаћање лијекова против температуре, против кашља, против дијареје, масти, креме, капи за нос. Цијене ових лијекова су различите, али све што је неопходно то се мора и купити. Затим тражимо да се из Фондова редовно исплаћају накнаде послодавцима, да се све што је потребно трудницама и породиљама редовно исплаћује”, истиче Чамџић. 

Додаје да траже да се олакша дизање стамбених кредита вишечланим породицама, да се укину порези и таксе за вишечлане породице које имају могућност за покретање сопственог бизниса или изградње стамбеног објекта.

“Преко медија само сазнали да се партиципација у домовима здравља и болницама за труднице не плаћа, иако многе мајке тврде супротно. Сазнали смо и да су надлежни као одговор на најаву нашег окупљања исплатили мајке које су родиле треће и четврто дијете и то све вјероватно у нади да до окупљања наце доћи”, истиче она.

Ведрана Чамџић каже да се никоме од надлежних институција нису директно обраћале, јер група на Фацебооку дјелује јединствено, без представника, али да се нико ни њима није јавио поводом ових тема на које указују.

“Ми очекујемо да це наши захтјеви у што краћем року бити размотрени и испуњени јер оно што тражимо није неоствариво”, закључује наша саговорница.

Предсједник бањалучког Удружења „Четири плус” Јован Радовановић рекао је за БУКУ да њихово удружење подржава протесте мајки и трудница.

"Жалосно је да за овакве ствари нема средстава, а да за неке друге, мнхого небитније ствари, има новца. У потпуности подржавамо протесте, а оно што мајке и труднице траже је само оно основно", рекао је Јован Радовановић.

(Бука)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

срамотно

19.01.2016 10:06

Само је мајкама и трудницама теско у РС остали сједе у кафицима и у топлим становима зову нас улице идемо на напоље тако је се некад пјевало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

19.01.2016 10:11

Па рекли смо да цекамо прољеце, да мало отопли...

Name

Грим

19.01.2016 11:07

Ко? Сједе сви за тастатурама И тв пријемницима И гледају како добро живе. Кад је год какво окупљање пробано, 20 до 40 душа. Толико о улицама.

Name

Коштирац

19.01.2016 10:48

Ваш пресједник каже да се у РС добро живи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

техницар

19.01.2016 10:54

Треба то подрзати. Мајке и дјеца су храбрији од опозиције. СВАКА ЦАСТ МАМАМА БАЊАЛУКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја 19 012016

19.01.2016 11:12

Нека оне само радјају, надограде нокте и косу и ми смо радјале троје цетверо па и петоро није нам падало напамет да тразимо ни од кога ниста срам их било

Name

.

19.01.2016 11:37

Подршка мајкама и дјеци.

ОДГОВОРИТЕ