AO: Verdasko ''šutnuo'' Nadala, Mari lako, spektakl u Melburnu!

90 vinera: Verdasko izbacio Nadala! Drugog dana Australijan Opena dočekali smo prvu senzaciju – Fernando Verdasko eliminisao je zemljaka Rafaela Nadala u prvom kolu – 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2! Mari prepustio samo 6 gemova Zverevu! Drugi teniser sveta Endi Mari uspešno je startovao na Australijan openu ubedljivom pobedom nad Aleksanderom Zverevim. Spektakl u Melburnu: Drame, preokreti, predaje...Drugi dan ovogodišnjeg Australijan opena bio je možda i najbolji u poslednjih nekoliko godina jer je spektakl počeo od prvog meča.

Tenis 19.01.2016 | 09:40
AO: Verdasko ''šutnuo'' Nadala, Mari lako, spektakl u Melburnu!

90 vinera: Verdasko izbacio Nadala! Drugog dana Australijan Opena dočekali smo prvu senzaciju – Fernando Verdasko eliminisao je zemljaka Rafaela Nadala u prvom kolu – 7:6, 4:6, 3:6, 7:6, 6:2!

Dva Španca odigrala su spektakularan duel na krcatoj Rod Lejver Areni, a posle nekoliko preokreta, skoro pet časova tenisa, preko stotinu vinera i spektakularnih udaraca – Verdasko se revanširao velikom prijatelju za poraz na istom ovom terenu pre sedam godina.

Tada je Rafa slavio takođe posle pet setova i kasnije osvojio titulu, ali se sada suočio, po drugi put u svojoj karijeri, sa eliminacijom u prvom kolu jednog od četiri najveća turnira – posle Vimbldona 2013. i eliminacije od strane Stiva Darcisa.

Verdasko, 45. teniser sveta, odigrao je posle dva seta kao u transu, i pored činjenice da je posle vođstva dozvolio petom nosiocu da stigne do preokreta, a meč je završio sa neverovatnih 90 vinera!

S druge strane, Maljorčanin je imao gotovo tri puta manje – 37, uz jednu neiznuđenu grešku više, dok je Fernando uz 90 direktnih poena napravio takođe jednu neiznuđenu grešku više.

Rival Verdasku u borbi za treću rundu biće Izraelac Dudi Sela, koji je je bez većih problema savladao Benjamina Bekera.

Već prvi set nagovestio nam je šta nas očekuje – jer je Verdasko stigao do prednosti tek posle 70 minuta igre i poena koji je osvojio na servis rivala. Prethodno nije bilo previše uzbuđenja, a Fernando je propustio tri brejk šanse u devetom gemu.

Ipak, Rafa nije dozvolio da previše padne, podigao je nivo igre i već u trećem gemu drugog seta uspeo po prvi put da oduzme servis rivalu. Međutim, stariji od dvojice Španaca uspeo je da iskoristi svoju drugu priliku za brejk i vrati se na 4:4, ali je onda usledio ribrejk Nadala, a zatim i siguran servis gem za izjednačenje u setovima.

To je Nadalu dalo 'krila', pa je već na startu trećeg perioda igre uspeo da napravi brejk, a zatim ga i potvrdi. Nastavio je u istom ritmu, da bi novim oduzetim servisom rivalu stigao do totalnog preokreta.

Ovoga puta je Verdasko bio taj koji nije dozvolio da ga razvoj situacije 'izbaci' iz meča, zaigrao je kao u transu, počeo je bukvalno da 'šamara' lopticu, a vineri su počeli da se ređaju kao na traci. Na otvaranju seta pretvorio je četvrtu šansu u novi brejk, ali ovoga puta to nije bilo dovoljno da stigne do seta odluke, barem ne iz prvog pokušaja.

Najpre je u devetom gemu imao prvu priliku da stigne do petog seta, ali je Rafa uspeo da se spase, spase set loptu, da bi zatim odigrao gem gotovo bez greške za 5:5. Do taj-brejka nije bilo previše uzbuđenja, da bi nas u 13. gemu sačekao novi divan niz poena.

Na kraju, Verdaskovi sigurni servisi i razorni forhendi napravili su razliku, pa je publika sa oduševljenjem proslavila ulazak u peti set.

Iako je Fernando bio taj koji je imao nalet, Rafa se 'regrupisao' i počeo da igra kao na startu meča. Ponovo je započeo set oduzetim servisom rivalu, a verovatno niko na svetu nije verovao da će Verdasko na kraju slaviti – pošto je Nadal pri vođstvu od 2:0 imao gem loptu za dupli brejk.

Međutim, ponovo je Fernando Verdasko 'ubacio u petu' i počeo da se kreće i pogađa čoškove i same linije. Ekspresno je izjednačio na 3:2, samo nekoliko desetina sekundi stigao i do preokreta, a apsolutno ništa se nije promenilo ni do kraja meča. Bivši dečko Ane Ivanović osvojio je šest gemova za redom i apsolutno zasluženo postao glavna sportska vest dana!

Mari prepustio samo 6 gemova Zverevu! Drugi teniser sveta Endi Mari uspešno je startovao na Australijan openu ubedljivom pobedom nad Aleksanderom Zverevim.

