АО: Вердаско ''шутнуо'' Надала, Мари лако, спектакл у Мелбурну!

90 винера: Вердаско избацио Надала! Другог дана Аустралијан Опена дочекали смо прву сензацију – Фернандо Вердаско елиминисао је земљака Рафаела Надала у првом колу – 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2! Мари препустио само 6 гемова Звереву! Други тенисер света Енди Мари успешно је стартовао на Аустралијан опену убедљивом победом над Александером Зверевим. Спектакл у Мелбурну: Драме, преокрети, предаје...Други дан овогодишњег Аустралијан опена био је можда и најбољи у последњих неколико година јер је спектакл почео од првог меча.

Тенис 19.01.2016 | 09:40
АО: Вердаско ''шутнуо'' Надала, Мари лако, спектакл у Мелбурну!

90 винера: Вердаско избацио Надала! Другог дана Аустралијан Опена дочекали смо прву сензацију – Фернандо Вердаско елиминисао је земљака Рафаела Надала у првом колу – 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2!

Два Шпанца одиграла су спектакуларан дуел на крцатој Род Лејвер Арени, а после неколико преокрета, скоро пет часова тениса, преко стотину винера и спектакуларних удараца – Вердаско се реванширао великом пријатељу за пораз на истом овом терену пре седам година.

Тада је Рафа славио такође после пет сетова и касније освојио титулу, али се сада суочио, по други пут у својој каријери, са елиминацијом у првом колу једног од четири највећа турнира – после Вимблдона 2013. и елиминације од стране Стива Дарциса.

Вердаско, 45. тенисер света, одиграо је после два сета као у трансу, и поред чињенице да је после вођства дозволио петом носиоцу да стигне до преокрета, а меч је завршио са невероватних 90 винера!

С друге стране, Маљорчанин је имао готово три пута мање – 37, уз једну неизнуђену грешку више, док је Фернандо уз 90 директних поена направио такође једну неизнуђену грешку више.

Ривал Вердаску у борби за трећу рунду биће Израелац Дуди Села, који је је без већих проблема савладао Бењамина Бекера.

Већ први сет наговестио нам је шта нас очекује – јер је Вердаско стигао до предности тек после 70 минута игре и поена који је освојио на сервис ривала. Претходно није било превише узбуђења, а Фернандо је пропустио три брејк шансе у деветом гему.

Ипак, Рафа није дозволио да превише падне, подигао је ниво игре и већ у трећем гему другог сета успео по први пут да одузме сервис ривалу. Међутим, старији од двојице Шпанаца успео је да искористи своју другу прилику за брејк и врати се на 4:4, али је онда уследио рибрејк Надала, а затим и сигуран сервис гем за изједначење у сетовима.

То је Надалу дало 'крила', па је већ на старту трећег периода игре успео да направи брејк, а затим га и потврди. Наставио је у истом ритму, да би новим одузетим сервисом ривалу стигао до тоталног преокрета.

Овога пута је Вердаско био тај који није дозволио да га развој ситуације 'избаци' из меча, заиграо је као у трансу, почео је буквално да 'шамара' лоптицу, а винери су почели да се ређају као на траци. На отварању сета претворио је четврту шансу у нови брејк, али овога пута то није било довољно да стигне до сета одлуке, барем не из првог покушаја.

Најпре је у деветом гему имао прву прилику да стигне до петог сета, али је Рафа успео да се спасе, спасе сет лопту, да би затим одиграо гем готово без грешке за 5:5. До тај-брејка није било превише узбуђења, да би нас у 13. гему сачекао нови диван низ поена.

На крају, Вердаскови сигурни сервиси и разорни форхенди направили су разлику, па је публика са одушевљењем прославила улазак у пети сет.

Иако је Фернандо био тај који је имао налет, Рафа се 'регруписао' и почео да игра као на старту меча. Поново је започео сет одузетим сервисом ривалу, а вероватно нико на свету није веровао да ће Вердаско на крају славити – пошто је Надал при вођству од 2:0 имао гем лопту за дупли брејк.

Међутим, поново је Фернандо Вердаско 'убацио у пету' и почео да се креће и погађа чошкове и саме линије. Експресно је изједначио на 3:2, само неколико десетина секунди стигао и до преокрета, а апсолутно ништа се није променило ни до краја меча. Бивши дечко Ане Ивановић освојио је шест гемова за редом и апсолутно заслужено постао главна спортска вест дана!

Мари препустио само 6 гемова Звереву! Други тенисер света Енди Мари успешно је стартовао на Аустралијан опену убедљивом победом над Александером Зверевим.

Мари је одиграо сјајно у свом премијерном наступу и славио резултатом 6:1, 6:2, 6:3, после два сата игре.

