Богојављенска литија и пливање за Часни крст

У Бањалуци ће данас, поводом великог хришћанског празника Богојављења, бити одржана богојављенска литија и пливање за Часни крст, саопштено је из Градске управе.

Република Српска 19.01.2016 | 08:58
Богојављенска литија и пливање за Часни крст

За Часни крст ове године требало би да плива 35 младића. Пообједник ће бити дарован златником, а остали пливачи пригодним поклонима.

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служиће у Саборном храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију, која је заказана за 9.00 часова.

Након литургије, у 12.00 часова, испред Саборног храма Христа Спаситеља кренуће богојављенска литија улицама града ка Градском, односно мосту Патре, гдје ће такмичари у Врбасу пливати за Часни крст.

Због одржавања богојављанске литургије, у оквиру које је предвиђено кретање свечане литије од Саборног храма Христа Спаситеља до Градског моста, биће обустављен саобраћај од 11.00 до 14.00 часова.

Саобраћај ће бити обустављен у улицама Краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од Алеје Светог Саве до Булевара цара Душана, затим Марије Бурсаћ, на дијелу од Книнске до краља Петра Првог Карађорђевића, те Булевар цара Душана, на дијелу од Улице краља Петра Првог Карађорђевића до Улице Ђуре Даничића

На ријеци Сави у Брчком данас ће бити уприличено велико традиционално богојављенско пливање за Часни крст, саопштено је из Српске православне црквене општине Брчко.

У брчанском храму Успења Пресвете Богородице у 8.30 часова биће приређен дочек Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома, а у 9.00 часова биће служена Света архијерејска литургија.

У 11.30 часова из порте храма Успења Пресвете Богородице кренуће свечана литија до пливалишта "Фицибајер", гдје ће у 12.00 часова почети пливање за Часни крст, а по завршетку такмичења биће проглашен побједник.

У Требињу ће данас, на Богојављење, бити одржано традиционално пливање за Часни крст, у коме ће учествовати већи број такмичара из овог града.

Пливању за Богојављенски крст у ријеци Требишњици, од Старог града до платоа испред хотела "Леотар", претходиће Света архијерејска литургија од 9.00 часова, коју ће, како је најављено, у Саборном храму Светог Преображења Господњег служити Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, уз саслужење свештенства епархије.

Након литургије, по традицији, од Саборног храма биће формирана литија до ријеке Требишњице, гдје ће, између два моста, бити обављено водооствештање, са полагањем Часног крста у воду.

Побједник такмичења биће дарован златником.

Прошлогодишњи побједник је 21-годишњи Градимир Миладиновић, који је са 40-так пливача пливао за Часни крст.

У Зворнику ће пливање за Часни крст данас, на Богојављење, бити одржано на Зворничком језеру, најавили су Црквена општина Зворник и зворнички Рафтинг клуб "Еко Дрина".

Прије пливања за Часни крст, у Цркви Светог архиђакона Стефана у зворничком насељу Свети Стефан, биће служена света литургија.

Свештеник Раде Тешић рекао је да ће на Зворничком језеру у 12.00 часова бити обављено благосиљање пливача, а након тога и пливање за Часни крст.

Он је навео да се заинтересовани могу пријавити на мјесту окупљања и данас.

"Све кандидате за пливање прегледаће љекар који ће одлучити да ли могу да учествују у такмичењу", рекао је Тешић.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брко

19.01.2016 08:28

Споменик му одмах направит ко на овом минусу заплива.Ко сто реце у оном филму баба "неби ти ја усла у тај тунел за картон вињака"

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

19.01.2016 08:44

Бог се јави,ваистину се јави!!!Сретно свим данасњим пливацима!И ја сам уцествовао 2014 у Висеграду,незабораван осјецај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

19.01.2016 08:46

И у Модричи се плива за Часни крст.

ОДГОВОРИТЕ