Majke i trudnice danas protestuju u Banjaluci

Majke i trudnice danas organizuju mirno okupljanje u Banjaluci u 13 časova u parku “Petar Kočić”. Ovo su zahtjevi majki i trudnica i smatraju da ono što traže nije neostvarivo.

Republika Srpska 19.01.2016 | 10:37
Majke i trudnice danas protestuju u Banjaluci

Trudnice i majke najavile su za danas mirno protestno okupljanje kako bi iskazale nezadovljstvo zbog ugrožavanja njihovih prava. Okupljanje je zakazano u 13 časova u parku "Petar Kočić" u Banjaluci.

Majke i trudnice su izmežu ostalog nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale. Ova naknada je juče isplaćena, ali majke i trudnice iz Banjaluke ne odistaju od protesta, jer su nezadovoljne i mnogim drugim stvarima na koje žele da ukažu.

Vedrana Čamdžić, jedna od članica Facebook grupe “Mame Banjauke”, gdje je i potekla ideja o organizovanju protesta rekla je da su oni kao prvi zahtjev tražile što hitnije isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete, a juče su obaviještene da je isplata ovih naknada počela.

“Sada će prvi zahtijev glasiti umjesto što hitnije da isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete budu redovne. Ostali zahtjevi su da se ukine cenzus i poveća dječiji doplatak, da na dodatak imaju jednaka prava sva djeca u RS bez obzira na radni status oba roditelja. Da se ukine PDV i smanje cijene na osnovne potrepštine za bebe, kao što su pelene, mlijeko i adaptirana hrana”, rekla je za BUKU Vedrana Čamdžić.

Pored navedenog majke i trudnice traže i da se smanje cijene osnovnih lijekova za održavanje trudnoće i lijekova za djecu, kao što su na primjer folna kiselina i Prenatal, koji se naravno plaćaju, a ukoliko dođe do nekih komplikacija sve masti, kreme, vaginalete i drugi lijekovi se takođe plaćaju.

“Kada su u pitanju lijekovi za djecu tražimo da se smanje ili ukine plaćanje lijekova protiv temperature, protiv kašlja, protiv dijareje, masti, kreme, kapi za nos. Cijene ovih lijekova su različite, ali sve što je neophodno to se mora i kupiti. Zatim tražimo da se iz Fondova redovno isplaćaju naknade poslodavcima, da se sve što je potrebno trudnicama i porodiljama redovno isplaćuje”, ističe Čamdžić. 

Dodaje da traže da se olakša dizanje stambenih kredita višečlanim porodicama, da se ukinu porezi i takse za višečlane porodice koje imaju mogućnost za pokretanje sopstvenog biznisa ili izgradnje stambenog objekta.

“Preko medija samo saznali da se participacija u domovima zdravlja i bolnicama za trudnice ne plaća, iako mnoge majke tvrde suprotno. Saznali smo i da su nadležni kao odgovor na najavu našeg okupljanja isplatili majke koje su rodile treće i četvrto dijete i to sve vjerovatno u nadi da do okupljanja nace doći”, ističe ona.

Vedrana Čamdžić kaže da se nikome od nadležnih institucija nisu direktno obraćale, jer grupa na Facebooku djeluje jedinstveno, bez predstavnika, ali da se niko ni njima nije javio povodom ovih tema na koje ukazuju.

“Mi očekujemo da ce naši zahtjevi u što kraćem roku biti razmotreni i ispunjeni jer ono što tražimo nije neostvarivo”, zaključuje naša sagovornica.

Predsjednik banjalučkog Udruženja „Četiri plus” Jovan Radovanović rekao je za BUKU da njihovo udruženje podržava proteste majki i trudnica.

"Žalosno je da za ovakve stvari nema sredstava, a da za neke druge, mnhogo nebitnije stvari, ima novca. U potpunosti podržavamo proteste, a ono što majke i trudnice traže je samo ono osnovno", rekao je Jovan Radovanović.

(Buka)

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sramotno

19.01.2016 11:06

Samo je majkama i trudnicama tesko u RS ostali sjede u kaficima i u toplim stanovima zovu nas ulice idemo na napolje tako je se nekad pjevalo

ODGOVORITE
Name

Ja

19.01.2016 11:11

Pa rekli smo da cekamo proljece, da malo otopli...

Name

Grim

19.01.2016 12:07

Ko? Sjede svi za tastaturama I tv prijemnicima I gledaju kako dobro žive. Kad je god kakvo okupljanje probano, 20 do 40 duša. Toliko o ulicama.

Name

Koštirac

19.01.2016 11:48

Vaš presjednik kaže da se u RS dobro živi .

ODGOVORITE
Name

tehnicar

19.01.2016 11:54

Treba to podrzati. Majke i djeca su hrabriji od opozicije. SVAKA CAST MAMAMA BANJALUKE

ODGOVORITE
Name

maja 19 012016

19.01.2016 12:12

Neka one samo radjaju, nadograde nokte i kosu i mi smo radjale troje cetvero pa i petoro nije nam padalo napamet da trazimo ni od koga nista sram ih bilo

Name

.

19.01.2016 12:37

Podrška majkama i djeci.

ODGOVORITE