Омасовљена куповина возачких испита?!

Мало је ауто-школа у којима није могуће "купити" возачки испит, једногласно поручују бројни стручњаци, након случаја који је забиљежен у Новом Граду, гдје су због оваквих махинација ухапшени инструктор и члан испитне комисије.

Република Српска 19.01.2016 | 07:35
Омасовљена куповина возачких испита?!

Тај случај отворио је Пандорину кутију, а стручњаци закључују да је неопходно уредити ову област, јер је пустити да вози возача с купљеном дозволом, како сликовито истичу, исто што и бацити дијете непливача у воду.

"Видите, моје лично мишљење је да би службе, када би имало радиле свој посао, могле сваки дан у сваком граду гдје се спроводи испит ухватити такав случај! То је постала већ једна зараза", наглашава Здравко Ивић, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ, уз подсјећање да су на овакву праксу упозоравали више пута, али је резултат изостао.

Сличног је става и Витомир Тошић, секретар Удружења ауто-школа града Бањалука, који наглашава да је мало ауто-школа у којим се не продају возачки испити.

"Законски, односно системски је то потребно спријечити. Ми смо сугерисали рјешење Савјету министара БиХ и парламентарцима у ПВ ПС БиХ. Потребно је у закон уписати механизам којим се контролише спровођење возачких испита и то је сва филозофија. Питање је само да ли хоће или неће да се суоче с тим проблемом, односно да ли ће као досад окретати главу", наводи Тошић.

Он истиче да су свјесни "лоповлука који се спроводи, те да је пракса слична као када се на факултетима продају испити".

"Када кандидат стекне возачку дозволу на овакав начин исто је као када у море баците дијете за које знате да не зна пливати", упозорио је Тошић.

Да је ова проблематика и те како присутна, упозорава и Мићо Миљевић, инжењер саобраћаја из Бањалуке, који каже да је највећи проблем што не постоје критеријуми приликом избора испитивача.

"Ситуација на нашим путевима показује нам какве возаче имамо", подвлачи Миљевић.

Проблем је, како наводи, могуће ријешити тако што би испитивачи били професионалци, односно у сталном радном односу, по сличном моделу какав је на снази у Хрватској.

"Потребно је успоставити и систем контроле над полагањем возачких испита. Контролу рада ауто-школа требало би да раде МУП Републике Српске и Завод за образовање одраслих Републике Српске", напоменуо је Миљевић.

Подаци надлежних институција такође показују да случај, који је прије неколико дана забиљежен у Новом Граду, није усамљен.

"У претходних пет година било је више случајева када је Завод за образовање одраслих информације о могућем чињењу кривичног дјела давања мита упутио надлежном Министарству унутрашњих послова", казали су нам из Завода за образовање одраслих Републике Српске.

Како истичу, Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, поред кривичне одговорности која се утврђује у кривичном поступку, предвиђа и одузимање лиценце испитивача и дозволе инструктора вожње на период од три до шест мјесеци.

Такође, суд у кривичном поступку може утврдити и забрану обављања одређене дјелатности, те у том случају осуђено лице нема могућност да врши послове за које му је изречена забрана.

"У конкретном случају (Нови Град), након добијених званичних података од стране надлежног МУП-а биће донесена одлука о предузимању мјера које су у надлежности Завода за образовање одраслих", напомињу из Завода за образовање одраслих Републике Српске.

(НН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган Холандија

19.01.2016 06:44

Као да је то несто ново па све је мање пара у РС и поциње красти свако не из хира него јер је приморан, нароцито у приватном сектору. Другације не мозес опстати легално неки посао јер ти дрзава све отима кроз намете а твоје породице нема нигдје. Зато на западу неце ниста ни бити признато кад родитељу покусају слати дјецу на запад, јер овде знају да је у Босни смисао рада отми или купи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бстс

19.01.2016 06:58

Додјите у Модричу па ћете видјет шта је муљаза

Name

Михаило Микић

19.01.2016 07:12

У САД је возачка дозвола привилегија која се вади после испита у полицији под условом да ти возачка дозвока због пијанства, дрогирања или криминалних дјела судски није забрањена. Вађење Возачке дозволе без разлике на категорију кошта 24 долара, а ко нас је цијело богастви!

Name

СДС=РС

19.01.2016 06:51

Рано сте се сјетили???Код нас потиче мито и корупција од Преседника и Премијерке.А гдјесу Министри,Начелници,Полиција итд.Катастрофа .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

19.01.2016 07:02

Тај инструктор купио диплому купио радно мјесто и сад да неког пуста дзабе нема логике

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

19.01.2016 08:20

Треба мало и предсједнику дати, неможе све себи узети.

Name

НН

20.01.2016 20:42

Ови су мала маца у односу на ДРАГУ ВУРДЕЉУ из БЛ и БАБИЋА из Приједора.

Name

цг

19.01.2016 07:05

Мени није јасно ста се то не купује за паре нек ки неко каже Људи схватите у РС је све за новац а новац за поједине

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

19.01.2016 07:35

Милорад Додик и његов режим су све довели до апсурда. Давно. Поравнали су све цивилизацијске вриједности. Неписмењаштво је завладало овим простором. Јесу ти возачи опасност на путу али су возачке дозволе ситница у односу на све друге "дипломе" којих су се неписмењаци дочепали. Министар Савановић каже "неће иде". Погледајте ко управља РС. Милорад Додик и Жељка Цвијановић. Од Бањалуке је направљен дизниленд за будале. Одмах након рата је настао виц везан за шупицу у хаустору зграде. Виц иде отприлике овако: Избјеглица сложила дрва у лифт. Неко позвао лифт. Коментар избјеглице: 'Ајде, што ми је украде дрва, ал' украде ми и шупицу! Сад вам такви воде државу, јавна предузеће, органе управе, владу, предају по бањалучким школама, на универзитетима посебно пвим новим приватним колеџима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

19.01.2016 09:48

НОТЕ БЕНЕ, ПРАБО СИ БЕНЕ! КРИВО ТИ ШТО СУ СРБИ ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ, КОРДУНА, БАНИЈЕ, ЛИКЕ И ЈУГОЗАПАФНЕ БОСНЕ ДОШЛЕ КОД СВОЈЕ БРАЋЕ У РС. ЗАТО ЋУТИ И НЕ ЈАВЉАЈ СЕ БИШЕ, ЈЕР БОГУ НЕ КАЖЊАВА СВАКИ ДАН. ТАКО СУ ГОВОРИЛИ И СРБИЈАНЦИ ДОК НИСУ БИЛИ БИМБАРДОВАНИ. ЗАТО НЕ ДЈЕЛИ СРБЕ ПО МЈЕСТУ РОЂЕЊА И СРБСКИМ ЗЕМЉАМА ИЗ КОЈИХ СУ НАЖАЛОСТ МОРАЛИ ДОЋИ КОД БРАЋЕ СВОЈЕ!