Млади Немац, који је један од највећих талената на АТП туру, морао је да затражи медицински тајм аут већ после првог гема, због крварења из носа.

Вратио се и узео следећи гем, али је од тог тренутка кренула доминација Британца који се није заустављао све до краја меча. Забележио је 28 винера и 20 неизнуђених грешака, док је његов противник био у 'дебелом' минусу – 23:43.

„Веома сам срећан због свега што сам учинио на терену. Добио сам у три сета, иако је било много шанси на обе стране. Одиграли смо неке интересантне поене, а у трећем сету је било неизвесно јер сам донео неколико лоших одлука. Покушавао сам да избегнем осцилације и све у свему, био је ово добар меч“, рекао је Енди.

У следећем колу момак из Данблејна играће против домаћег играча Сема Грота који је у четири сета елимисао Андреаса Манарина.

Спектакл у Мелбурну: Драме, преокрети, предаје...Други дан овогодишњег Аустралијан опена био је можда и најбољи у последњих неколико година јер је спектакл почео од првог меча.

Током дана виђено је неколико изузетно занимљивих мечева у мушкој конкуренцији, а многи од њих и даље трају.

Као и у понедељак, врућина представља велики проблем играчима – температуре су константно изнад 30 степени целзију, па смо поново имали предаје.

Дијего Шварцман због грчева није могао да настави четврти сет против Џона Милмана, док је Кевин Андерсон такође одустао у дуелу са Раџивом Рамом.

Централни догађај дана, осим дербија између Рафаела Надала и Фернанда Вердаска, био је дуел Ернестса Гулбиса и Жеремија Шардија. Гулбис је водио 2-1 у сетовима, али је Француз изборио пети сети и после драме и 24 гема славио резултатом 5:7, 6:2, 7:6 (7-5), 3:6, 11:13.

Такође, изузетан дуел одиграли су Жил Милер и Фабио Фоњини – Луксембуржанин је славио у четири тај брејка (7:6 (8-6), 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 7:6 (7-1)) и тако елимисао 20. носиоца.

Андреј Кузњецов, који се показао на турниру у Дохи пре неколико дана, победио је Рајана Херисона, а домаће навијаче разгалио је крупни Сем Грот тријумфом над Манарином – 6:7 (6-8), 4:6, 6:3, 3:6.

Милош Раонић није имао проблема против Лукаса Пуја, славио је са 61, 6:4, 6:4, док је Гвидо Пеља преокренуо против Стива Дарсиса, иако је Белгијанац водио са 2-0 у сетовима.

Током дана убедљиве победе су остварили Енди Мари, Фелисијано Лопес, Томаж Белучи, Гаел Монфис...

Аустралијан опен – мушкарци, прво коло:
Рајан Херисон – Андреј Кузњецов 5:7, 4:6, 4:6
Андреас Манарино – Сем Грот 6:7 (6-8), 4:6, 6:3, 3:6
Џон Милман – Дијего Шварцман 3:6, 5:7, 7:6 (7-2), 5:0 предаја Шварцмана
Милош Раонић – Лукас Пуј 6:1, 6:4, 6:4
Стефан Робер – Бјорн Фратанђело 6:2, 6:2, 6:2
Ернестс Гулбис – Жереми Шарди 5:7, 6:2, 7:6 (7-5), 3:6, 11:13
Жил Милер – Фабио Фоњини 7:6 (8-6), 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 7:6 (7-1)
Жоао Соуза – Михаел Кукушкин 6:3, 6:4, 6:3
Метју Ебден – Марсел Гранољерс 2:6, 6:4, 1:6, 4:6
Раџив Рам – Кевин Андерсон 7:6 (7-4), 6:7 (4-7), 6:3, 3:0 предаја Андерсона
Стив Дарсис – Гвидо Пеља 6:2, 6:3, 3:6, 5:7, 1:6
Александар Зверев – Енди Мари 1:6, 2:6, 3:6
Сантјаго Хиралдо – Доналд Јанг 6:4, 1:6, 6:3, 6:2
Фелисијано Лопес – Данијел Еванс 6:1, 6:0, 6:4
Томаж Белучи – Џордан Томпсон 6:2, 6:3, 6:2
Јиржи Јанович – Џон Изнер 3:6, 6:7 (7-9), 3:6
Бењамин Бекер – Дуди Села 1:6, 3:6, 6:2, 2:6
Данијел Химено-Травер – Тим Смичек 1:6, 6:3, 3:6, 3:6
Гаел Монфис – Јуичи Сугита 6:1, 6:3, 6:2
Аљаж Бедене – Стив Џонсон 3:6, 4:6 6:7 (3-7)

Коментари / 0

Оставите коментар