Mari je odigrao sjajno u svom premijernom nastupu i slavio rezultatom 6:1, 6:2, 6:3, posle dva sata igre.

Mladi Nemac, koji je jedan od najvećih talenata na ATP turu, morao je da zatraži medicinski tajm aut već posle prvog gema, zbog krvarenja iz nosa.

Vratio se i uzeo sledeći gem, ali je od tog trenutka krenula dominacija Britanca koji se nije zaustavljao sve do kraja meča. Zabeležio je 28 vinera i 20 neiznuđenih grešaka, dok je njegov protivnik bio u 'debelom' minusu – 23:43.

„Veoma sam srećan zbog svega što sam učinio na terenu. Dobio sam u tri seta, iako je bilo mnogo šansi na obe strane. Odigrali smo neke interesantne poene, a u trećem setu je bilo neizvesno jer sam doneo nekoliko loših odluka. Pokušavao sam da izbegnem oscilacije i sve u svemu, bio je ovo dobar meč“, rekao je Endi.

U sledećem kolu momak iz Danblejna igraće protiv domaćeg igrača Sema Grota koji je u četiri seta elimisao Andreasa Manarina.

Spektakl u Melburnu: Drame, preokreti, predaje...Drugi dan ovogodišnjeg Australijan opena bio je možda i najbolji u poslednjih nekoliko godina jer je spektakl počeo od prvog meča.

Tokom dana viđeno je nekoliko izuzetno zanimljivih mečeva u muškoj konkurenciji, a mnogi od njih i dalje traju.

Kao i u ponedeljak, vrućina predstavlja veliki problem igračima – temperature su konstantno iznad 30 stepeni celziju, pa smo ponovo imali predaje.

Dijego Švarcman zbog grčeva nije mogao da nastavi četvrti set protiv Džona Milmana, dok je Kevin Anderson takođe odustao u duelu sa Radživom Ramom.

Centralni događaj dana, osim derbija između Rafaela Nadala i Fernanda Verdaska, bio je duel Ernestsa Gulbisa i Žeremija Šardija. Gulbis je vodio 2-1 u setovima, ali je Francuz izborio peti seti i posle drame i 24 gema slavio rezultatom 5:7, 6:2, 7:6 (7-5), 3:6, 11:13.

Takođe, izuzetan duel odigrali su Žil Miler i Fabio Fonjini – Luksemburžanin je slavio u četiri taj brejka (7:6 (8-6), 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 7:6 (7-1)) i tako elimisao 20. nosioca.

Andrej Kuznjecov, koji se pokazao na turniru u Dohi pre nekoliko dana, pobedio je Rajana Herisona, a domaće navijače razgalio je krupni Sem Grot trijumfom nad Manarinom – 6:7 (6-8), 4:6, 6:3, 3:6.

Miloš Raonić nije imao problema protiv Lukasa Puja, slavio je sa 61, 6:4, 6:4, dok je Gvido Pelja preokrenuo protiv Stiva Darsisa, iako je Belgijanac vodio sa 2-0 u setovima.

Tokom dana ubedljive pobede su ostvarili Endi Mari, Felisijano Lopes, Tomaž Beluči, Gael Monfis...

Australijan open – muškarci, prvo kolo:
Rajan Herison – Andrej Kuznjecov 5:7, 4:6, 4:6
Andreas Manarino – Sem Grot 6:7 (6-8), 4:6, 6:3, 3:6
Džon Milman – Dijego Švarcman 3:6, 5:7, 7:6 (7-2), 5:0 predaja Švarcmana
Miloš Raonić – Lukas Puj 6:1, 6:4, 6:4
Stefan Rober – Bjorn Fratanđelo 6:2, 6:2, 6:2
Ernests Gulbis – Žeremi Šardi 5:7, 6:2, 7:6 (7-5), 3:6, 11:13
Žil Miler – Fabio Fonjini 7:6 (8-6), 7:6 (9-7), 6:7 (5-7), 7:6 (7-1)
Žoao Souza – Mihael Kukuškin 6:3, 6:4, 6:3
Metju Ebden – Marsel Granoljers 2:6, 6:4, 1:6, 4:6
Radživ Ram – Kevin Anderson 7:6 (7-4), 6:7 (4-7), 6:3, 3:0 predaja Andersona
Stiv Darsis – Gvido Pelja 6:2, 6:3, 3:6, 5:7, 1:6
Aleksandar Zverev – Endi Mari 1:6, 2:6, 3:6
Santjago Hiraldo – Donald Jang 6:4, 1:6, 6:3, 6:2
Felisijano Lopes – Danijel Evans 6:1, 6:0, 6:4
Tomaž Beluči – Džordan Tompson 6:2, 6:3, 6:2
Jirži Janovič – Džon Izner 3:6, 6:7 (7-9), 3:6
Benjamin Beker – Dudi Sela 1:6, 3:6, 6:2, 2:6
Danijel Himeno-Traver – Tim Smiček 1:6, 6:3, 3:6, 3:6
Gael Monfis – Juiči Sugita 6:1, 6:3, 6:2
Aljaž Bedene – Stiv Džonson 3:6, 4:6 6:7 (3-7)

Komentari / 0

Ostavite komentar