Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst

U Banjaluci će danas, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, biti održana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst, saopšteno je iz Gradske uprave.

Republika Srpska 19.01.2016 | 08:58
Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst

Za Časni krst ove godine trebalo bi da pliva 35 mladića. Poobjednik će biti darovan zlatnikom, a ostali plivači prigodnim poklonima.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služiće u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju, koja je zakazana za 9.00 časova.

Nakon liturgije, u 12.00 časova, ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja krenuće bogojavljenska litija ulicama grada ka Gradskom, odnosno mostu Patre, gdje će takmičari u Vrbasu plivati za Časni krst.

Zbog održavanja bogojavljanske liturgije, u okviru koje je predviđeno kretanje svečane litije od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta, biće obustavljen saobraćaj od 11.00 do 14.00 časova.

Saobraćaj će biti obustavljen u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, zatim Marije Bursać, na dijelu od Kninske do kralja Petra Prvog Karađorđevića, te Bulevar cara Dušana, na dijelu od Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića do Ulice Đure Daničića

Na rijeci Savi u Brčkom danas će biti upriličeno veliko tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Brčko.

U brčanskom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u 8.30 časova biće priređen doček NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, a u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija.

U 11.30 časova iz porte hrama Uspenja Presvete Bogorodice krenuće svečana litija do plivališta "Ficibajer", gdje će u 12.00 časova početi plivanje za Časni krst, a po završetku takmičenja biće proglašen pobjednik.

U Trebinju će danas, na Bogojavljenje, biti održano tradicionalno plivanje za Časni krst, u kome će učestvovati veći broj takmičara iz ovog grada.

Plivanju za Bogojavljenski krst u rijeci Trebišnjici, od Starog grada do platoa ispred hotela "Leotar", prethodiće Sveta arhijerejska liturgija od 9.00 časova, koju će, kako je najavljeno, u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služiti NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Nakon liturgije, po tradiciji, od Sabornog hrama biće formirana litija do rijeke Trebišnjice, gdje će, između dva mosta, biti obavljeno vodoostveštanje, sa polaganjem Časnog krsta u vodu.

Pobjednik takmičenja biće darovan zlatnikom.

Prošlogodišnji pobjednik je 21-godišnji Gradimir Miladinović, koji je sa 40-tak plivača plivao za Časni krst.

U Zvorniku će plivanje za Časni krst danas, na Bogojavljenje, biti održano na Zvorničkom jezeru, najavili su Crkvena opština Zvornik i zvornički Rafting klub "Eko Drina".

Prije plivanja za Časni krst, u Crkvi Svetog arhiđakona Stefana u zvorničkom naselju Sveti Stefan, biće služena sveta liturgija.

Sveštenik Rade Tešić rekao je da će na Zvorničkom jezeru u 12.00 časova biti obavljeno blagosiljanje plivača, a nakon toga i plivanje za Časni krst.

On je naveo da se zainteresovani mogu prijaviti na mjestu okupljanja i danas.

"Sve kandidate za plivanje pregledaće ljekar koji će odlučiti da li mogu da učestvuju u takmičenju", rekao je Tešić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brko

19.01.2016 09:28

Spomenik mu odmah napravit ko na ovom minusu zapliva.Ko sto rece u onom filmu baba "nebi ti ja usla u taj tunel za karton vinjaka"

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

19.01.2016 09:44

Bog se javi,vaistinu se javi!!!Sretno svim danasnjim plivacima!I ja sam ucestvovao 2014 u Visegradu,nezaboravan osjecaj!

ODGOVORITE
Name

modricanin

19.01.2016 09:46

I u Modriči se pliva za Časni krst.

ODGOVORITE